Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός προχώρησε και σε δύο προτάσεις για τα βιομηχανικά πάρκα και την ένταξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε “Περιοχή Ειδικών Χωροταξικών Παρεμβάσεων”
“Η Ηλεία μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα που έχει διαχρονικά και μεταξύ άλλων ‘απαντά’ με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τους δήμους. Υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε οι αποφάσεις και ο προγραμματισμός στην παρούσα φάση να γίνουν πράξη…”.
Την ανωτέρω ουσιαστική τοποθέτηση έκανε ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος, κατά την συμμετοχή του στο 11ο Regional Growth Conference, που φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, προσεγγίζονται νευραλγικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της περιφέρειας όλης της χώρας.
Καθοριστικός ο ρόλος του Σχεδίου
Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός αναγνώρισε ότι ο νομός Ηλείας έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές του, επεσήμανε ωστόσο ότι αξίζει πολλά περισσότερα και έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στις υποδομές και στον καθοριστικό ρόλο τον οποίο καλείται να διαδραματίσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στον τομέα της πολεοδομίας και της χωροταξίας του νομού, χαρακτηρίζοντας επιτυχία το γεγονός ότι η Ηλεία συγκαταλέγεται στα δέκα πρώτα που προκρίθηκαν σε όλη χώρα, με βούληση μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως εξήγησε ο κ. Νικολακόπουλος, η έλλειψη σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο και η χωροταξικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο, δημιουργούν προβλήματα και ως εκ τούτου, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που έχουν προκριθεί για το νομό μας και που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» έρχονται να δώσουν τις λύσεις εκείνες που απαιτούνται για όλα αυτά τα ζητήματα.
«Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου της Ηλείας και θα πρέπει να επανεξετάσει τις χρήσεις γης ώστε αυτές να είναι συμβατές με το μοντέλο της έξυπνης και αειφόρου ανάπτυξης και να λαμβάνει υπόψη της τις σύγχρονες εξελίξεις στην παραγωγική διαδικασία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος εστίασε στα προβλήματα που παρουσιάζονται μέχρι σήμερα όπως είναι μεταξύ άλλων, οι αυθαίρετοι οικισμοί, τα σχέδια πόλεων που δεν έχουν επεκταθεί, τα προβλήματα με τις ΖΟΕ, οι προστατευόμενες περιοχές, ιδιοκτησιακές εκτάσεις που ανήκουν στους δήμους, οι δασικές εκτάσεις και οι μοναστηριακές διεκδικήσεις και άλλα, τη στιγμή που η Ηλεία το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της παραλίας, σε συνδυασμό με τον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Ουσιαστικές προτάσεις
«Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι τομή και δίνει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα» και ο κ. Νικολακόπουλος έκλεισε την τοποθέτησή του με δύο προτάσεις. Επικεντρώθηκε στα Επιχειρηματικά Πάρκα και ήδη υπάρχουν σχετικές προτάσεις για την χωροθέτησή τους και ειδική αναφορά έκανε και στην Αρχαία Ολυμπία με την ανάγκη ένταξή της στις “Περιοχές Ειδικών Χωροταξικών Παρεμβάσεων”, κάνοντας μνεία και στο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΔιαΝΕΟΣΙΣ και αφορά ολόκληρο το νομό.
Αναφορά και στην ‘Πατρών-Πύργου’
Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του, αναφορικά με τις υποδομές, έκανε ειδική μνεία και στην κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου ‘Πατρών-Πύργου’ και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να μπει σε τροχιά κατασκευής, αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται για την επέκτασή του και την κατασκευή του τμήματος ‘Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα’, ώστε να ενωθεί η Ηλεία με την Αρκαδία και τη Μεσσηνία.
Στο ίδιο πάνελ με τον Ηλείο βουλευτή συμμετείχαν επίσης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στον κ. Νικολακόπουλο για την συμβολή του στην ένταξη της Ηλείας στον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό.