«Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα»: Ζητούνται απαντήσεις για «Λαδόπουλο», αντιπλημμυρική προστασία Αιτωλοακαρνανίας και ανάπτυξη Ηλείας

Η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε Δυτική Ελλάδα», με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα, καταθέτει τρεις σημαντικές ερωτήσεις που θα συζητηθούν στην επερχόμενη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, η οποία θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου 2024. Οι ερωτήσεις επικεντρώνονται σε καίρια ζητήματα για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στην πρόληψη και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, την ανάπτυξη και αξιοποίηση σημαντικών δημόσιων έργων και την ανασυγκρότηση κρίσιμων περιοχών που έχουν πληγεί από περιβαλλοντικές καταστροφές.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε Δυτική Ελλάδα» ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την Περιφερειακή Αρχή, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Ελλάδας.

Ανάπλαση Εργοστασίου Χαρτοποιίας «Λαδόπουλου»

Ο επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας, Κώστας Καρπέτας, ζητά εξηγήσεις από την Περιφερειακή Αρχή για την καθυστέρηση στις διαδικασίες ανάπλασης του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας «Λαδόπουλου», που βρίσκεται στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα. Παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του έργου πρέπει να γίνει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2026, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχει παρατηρηθεί ουσιαστική πρόοδος.

Σύμφωνα με τον κ. Καρπέτα, η τοπική κοινωνία ανησυχεί για τις καθυστερήσεις. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την αγορά του παρακείμενου οικοπέδου, το οποίο προορίζεται για τη δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης. Ο κ. Καρπέτας ζητά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και διαβεβαιώσεις από τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, επισημαίνοντας ότι το έργο της ανάπλασης δεν είναι μόνο ζήτημα τοπικής ανάπτυξης, αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για την ευρύτερη αναβάθμιση της Πάτρας.

  • Αντιπλημμυρική Προστασία στην Αιτωλοακαρνανία

Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες της 5ης Οκτωβρίου 2024, οι οποίες έπληξαν σοβαρά περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, όπως η Στράτος, το Ρίβιο, το Ξηρόμερο, ο Ίναχος και η Αμφιλοχία, ο περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Δημήτριος Μασούρας θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων. Το τραγικό γεγονός της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, καθώς και οι σοβαρές υλικές ζημιές, αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για άμεση δράση, σύμφωνα με τον κ. Μασούρα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος ζητά ενημέρωση για την ακριβή πρόοδο των έργων στις περιοχές γύρω από τους ποταμούς Αχελώο και Εύηνο, καθώς και για μικρότερα ρέματα που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Ζητά επίσης λεπτομερή ενημέρωση για τις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και τις αποζημιώσεις των πληγέντων, καθώς και για το συνολικό σχέδιο πρόληψης που αφορά περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ανασυγκρότηση της Ηλείας

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, εκφράζει την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας, που ανακοινώθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Αν και τον Φεβρουάριο του 2023 παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη μελέτη με προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα 10 έτη, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Ο κ. Διαμαντόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει έργα κρίσιμης σημασίας για την περιοχή, όπως η διαχείριση υδάτινων πόρων, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η προώθηση της μεταποίησης, η ανάπτυξη του τουρισμού και η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ η Περιφέρεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό απούσα από τις προσπάθειες. Ο κ. Διαμαντόπουλος καλεί την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει ενεργό ρόλο και να διασφαλίσει την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για την Ηλεία, ώστε η περιοχή να ανασυγκροτηθεί πλήρως και να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική.