Ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες και το πρόβλημα της άρδευσης Ξεκίνησε η παραλαβή της βιομηχανικής τομάτας από το εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ»

Το προϊόν βρίσκεται σε αρκετά καλή ποιότητα, ωστόσο προκαλούν προβληματισμό η χαμηλή στάθμη στο Φράγμα Πηνειού και οι συνεχείς καύσωνες

Η παραλαβή της βιομηχανικής τομάτας από το εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ» στα Σαβάλια ξεκίνησε και επίσημα, με το προϊόν να βρίσκεται σε αρκετά καλή ποιότητα, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην άρδευση λόγω της χαμηλής στάθμης στο Φράγμα Πηνειού προκαλούν ανησυχία για την ολοκλήρωση της σεζόν.
Χθες, κατά τη διάρκεια της παραλαβής της βιομηχανικής τομάτας από τους παραγωγούς, έκαναν δηλώσεις η επικεφαλής Γεωπονικής Διεύθυνσης του εργοστασίου «ΚΥΚΝΟΣ» κ. Μαριλένα Παπαθεοδώρου, καθώς και ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος.

«Τα πρώτα δείγματα μας δείχνουν ότι έχουμε καλή ποιότητα»
«Ξεκίνησε η σεζόν της εισκόμισης. Έχουμε ξεκινήσει με τα πρώιμα χωράφια. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από έναν αρκετά ήπιο χειμώνα, από υψηλότερες θερμοκρασίες συγκριτικά με πέρυσι. Αυτό βέβαια μας επέτρεψε να έχουμε μία πιο ομαλή περίοδο μεταφύτευσης, πάντα συγκριτικά με πέρυσι, που είχαμε αρκετά προβλήματα τα οποία φάνηκαν και κατά τη διάρκεια της εισκόμισης. Είχαμε επίσης μία περίοδο ανομβρίας, κάτι το οποίο δεν είναι συνηθισμένο, αλλά εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Είναι απόρροια και της κλιματικής αλλαγής που είναι υπαρκτή και είναι εδώ και γι αυτό πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να δούμε πως θα διαχειριστούμε το πρόβλημα που πιθανόν θα κρίνει την βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Βέβαια η εταιρία «ΚΥΚΝΟΣ» πρωτοπορεί και καινοτομεί συνεχώς προτείνοντας λύσεις που αφορούν και τα θέματα άρδευσης. Φέτος όμως το πρόβλημα της άρδευσης ήταν ιδιαίτερα έντονο, καθότι όπως όλοι γνωρίζουμε τα αποθέματα στο Φράγμα Πηνειού είναι πολύ περιορισμένα. Αυτό το ζήτημα θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, όπως μας απασχολεί κάθε χρόνο, άρα η Πολιτεία πρέπει να το δει πιο προσεκτικά. Από εκεί και πέρα εμείς ως «ΚΥΚΝΟΣ» ήμασταν δίπλα στους παραγωγούς μας δίνοντας συνεχώς ορθές συστάσεις και οδηγίες και όσον αφορά τη διαχείριση του νερού και την φροντίδα της καλλιέργειας. Ευχόμαστε ότι στο τέλος της εισκόμισης θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι και θα ανταμειφθούν οι κόποι τους. Τα πρώτα δείγματα μας δείχνουν ότι έχουμε καλή ποιότητα, δεδομένου ότι οι παραγωγοί μας ήταν πάνω από την καλλιέργεια και δεν την παράτησαν, προσπαθούν μέχρι τέλους και τους ευχαριστούμε γι αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα μείνουν με το χαμόγελο στα χείλη τους στο τέλος», ανέφερε η επικεφαλής της Γεωπονικής Διεύθυνσης του εργοστασίου «ΚΥΚΝΟΣ».

«Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν πάρα πολύ το προϊόν»

Σε ερώτηση για το εάν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν επηρεάζουν το προϊόν, η κα Παπαθεοδώρου, ανέφερε τα εξής: «Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν πάρα πολύ το προϊόν και ποιοτικώς και ποσοτικώς. Η τομάτα έχει μία ανοχή, είναι ένα θερμόφιλο φυτό, αλλά στην ουσία η παρατεταμένη ζέστη, ανάλογα και με στάδιο ανάπτυξης, σαφώς και την επηρεάσει αρνητικά. Ειδικά στις όψιμες καλλιέργειες πιθανόν να έχουμε χαμηλότερες αποδόσεις από αυτές που αναμένουμε, εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, δεδομένου ότι έχουμε και τα προβλήματα με την άρδευση που προανέφερα».

«Έχουμε ήδη στείλει έγγραφο στον ΕΛΓΑ Πάτρας»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε τα εξής: «Ξεκινήσαμε την εισκόμιση στο εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ». Η Ομάδα Παραγωγών έχει 30.000 τόνους. Είμαστε εδώ με το προσωπικό με τους γεωπόνους, έχουμε αναλάβει όλη την γραφειοκρατική διαδικασία. Η τομάτα που έχει εισκομιστεί μέχρι τώρα έχει καλή ποιότητα, αλλά επηρεάζεται από τους συνεχείς καύσωνες. Ήδη έχουμε στείλει κι ένα έγγραφο στον ΕΛΓΑ Πάτρας, καθώς υπάρχουν και παραγωγοί που έχουν πάθει ζημιά από τον καύσωνα. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία, πιστεύουμε ότι θα μπει όση περισσότερη βιομηχανική τομάτα μπορεί στο εργοστάσιο. Την επόμενη Παρασκευή θα ανοίξει και το άλλο εργοστάσιο η «ΜΙΝΕΡΒΑ» και τότε θα είμαστε στο φουλ της παραγωγής. Ελπίζουμε στο τέλος οι παραγωγοί μας θα βγάλουν καθαρά κέρδη που χρειάζεται τόσο ο Νομός Ηλείας».