Για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Καναδάς στην προσπάθεια βελτίωσης της συνεργασίας τους τοποθετήθηκαν ομιλητές από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της κυβέρνησης, του χρηματοπιστωτικού τομέα και του εμπορίου, κατά τη διάρκεια του Toronto Economic Forum 2024, διοργάνωσης που αποτελεί πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τη συνεργασία του The Hellenic Initiative Canada, του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της ελληνικής πρεσβείας στην Οττάβα.
Από αυτές τις τοποθετήσεις αποτυπώνεται μία αισιόδοξη εικόνα για τις ελληνο-καναδικές επιχειρηματικές σχέσεις καθώς και ισχυρές βάσεις και πολλές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενισχύονται, με αξιοσημείωτη αύξηση να καταγράφεται στις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Η CETA (Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία) αποτελεί τη βάση για αυτήν την ανάπτυξη.
«Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι αν δούμε τις εξαγωγές εμπορευμάτων προς την Ελλάδα το 2023, αυξήθηκαν κατά 20%. Αυτό είναι ένα σημαντικό νούμερο για την ανάπτυξη ενός έτους και κάτι για το οποίο πρέπει πραγματικά να κάνουμε απολογισμό και να είμαστε περήφανοι, με την έννοια ότι το έδαφος που δημιουργήθηκε από τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών οδήγησε πράγματι σε σημαντική ανάπτυξη και οι ευκαιρίες παραμένουν», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Canadian Corporate Business, Export Development Canada, Σβεν Λιστ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία σειρά από επενδύσεις που έχει κάνει ο Καναδάς στη χώρα μας και τι σημαίνει για το μέλλον της συνεργασίας.
«Αν σκεφτούμε μερικές από τις επενδύσεις που έχει κάνει ο Καναδάς, ο καναδικός ιδιωτικός τομέας, το El Dorado και τις υποδομές των αεροδρομίων κ.λπ., διαπιστώνουμε ότι είναι μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αυτές δείχνουν τη δέσμευση των δύο χωρών να χτίσουν κάτι μαζί», σημείωσε.
Ο κ. Λιστ βλέπει ευκαιρίες και μέσα στις αρνητικές ομοιότητες που έχουν οι δύο χώρες.
«Αντιμετωπίζουμε και οι δύο την κλιματική αλλαγή με διαφορετικό τρόπο, αλλά αντιμετωπίζουμε και οι δύο την κλιματική αλλαγή. Και ορισμένες από τις προκλήσεις είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοιες. Έτσι, αν σκεφτούμε τις δασικές πυρκαγιές, ο Καναδάς, η Ελλάδα αντιμετωπίζουν μία πολύ παρόμοια πρόκληση και νομίζω ότι αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε» επεσήμανε.
Σε αυτό το σημείο έγινε αναφορά στη μεγάλη παραγγελία πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, στην οποία προχώρησε η χώρα μας.
Την ίδια ώρα, στα θετικά προσμετράται και το θετικό κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με σταθερό φορολογικό πλαίσιο, διαθέσιμα κεφάλαια και επιστροφή Ελλήνων επαγγελματιών.
«Έχουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ένα πολύ φιλικό επενδυτικό πλαίσιο … Έχουμε τα κεφάλαια, έχουμε διαθεσιμότητα κεφαλαίων που είναι απαραίτητη, έχουμε ταλέντο και καταφέρνουμε να προσελκύσουμε ελληνικό ταλέντο πίσω στην Ελλάδα», τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, οποία, επίσης, ανέδειξε τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων και επεσήμανε τη σημασία των συνεργειών και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλάδας και Καναδά.
Επιπλέον, η Ελλάδα εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια, δημιουργώντας ένα ελκυστικό πλαίσιο για συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.
«Σήμερα, βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετική σελίδα. … Η Ελλάδα είναι ήδη ένας καθιερωμένος περιφερειακός κόμβος στην Ανατολική Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή, όπου βρίσκεται», υπογράμμισε ο διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων του Enterprise Greece, Νίκος Στάμου. «Η Ελλάδα, που στο παρελθόν ήταν καταναλωτής στον νότο, τώρα φιγουράρει με όλες αυτές τις υποδομές που αναπτύσσονται ως παραγωγός και διανομέας ενέργειας στην περιοχή», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Στάμου αναφέθηκε λεπτομερώς στα σημαντικά έργα υποδομών ενέργειας που υλοποιούνται στην Ελλάδα και τόνισε τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε αυτόν τον τομέα.
Πεδίο συνεργασίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, τις νέες τεχνολογίες και τις βιοεπιστήμες.
«Η ζήτηση για EV (ηλεκτρικά οχήματα) έχει αυξηθεί φέτος κατά 35%. … Το Bloomberg κατατάσσει, πλέον, τον Καναδά ως τον νούμερο ένα στην ετήσια κατάταξη της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών, ρίχνοντας την Κίνα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια», επεσήμανε, στη δική της τοποθέτηση, η κοινοβουλευτική βοηθός στο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης του Οντάριο, Έφη Τζ. Τριανταφυλλόπουλος, παρουσιάζοντας πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτήν την πηγή πρώτων υλών.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα μπορεί να διαθέσει υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, με πολλούς επιστήμονες και επαγγελματίες με διεθνή εμπειρία, σύμφωνα με τον κ. Στάμου. «Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, 24 έως 65 ετών, είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. … Ένα τρίτο αυτών των αποφοίτων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, οι περισσότεροι από αυτούς, όπως υποθέτετε, σε επίπεδο μάστερ και χαμηλό ποσοστό σε διδακτορικό επίπεδο», σημείωσε ο ίδιος.