Με τον υπουργό Ναυτιλίας συναντιέται αύριο το πρωί η ΠΝΟ

H συνάντηση, που ζητούσε εδώ και καιρό η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και τα οποία τους οδήγησαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν από την Τρίτη, κλείστηκε τελικά για αύριο, Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν τα εργασιακά ζητήματα, τα οποία έχει γνωστοποιήσει η ΠΝΟ και τα έχει θέσει στην ατζέντα των διεκδικήσεών της, όπως τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο νόμος 4150/2013, με τον οποίο στις 31 Οκτωβρίου απολύεται το 50% του πληρώματος του ξενοδοχειακού προσωπικού (μάγειροι, λογιστές, θαλαμηπόλοι) χωρίς καν να αποζημιώνονται, αλλά και το υπόλοιπο πλήρωμα που παραμένει επιβαρύνεται με πάρα πολλές ώρες εργασίας για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των δρομολογίων που παραμένουν οι ίδιες, η τετράμηνη δρομολόγηση των ταχυπλόων σκαφών, οι προϋποθέσεις που ισχύουν για να χορηγηθεί στους ναυτικούς το επίδομα ανεργίας, οι οποίες το καθιστούν απαγορευτικό, αλλά και όσοι τελικά το δικαιούνται λαμβάνουν μηνιαίως 350 ευρώ και διάφορα άλλα.

Ωστόσο το ζήτημα της αύξησης (12%) που διεκδικεί η ΠΝΟ για την ανανέωση και υπογραφή της ΣΣΕ για το 2025 είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την εργοδοσία, οπότε οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τους ακτοπλόους.

Στο μεταξύ τα ακτοπλοικά πλοία για τρίτη μέρα σήμερα παραμένουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας και η προγραμματισμένη νέα 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ λήγει αύριο, Παρασκευή, στις 12 το βράδυ.

Άγνωστο παραμένει τι θα αποφασίσει η ΠΝΟ, η οποία αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Ναυτιλίας θα προχωρήσει σε συνεδρίαση για να εκτιμήσει την κατάσταση και τη νέα βελτιωμένη πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσαν σήμερα οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ).

Γεγονός είναι πάντως ότι το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση που θα λάβουν οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες, οι οποίοι ωστόσο ζητούν την κατανόηση και τη συμπαράσταση των πολιτών. Όπως και να ‘χει, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.