ΕΚΘΕΣΗ “L’ HOMME PENSANT” ΑΠΟ ΤΟΝ DIDIER GUILLON στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

Απευθείας από τη Βενετία, η εγκατάσταση με τον τίτλο L’Homme Pensant φτάνει στην Ελλάδα για την ατομική έκθεση που υπογράφει ο Didier Guillon στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας.

Τα γλυπτά έχουν ήδη παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του διεθνούς προγράμματος EGO που πραγματοποιήθηκε στο βενετσιάνικο Palazzo Bonvicini καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, μαζί με άλλα μεγαλοπρεπή έργα τέχνης των Carles Valverde, Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev.

Καθώς το EGO έφτασε στο τέλος του πριν από λίγους μήνες, το Fondation Valmont μετέτρεψε τα έργα του Guillon σε μια ατομική έκθεση έτοιμη να ταξιδέψει, μετατρέποντάς την έτσι σε μία από τις περιοδεύουσες εκθέσεις του 2024, οι οποίες πρόκειται να βρεθούν σε πολλούς αποκλειστικούς χώρους. Για να εμβαθύνουμε πιο ουσιαστικά στο θέμα αυτού του έργου, παραθέτουμε στη συνέχεια τη δήλωση του Didier Guillon σχετικά με την εγκατάστασή του.

“Η τέχνη είναι η ιδέα που έχουμε για την ομορφιά, η οποία απευθύνεται στις αισθήσεις και τα συναισθήματα. Ο καλλιτέχνης είναι το άτομο που έχει αίσθηση της ομορφιάς και μπορεί να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης. Το Ego είναι η αυτογνωσία του καλλιτεχνικού εαυτού, η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της ομορφιάς. Για τη δημιουργία του L’Homme Pensant, ήθελα να αναλογιστώ αυτούς τους ορισμούς. Είναι μια διαστρεβλωμένη αναπαράσταση της ομορφιάς, το ακατόρθωτο αποτέλεσμα της δημιουργίας, ένα είδος μη-ομορφιάς. Έπρεπε να είναι ένα είδος εσωτερικής κραυγής, μια εσωτερική δυσφορία, εξ ου και η παραμορφωμένη φυσιογνωμία του χαρακτήρα του Ego. Η εγκατάσταση με τίτλο L’Homme Pensant αποτελείται από δέκα γλυπτά τα οποία αναπαριστούν τις προτομές ανδρών που ουρλιάζουν. Η ιδέα είναι να αντιστραφεί η έννοια της κλασικής ομορφιάς: ο καλλιτέχνης, που είχε συνηθίσει να έχει ως πρωταρχικό του στόχο να δημιουργεί την Ομορφιά, καλείται τώρα να αναπαραστήσει την απουσία της ίδιας της ομορφιάς. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές γκαλερί με γύψινα εκμαγεία που παρουσιάζουν αγνές, λευκές ανθρώπινες μορφές, με αρμονικά χαρακτηριστικά και αναλογίες, αυτοί οι άνδρες ουρλιάζουν, παγιδευμένοι σε άγνωστα σώματα που δεν αναγνωρίζονται ως δικά τους. Περιχυμένες με χρυσό χρώμα, οι προτομές εξευγενίζονται τελικά με μια απολύτως νέα ιδιότητα.”
Didier Guillon, Μάιος 2022
ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

Η L’Homme Pensant του Didier Guillon λαμβάνει χώρα σε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μέρη του νησιού του Σαρωνικού. Η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης είναι ένας από τους στόχους του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, μαζί με τον εντοπισμό, τη συγκέντρωση, την ταξινόμηση, την καταγραφή και τη δημοσίευση κάθε είδους αρχειακού υλικού που σχετίζεται με την Ύδρα, την τοπική ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της. Το Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1918, εκθέτει μεταξύ άλλων τους πολιτιστικούς θησαυρούς που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση που ξεκίνησε το 1821. Η νίκη, τόσο των Ελλήνων όσο και των Υδραίων στην Επανάσταση, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μεγάλων εορτασμών, όπως τα Μιαούλεια.

Πέρα από την τέχνη: ΕΠΕΙΔΗ ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
Ένα μανιφέστο που κηρύττει τη σημασία του περιβάλλοντος

Το Fondation Valmont έχει ως αποστολή την προστασία του πλανήτη μας, επιλέγοντας προσεκτικά υλικά με χαμηλό αντίκτυπο για τις εκθέσεις και συμπεριλαμβάνοντας πάντα τοπικούς προμηθευτές. Οι δράσεις αυτές διεξάγονται κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε πόλεις όπως η Βενετία και η Ύδρα, όπου το Fondation Valmont διοργανώνει τακτικά τα προγράμματά του. Με αφορμή την έκθεση L’Homme Pensant, το Fondation Valmont δράττεται της ευκαιρίας να υλοποιήσει μια δράση: τον καθαρισμό του λιμανιού, αντιμετωπίζοντας έτσι το ορατό πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων που μαστίζει το περιβάλλον μας. Παρόλο που αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να μην επιλύσει τις βαθύτερες αιτίες, λειτουργεί ως ένα ηχηρό και ξεκάθαρο κάλεσμα για δράση, ένα μανιφέστο: ένα κάλεσμα για τους παγκόσμιους πολίτες να αφυπνιστούν για τον επείγοντα χαρακτήρα των περιβαλλοντικών μας ευθυνών.

DIDIER GUILLON

Ο Didier Guillon είναι απόγονος επιφανών προγόνων, όπως ο γλύπτης Alphonse Lamy και ο συλλέκτης και έμπορος τέχνης Charles Sedelmeyer. Η δημιουργία είναι μια ακατανίκητη παρόρμηση, υποκινούμενη από την άσβεστη περιέργειά του. Ασχολείται με διάφορα μέσα, όπως η μεταξοτυπία, η εικονογράφηση, τα γλυπτά από χαρτόνι ή γυαλί, με ιδιαίτερη προτίμηση στις εγκαταστάσεις μικτών μέσων. Οι εγκαταστάσεις του Guillon μαρτυρούν μια δέσμευση στη βιωσιμότητα: κατασκευάζονται από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ πολλά από τα έργα του οδηγούνται στην ανακύκλωση, αφού ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο για ατομικές εκθέσεις. Κάτοικος της Βενετίας για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Guillon αγαπάει την πόλη του από καρδιάς. Μια απόλυτη φροντίδα η οποία προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την επιθυμία του να συνεργάζεται με τοπικούς τεχνίτες. Από το 2013, ο καλλιτέχνης είναι βαθιά γοητευμένος από τις πολύτιμες παραδόσεις που συνθέτουν την ταυτότητα της υαλουργίας του Μουράνο. Έκτοτε παράγει έργα τέχνης σε συνεργασία με διάσημους τοπικούς υαλουργούς. Όχι μόνο γυαλί: Τον τελευταίο καιρό, οι δημιουργίες του Guillon υλοποιούνται σε συνεργασία με τοπικούς τεχνίτες. Ο χαλκός και ο ορείχαλκος είναι τα υλικά που οδηγούν προσφάτως την έρευνά του, ώστε να φαντάζεται νέα σχήματα, τα οποία πλέον ανήκουν στο γνωστό ρεπερτόριο του καλλιτέχνη. Οι νέοι πειραματισμοί, λοιπόν, πάντα πιστοί στην κληρονομιά του Donald Judd και των Αμερικανών μινιμαλιστών, τους οποίους αγαπά πολύ ο Guillon, οδηγούν τον καλλιτέχνη στη σύλληψη επιβλητικών αλλά και λεπτεπίλεπτων κυβιστικών μεταμορφώσεων.