Η ύπαρξη νερού σε πολλά και διαφορετικά σημεία για έναν ολόκληρο μήνα έχει κάνει τα τρυγόνια να έχουν εγκατασταθεί κυριολεκτικά παντού.
Παρκάρεις το αυτοκίνητο σε μία συστάδα πλατάνια στην άκρη του ξεροπόταμου και
περπατάς αργά μέχρι την απέναντι όχθη και μετά ανεβαίνοντας στο ύψωμα έχεις την ορατότητα που θέλεις. Βάζεις το σκαμνί ανάμεσα σε δυο κοντοπούρναρα που κρύβουν χρόνια τώρα τη φιγούρα σου αυτή την εποχή, και δίνεις λίγο χρόνο στη φύση να έρθουν όλα και πάλι στον φυσιολογικό τους ρυθμό.
Κελαηδίσματα και γουργουρητά
Τα κελαηδίσματα αρχίζουν να γεμίζουν την ατμόσφαιρα και τα κοτσύφια με τις κίσσες σού παίρνουν κυριολεκτικά τα αυτιά. Λίγα λεπτά μετά ακούγονται και τα πρώτα γουργουρητά, είναι ακόμα εδώ τα τρυγόνια. Πέρασε ένας ολόκληρος Μάιος με σχεδόν καθημερινές βροχές και στο κατώφλι του Ιουνίου τα πράγματα δεν δείχνουν ιδιαίτερα διαφορετικά.
Από τις μέρες της βδομάδας τουλάχιστον οι μισές είναι βροχέρες και μουντές, χωρίς έντονες ζέστες και χωρίς δυνατούς ανέμους. Αυτό το σκηνικό ήταν ιδανικό για την προηγούμενη περίοδο, αλλά λίγο πιο επίφοβο τον κρίσιμο μήνα που διανύουμε. Οι βροχές δεν είναι κακές, τα μπουρίνια, το χαλάζι και οι έντονοι άνεμοι είναι, και ευτυχώς για την ώρα αυτά λείπουν από το μοτίβο.
Παρά τον άστατο και σχεδόν φθινοπωρινό καιρό, οι βροχές είναι ακόμα ήπιες. Λασπώνουν
τη γη, γεμίζουν τις τρύπες στους ξεροπόταμους αλλά δεν δημιουργούν πρόβλημα στις φωλιές των τρυγονιών.
Τα τρυγόνια
Η ύπαρξη νερού σε πολλά και διαφορετικά σημεία για έναν ολόκληρο μήνα έχει κάνει τα τρυγόνια να έχουν εγκατασταθεί κυριολεκτικά παντού, αφού όλοι σχεδόν οι τόποι μπορούν να τους εξασφαλίσουν νερό και πρόχειρη τροφή την περίοδο της αναπαραγωγής.
Ενώ τις ξηρές αντίστοιχες χρονιές τα ζευγάρια συγκεντρώνονται κοντά στα ποτάμια και όπου τα λιμνάζοντα νερά δείχνουν ότι θα στεγνώσουν τελευταία, κάνοντας την εκτίμηση της χρονιάς που ακολουθεί πολύ πιο εύκολη, τις υγρές, όπως η φετινή, διασκορπίζονται παντού.
Χρειάζεται να αλλάξεις πολλά σημεία για να δεις το πέταγμα ή να ακούσεις το γουργουρητό τους, αλλά ακόμα και έτσι ο Ιούνιος παραμένει ο χειρότερος μήνας για εκτιμήσεις. Τώρα τα ζευγάρια είναι χωμένα στα πυκνά και οι μετακινήσεις τους σύντομες και διακριτικές. Δεν αφήνουν εύκολα τις φωλιές και για την ακρίβεια δεν τις αφήνουν καθόλου. Μπορεί να περάσεις ελάχιστα μέτρα δίπλα τους και αυτά να παραμένουν κρυμμένα μέσα στη φωλιά, μαγεμένα από το ένστικτο της αναπαραγωγής.
Προστασία
Οι μικρές διαδρομές τα προστατεύουν από τους άρπαγες που καραδοκούν για την εύκολη λεία και η εύρεση τροφής όταν ο τόπος βρέχεται καθημερινά, συντελεί και συνεισφέρει σε αυτή τη συμπεριφορά. Η γη είναι γεμάτη τροφή και σπόρους και οι προσωρινές ανάγκες για τροφοληψία καλύπτονται και με το παραπάνω.
Η φωλιά τους άτεχνη και πρόχειρη όμως και ο καιρός του Ιουνίου ο χειρότερος εχθρός. Έχουν τύχει πολλές χρονιές στο παρελθόν που παρά τα πολλά πουλιά που έμεναν στα νότια, τα φετινάρια που βλέπαμε το καλοκαίρι ήταν ελάχιστα, εξαιτίας έντονων και απότομων χαλαζοπτώσεων και δυνατών ανέμων.
Μία ήπια βροχή και ένας φυσιολογικός άνεμος δεν θα δημιουργήσουν ποτέ πρόβλημα, ένα χαλάζι όμως και μερικές ριπές ανέμου ακόμα και για είκοσι λεπτά που διαρκεί ένα μπουρίνι, θα ρίξουν τη φωλιά σίγουρα κάτω. Μόνο η τύχη και μερικά χοντρά κλαδιά που κόβουν την ορμή του ανέμου μπορούν να την προστατέψουν. Μέχρι στιγμής τα μπουρίνια είναι λίγα, ο άστατος καιρός είναι ήπιος, δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Απελπιστικά πολλές οι κίσσες
Η διαδρομή στο δάσος εκτός από ήχους, διάσπαρτα τρυγόνια και ψυχοθεραπεία, αποκαλύπτει και τις απελπιστικά πολλές κίσσες. Νομίζω πως η κατάσταση για τις τελευταίες γίνεται κάθε χρόνο ακόμα και πιο δυσάρεστη.
Αν και όμορφη και ευχάριστη στην όψη, αποτελεί έναν πανέξυπνο “σεσημασμένο κλέφτη” της εποχής που τρυπώνει και περιφέρεται κυριολεκτικά παντού στο δάσος. Τρυγονάκια υπάρχουν, μακάρι ο καιρός να τους κάνει το χατίρι αυτό το μήνα και να δούμε χαμόγελα στις αποθερισιές του Ιούλη.
www.kynigesia.gr