Απάντηση του Επιτρόπου για την δημόσια υγεία, κ. Vytenis Andriukaitis, στον Θόδωρο Ζαγοράκη

 

 

Απάντηση του Επιτρόπου για την δημόσια υγεία, κ. Vytenis Andriukaitis, στον Θόδωρο Ζαγοράκη για την πρόσβαση σε καινοτόμες αντικαρκινικές θεραπείες και τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Δύο διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειες τους ανέδειξε με ερωτήσεις του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης, ως πρεσβευτής της εκστρατείας του οργανισμού, Together against cancer, μετά από πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani. Το πρώτο ζήτημα αφορά το φαινόμενο έλλειψης βασικών αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ελλάδα, το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ το δεύτερο την έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
Όπως απαντά στον κ. Ζαγοράκη ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για την υγεία, κ. Vytenis Andriukaitis«έχουμε αποσαφηνίσει την υποχρέωση διασφάλισης της συνεχούς προμήθειας φαρμάκων από τη βιομηχανία και τους εμπόρους χονδρικής. Η οργάνωση και η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης, καθώς και οι αποφάσεις αναφορικά με την τιμολόγηση και την επιστροφή δαπανών που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στα φάρμακα αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ωστόσο, η Επιτροπή παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα, την προσβασιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, ενώ εξετάζει και τους λόγους της επιλεκτικής διάθεσης φαρμάκων στην αγορά».
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Επίτροπος επισημαίνει ότι «οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας οφείλουν να ενημερώνουν  τις εθνικές Αρχές ότι σχεδιάζουν να αποσύρουν το προϊόν τους από την αγορά, είτε οριστικά, είτε προσωρινά, γνωστοποιώντας τους λόγους της απόσυρσης, τουλάχιστον δύο μήνες πριν»Παράλληλα, τονίζει ότι «οι εταιρείες χάνουν την άδεια κυκλοφορίας των προϊόντων τους εάν δεν τα διαθέτουν στην αγορά κράτους μέλους επί τρία έτη». Στην περίπτωση της έγκαιρης πρόσβασης σε αντικαρκινική θεραπεία και την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα για τον καρκίνο του πνεύμονα, ο Λιθουανός Επίτροπος αναφέρει πως «η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει κοινές κλινικές αξιολογήσεις που προσδιορίζουν ποιες θεραπείες παρέχουν πραγματική προστιθέμενη αξία στους ασθενείς»Ο κ. Andriukaitis στην απάντησή του υπογραμμίζει επίσης ότι η «Επιτροπή καθορίζει τις καλές πρακτικές και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τους τομείς του προ συμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, της διασφάλισης της ποιότητας στη διαχείριση του καρκίνου, του ολοκληρωμένου ελέγχου του καρκίνου, της μεταθεραπείας σε επίπεδο κοινότητας, και της επιβίωσης και αποκατάστασης». Τέλος, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι «υπάρχει αυξημένη χρηματοδότηση για την έρευνα για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και για την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα μέσω του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”».
Με τη σειρά του ο Θεόδωρος Ζαγοράκης δήλωσε ότι «τις περισσότερες φορές η πολιτική επικεντρώνεται στην οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις υποχρεώσεις απέναντι στον άνθρωπο. Οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειες τους είναι συμπολίτες μας που δίνουν μάχες σε έναν καθημερινό πόλεμο. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η γραφειοκρατία κάνει την μάχη τους δυσκολότερη. Η καταπολέμηση του καρκίνου πρέπει να γίνει η πρώτη μας προτεραιότητα. Μέσα από εκστρατείες και επενδύσεις στην πρόληψη, από την οικονομική ενίσχυση της έρευνας αλλά και από το εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας. Να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες. Η Πολιτεία, στο μέτρο της ευθύνης της, θα πρέπει να παράσχει όλα τα εφόδια ώστε να εξαντλείται κάθε δυνατότητα καταπολέμησης του καρκίνου».