« Ο νομός Ηλείας αποδεδειγμένα παράγει το καλύτερο ελαιόλαδο από όλες τις περιοχές της Ευρώπης αλλά και της χώρας. Ξένα συμφέροντα όμως κερδοσκοπούν πάνω του. Ουσιαστικά «κλέβουν» την άριστη ποιότητα εις βάρος των παραγωγών μας…» τόνισε μεταξύ άλλων ο Θόδωρος Βασιλόπουλος αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μιλώντας στο OLYMPIA WEB RADIO. Μάλιστα και ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη της ελαιοσυγκομιδής απευθυνόμενος προς τους παραγωγούς τους κάλεσε «να το κρατήσουν ( σ.σ. να μην το πουλήσουν) αυτή την εποχή» προκειμένου όπως είπε «να μπορέσουν αργότερα να διαπραγματευτούν από καλύτερη θέση.».
ΑΚΟΥ ΕΔΩ >>>>
Αφορμή της πολύ ενδιαφέρουσας από κάθε άποψη συζήτησης, στάθηκε η ημερίδα που διοργανώνει στις 27 Νοέμβριου στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (Σοχιάς) η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Ήλιδος με θέμα «Ευφυής Γεωργία – Γεωργία Ακρίβειας», κατά τη διάρκειά της οποίας εξειδικευμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τις ραγδαίες εξελίξεις και τις σύγχρονες τεχνολογίες, πάνω σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η διαχείριση του νερού για άρδευση και οι μέθοδοι γεωργίας ακρίβειας μέσω της τεχνολογίας αιχμής.
Αναφερόμενος στα της ημερίδας ο κ Βασιλόπουλος τόνισε ότι «ανοίγεται ένας ευρύς κύκλος προκειμένου οι αγρότες να καταστούν ενήμεροι σχετικά με τα νέα δεδομένα που επικρατούν από πλευράς κλιματικής κρίσης αλλά και από πλευράς κρατικής παρέμβασης.. Τέλος και όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση με τον αντιπεριφερειάρχη επεκτάθηκε σε θέματα που αφορούν τον ΕΛ.ΓΑ. και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουν να κάνουν με τις εξατομικεύσεις των αποζημιώσεων και την προβληματική ( τουλάχιστον για φέτος) καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.
Όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο κ. Βασιλόπουλος: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τις προσπάθειες ενημέρωσης και ουσιαστικού διαλόγου με τους πολίτες, πάνω σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και τεχνολογικού μετασχηματισμού, στην οποία εντάσσεται και η ημερίδα στο φιλόξενο συνεδριακό κέντρο Αμαλιάδας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας.
Στην ημερίδα της Τετάρτης, στην οποία καλούμε το σύνολο των αγροτών της Ηλείας προκειμένου να συμμετέχουν και να ενημερωθούν, θα παρουσιαστούν όλες οι σύγχρονες εκδοχές της Ευφυούς Γεωργίας.
Ειδικότερα θα γίνουν εκτενείς αναφορές, πάνω σε κρίσιμα θέματα για τον πρωτογενή τομέα και το μέλλον του που εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες αιχμής και οι μέθοδοι γεωργίας ακρίβειας, η χρήση τεχνολογίας στην ορθολογική χρήση νερού για άρδευση, αλλά και οι καινοτόμες τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό κλάδο και στις υπηρεσίες πρωτογενούς παραγωγής.
Για το λόγο αυτό, ευχαριστώ από καρδίας τον επίκουρο καθηγητή της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρη Τριαντακωνσταντή, τον αναπλ. Διευθυντή του εργαστηρίου φυτικής παραγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Άγγελο Πατάκα και τον Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» κ. Αθανάσιο Καλογερά, οι οποίοι και θα αναπτύξουν τις κρίσιμες και ιδιαίτερα χρήσιμες θεματικές ενότητες.
Και οι τρεις τους αποδέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση που τους απευθύναμε, προκειμένου να παραβρεθούν στην ξεχωριστή ημερίδα, σε μία περιοχή υψηλής παραγωγικότητας όπως είναι αυτή του κάμπου της Ηλείας».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, επεσήμανε: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, πολύ περισσότερο σε μία εκδήλωση για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος μέσω της Ευφυούς Γεωργίας και των σύγχρονων μεθόδων που φέρνει η τεχνολογική επανάσταση, εξελίσσεται και μεταβάλλεται μέρα με την ημέρα.
Από την πρώτη στιγμή που προτάθηκε η συγκεκριμένη ημερίδα, ο Δήμος Ήλιδας την αγκάλιασε, προσφέροντας ότι απαιτείται για την διεξαγωγή της.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όλοι όσοι ενδιαφέρονται και κυρίως οι παραγωγοί της περιοχής μας, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όσες τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να είναι όλοι έτοιμοι μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι αλλαγές είναι μεγάλες και η εξέλιξη ραγδαία.
Για το λόγο αυτό, καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους, επαγγελματίες αγρότες, ερασιτέχνες παραγωγούς, επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, όπως γεωπόνοι και άνθρωποι που ασχολούνται με τα αγροτοεφόδια, προκειμένου να παραστούν και κυρίως να ενημερωθούν.
Διότι μετά την ενημέρωση, απαιτείται και το επόμενο στάδιο που είναι αυτό της εκπαίδευσης, μια ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη, αφού η παραδοσιακή γεωργία στην Ηλεία δεν στηρίζεται σε αυτό που θεωρούμε σύγχρονη και ευφυή γεωργία.
Άρα, το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι μεγάλο και μαζί θα το κερδίσουμε».