Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 19η Camera Zizanio στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού τους.
Αποκέντρωση στον πολιτισμό. Δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στον πολιτισμό για τα παιδιά που δεν ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτά έχουν καταφέρει εδώ και 22 χρόνια οι τρεις εμπνευστές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Δημήτρης Σπύρου, Νίκος Θεοδοσίου και Χρήστος Κωνσταντόπουλος. Από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου ο Πύργος, η Αμαλιάδα και δεκαπέντε ακόμη πόλεις, για πρώτη φορά και σε τέσσερα νησιά (Κως, Λέσβος, Σαντορίνη, Ζάκυνθος), θα γεμίσουν από μικρούς και μεγάλους σινεφίλ.
Στην ουσία μιλάμε για τρία ιδιαίτερα και σημαντικά φεστιβάλ: το Διεθνές στον Πύργο (που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation), τη γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και την Camera Zizanio. Στο πλαίσιό τους θα προβληθούν ταινίες από 59 χώρες καθώς και ντοκιμαντέρ που καταγράφουν την πραγματικότητα παιδιών από διάφορες χώρες, θα πραγματοποιηθούν κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, παράλληλες εκδηλώσεις, ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα κ.ά. Εξίσου σημαντική είναι η φιλοξενία παιδιών και καλλιτεχνών από το εξωτερικό που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες δίνουν στον Πύργο μια πολυπολιτισμική νότα.
Εικόνες αληθινής ζωής
Στόχος του φεστιβάλ είναι να «σηκώσει τα παιδιά από τον καναπέ και το PlayStation και να τα προκαλέσει να αξιοποιήσουν τα κινητά και τα τάμπλετ τους πολύ πιο δημιουργικά: να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες υιοθετώντας ρόλους μπροστά και πίσω από την κάμερα και μετατρέποντας την πόλη του Πύργου, την καρδιά του φεστιβάλ, σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό».
Από την άλλη, οι ταινίες του φεστιβάλ δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής. Τα αγόρια και τα κορίτσια του κόσμου, άλλωστε, δεν ζουν κλεισμένα σε αποστειρωμένη γυάλα· είναι τα πρώτα και τα πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι.
Στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα –που επέλεξε όπως κάθε χρόνο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου– διαγωνίζονται 86 ταινίες από 59 χώρες. Ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ, κατάλληλες για όλες τις ηλικίες: από νηπιαγωγείο μέχρι λύκειο, αλλά εξίσου απολαυστικές και για τους ενήλικες. Μάλιστα εκτός από τις διεθνείς επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές που θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.
Στη 19η Camera Zizanio της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου θα προβληθούν 239 ταινίες που έχουν γυρίσει παιδιά (5-20 χρόνων) από 48 χώρες, μόνα τους ή σε σχολεία. Οπως κάθε χρόνο, πλήθος κινηματογραφικών εργαστηρίων μετατρέπουν τον νεαρό θεατή σε δημιουργό ή/και πρωταγωνιστή της δικής του ταινίας.
Από το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs) που φιλοξενείται στο Cine Cinema της Αμαλιάδας ξεχωρίζουμε δύο ντοκιμαντέρ: το «Copper notes of a dream» (Χάλκινα ίχνη ενός ονείρου), όπου σε μια ισοπεδωμένη πόλη της Συρίας μια παρέα παιδιών μαζεύει χαλκό από τα κατεστραμμένα σπίτια με στόχο να συγκεντρώσει λεφτά για μια συναυλία. Μια αχτίδα αισιοδοξίας μέσα από τα χαλάσματα είναι και το «In my blood it runs» (Τρέχει στο αίμα μου) από την Αυστραλία. Πρωταγωνιστεί ο δεκάχρονος Ντουγιουάν της φυλής των Αρέρντε, ένα παιδί-θεραπευτής που αποτυγχάνει στο σχολείο της δυτικής εκπαίδευσης ενώ ο κλοιός της πρόνοιας και της αστυνομίας στενεύει διαρκώς γύρω του.
Δύο «ζιζάνια» και η εμπειρία τους
Αλεξία Παναγιωτοπούλου
Φοιτήτρια
Συμμετέχω ενεργά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους από το 2013, παρακολουθώντας κινηματογραφικά εργαστήρια αλλά και ως μέλος στις κριτικές επιτροπές ταινιών. Το φεστιβάλ με μύησε στον κόσμο του κινηματογράφου, με έχει φέρει σε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης και έκφρασής μου. Στο διάστημα της μιας εβδομάδας που διαρκεί το φεστιβάλ η μικρή πόλη του Πύργου γεμίζει από ζωή και ζωντάνια! Παιδιά γεμάτα διάθεση και δημιουργικότητα κυκλοφορούν μονίμως στους δρόμους της. Για εμάς τα παιδιά της περιοχής αλλά και γι’ αυτά που έρχονται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι μοναδική εμπειρία που δεν ξεχνιέται. Οι γνώσεις, οι γνωριμίες, η ενασχόληση με κάτι που πραγματικά τους αρέσει τους δίνει ώθηση να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν γνωρίζοντας πως το φεστιβάλ θα είναι πάντα εκεί για να τα στηρίξει.
Άγγελος Τερζής
Φοιτητής
Ξεκίνησα να συμμετέχω στο φεστιβάλ πριν από έξι χρόνια. Κέρδισα εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τον κινηματογράφο και έκανα πολλούς νέους φίλους από όλο τον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή με κέρδισε το εργαστήριο: αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της «γιορτής» είναι το Mythos Project, το πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας. Το φεστιβάλ είναι σημαντικό για τα παιδιά του Πύργου. Ξεφεύγουν από τη ρουτίνα του σχολείου και μαθαίνουν καινούργια πράγματα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ η πόλη ζωντανεύει. Προσωπικά με βοήθησε να δω τον κόσμο με άλλα μάτια, κάνοντάς με καλύτερο άτομο.