Ο κίνδυνος να πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό μια περιοχή δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης και να καταστραφούν επιχειρήσεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι κάτι παραπάνω από ορατός, καθώς καταρρέει το ανάχωμα που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1950.
Το ανάχωμα που προστατεύει τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και τη χιλιάδων στρεμμάτων έκταση μέχρι το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, η οποία βρίσκεται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας, έχει «φαγωθεί» σε τουλάχιστον δέκα σημεία, κυρίως στο ύψος της Χαλάστρας, ενώ μέσα σε μόλις δύο χρόνια έχει υποχωρήσει αρκετά μέτρα.
Μάλιστα ο κίνδυνος είναι άμεσος ακόμη και για τον προσεχή χειμώνα, όπως λέει στην εφημερίδα Έθνος ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος εκτιμά πως αν πλημμυρίσει η περιοχή, το θαλασσινό νερό θα φτάσει μέχρι την εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10χλμ από την ακτογραμμή.
Σε όλη αυτή την έκταση υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις και πολλές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το νερό να φτάσει ακόμη και μέχρι τα σπίτια του οικισμού του Καλοχωρίου. Στο ενδεχόμενο πλημμύρας θα είναι αδύνατο να αποτρέψουν ή έστω να μειώσουν την καταστροφή τα λιγοστά αντλιοστάσια που βρίσκονται κοντά στην ακτή και τα οποία χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση των όμβριων υδάτων.
Το ανάχωμα που υπάρχει έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’50. Στα σημεία που «φαγώθηκε», αλλά και σε μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτής, δεν υπάρχουν κομμάτια βράχων που να το ενισχύουν. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που ανέλαβε να το ενισχύσει συνάντησε εμπόδια από την Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην οποία ανήκει η ακτογραμμή, όπως σημειώνει ο κ. Γιουτίκας.
Σε σημαντικό μέρος κατά μήκος της ακτογραμμής έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης του αναχώματος, στα οποία προχώρησε πριν από λίγα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μέρος αρκετών χιλιομέτρων όπου δεν έχει γίνει το παραμικρό.
«Έχουμε εκπονήσει τη μελέτη για τη στήριξη του υπόλοιπου αναχώματος, καθώς και αυτές των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχουμε τη βούληση, αλλά δεν μας επιτρέπει η Κτηματική Υπηρεσία να επέμβουμε. Το υπουργείο ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ Σ και Ενέργειας δεν μας δίνει την άδεια για να προχωρήσουμε στη συντήρηση του αναχώματος. Ο κίνδυνος να σπάσει το ανάχωμα είναι μεγάλος και άμεσος. Αυτό μπορεί να γίνει με την πρώτη κακοκαιρία, αφού τα δέκα σημεία όπου εντοπίζονται τα προβλήματα έχουν πλέον επιβαρυνθεί σημαντικά. Η κατάσταση το χειμώνα θα είναι επικίνδυνη. Αν γίνει το οτιδήποτε, το υπουργείο θα έχει τεράστια ευθύνη. Αυτό που συμβαίνει μπορώ να το χαρακτηρίσω μόνο ως παρανοϊκό», λέει ο κ. ΓιουτίκαΣ.
πηγή:cnn.gr