Πανώλη ,ανεξέλεγκτες εισαγωγές και αποζημιώσεις.

«Καθρέπτης» της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας αποδείχτηκε η πανώλη. Το δε τριγωνάκι , που σχηματίζεται αν προσθέσουμε και τις ανεξέλικτες εισαγωγές και τις αποζημιώσεις ( από αρρώστια ή από πλημμύρα), δείχνει πεντακάθαρα την …τρισδιάστατη πραγματικότητα. Μάλιστα η πρόσφατη παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου στην πλήγιασα Θεσσαλία και όσα είπε επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος την Φαρκαδόνα , ανέφερε μεταξύ άλλων ότι άλλες θα είναι οι αποζημιώσεις για τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλες για τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη.
Εκφράζοντας δε την ελπίδα « ότι ο κύκλος θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας», τόνισε
« Προφανώς όταν θα έρθει η ώρα της αποζημίωσης των ζώων, έχουμε πλήρη αίσθηση του κόστους και του τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος και να αντικαθιστάς το ζωικό κεφάλαιο. Κάνω τη διάκριση: άλλα τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλα τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη».
Επειδή το θέμα των αποζημιώσεων από θανάτωση αφορά και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και πιο συγκεκριμένα την Ηλεία λόγω της καταγεγραμμένης περίπτωσης της Νεμούτας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας το agro 247 ερευνώντας την κείμενη νομοθεσία καταρχάς «ανακάλυψε» ένα άλλο τριγωνάκι . «Γραφειοκρατία- χρονοκαθυστέρηση – πενιχρότητα αποζημιώσεων.»
Οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση ζώων λόγω ασθενειών προβλέπονται από το «πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων» που εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) συναρμόδιων υπουργών. Σε αυτή τη χρηματοδότηση προβλέπεται και συμμετοχή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Αυτή η χρηματοδότηση, που είναι πενιχρότατη, προβλέπεται από τον Κανονισμό 349/2005 και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους και να στέλνουν το φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έγινε η θανάτωση των ζώων.
Το άρθρο 6 του Κανονισμού 349/2005 αναφέρει:
1. Σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις περιπτώσεις – που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 – εμφανιστεί στο έδαφος κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος ενημερώνει την Επιτροπή, εντός 30 ημερών από την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας, για τις σχετικές κατηγορίες ζώων ή προϊόντων και τις αγοραίες αξίες που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις εν λόγω κατηγορίες.
2. Το αργότερο δύο μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει, σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙα, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος των αποζημιώσεων: τον αριθμό ζώων που θανατώνονται ανά κατηγορία, ενδεχομένως τον αριθμό αβγών που καταστρέφονται, καθώς και το συνολικό ποσό, των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν ήδη για κάθε κατηγορία.
3. Το αργότερο τρεις μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο
παράρτημα ΙΙβ, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες: τα ποσά που καταβάλλονται για τη θανάτωση, τη μεταφορά και την καταστροφή των σφαγίων, αβγών και γάλακτος, τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων, την καταστροφή των τροφίμων και, ενδεχομένως, των υλικών.
Άρα η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες, πρέπει να στείλει τον ολοκληρωμένο φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση. Δεν προσδιορίζεται όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο αυτή θα αποφασίσει. Άρα και ο χρόνος της αποζημίωσης…
Γ.Μ.