Ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιών από τα θερμοκήπια στην Ηλεία- Με τιμές πάνω 50 λεπτά

Ξεκίνησε από τα τέλη Απριλίου η συγκομιδή καρπουζιών από τα θερμοκήπια στην Ηλεία, με τις ποσότητες να είναι σε καλά επίπεδα όπως και οι τιμές, οι οποίες κυμαίνονταν από 60 – 80 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Ηλίας Χρυσόστομος, παραγωγός θερμοκηπιακού καρπουζιού από την Αμαλιάδα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από τα τέλη Απριλίου άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά τα καρπούζια της Ηλείας (θερμοκήπια και υψηλά «τολ»). Οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν βοηθήσει την ζήτηση ούτε στην εγχώρια αγορά ούτε στις εξαγωγές. Οι τιμές είναι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Υπήρξαν προβλήματα και στην καλλιέλεργεια λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και χαλαζοπτώσεων στην περιοχή. Ακόμη η τιμή τους είναι πάνω από 50 λεπτά αλλά δεν φαίνεται να υπάρξει καλή εικόνα στην ζήτηση αν δεν αυξηθούν οι θερμοκρασίες».
Όπως δηλώνει στον Αγροτύπο ο κ. Αντώνης Πετρόπουλος, παραγωγός καρπουζιών από τα Λεχαινά, «στην περιοχή μας αν βοηθήσει ο καιρός θα ξεκινήσουμε τις κοπές καρπουζιού. Θέλουμε ηλιοφάνεια για να αποκτήσουν καλό χρωματισμό τα καρπούζια. Άλλες όμως περιοχές της Ηλείας, όπως Βάρδα και Αμαλιάδα, έχουν ξεκινήσει να κόβουν. Τα πρώιμα έχουν κάποιο πρόβλημα στην καρπόδεση. Τα καρπούζια της περιοχής πάνε κυρίως για εξαγωγή και αυτό που θέλουμε είναι το επόμενο διάστημα υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη για να υπάρξει καλή ζήτηση».
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «από αρχές Απριλίου ξεσκεπάστηκαν τα πρώιμα υπαίθρια καρπούζια της περιοχής. Έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση χωρίς προβλήματα. Αυτές τις ημέρες όσοι διαθέτουν αντιχαλαζικά – αντιανεμικά δίχτυα (το 50% των παραγωγών της περιοχής) τα σκέπασαν για να τα προστατέψουν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Η συγκομιδή – αν βοηθήσει ο καιρός – θα ξεκινήσει για τα πρώιμα σε δεκαπέντε ημέρες. Η καλλιέργεια καρπουζιού στην Τριφυλλία ανέρχεται σε περίπου 5.500 στρέμματα και η αναμενόμενη παραγωγή θα κυμανθεί στους 38 – 40 χιλιάδες τόνους».