Η μετεωρική πορεία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δείχνει πως φθάνει, πιθανόν, στο τέλος της.
Το κόμμα που ιδρύθηκε το 2012 μέσω διαδικτύου, που προσέλκυσε πολλούς αντιμνημονιακούς Νεοδημοκράτες και κατάφερε στις πρώτες εκλογές στις οποίες συμμετείχε -το 2012- να πιάσει ποσοστό ρεκόρ 10,6% για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα και να εκλέξει 33 βουλευτές, πλησιάζει μάλλον προς το σημείο εξαφάνισης.
Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν εκτός Βουλής, με ποσοστά πολικού ψύχους, ενώ πλέον «πιστοί» στον Πάνο Καμμένο έχουν μείνει μόνο 2 βουλευτές: Ο Βασίλης Κόκκαλης και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Από τα ψηλά στα χαμηλά
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ιδρύθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2012, λίγο καιρό μετά τη διαγραφή του Πάνου Καμμένου από τη Νέα Δημοκρατία. Αρχικά στο κόμμα εντάχθηκαν εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές, που επίσης είχαν διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία επειδή είχαν αρνηθεί να ψηφίσουν το μνημόνιο. Ανάμεσά τους και προβεβλημένα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης, όπως ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο Παναγιώτης Μελάς, ο Χρήστος Ζώης και ο Μιχάλης Γιαννάκης. Ηδη με το… καλημέρα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατάφεραν να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς καν να έχουν μετάσχει σε εκλογές. Είχαν τον αέρα στα πανιά τους.
Η έκπληξη των εκλογών του 2012
Στις πρώτες εκλογές που συμμετείχαν οι ΑΝΕΛ, συνεργάστηκαν με τους Αντιμνημονιακούς Πολίτες του Νότη Μαριά και με το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του πρώην δημοσιογράφου Γιάννη Δημαρά και έκαναν την μεγάλη έκπληξη.
Πετυχαίνουν ποσοστό 10,6%, είναι 4ο κόμμα και εκλέγουν 33 βουλευτές. Ο Πάνος Καμμένος πανηγυρίζει. Ομως ακολουθούν επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο και πλέον το ποσοστό του κόμματος πέφτει στο 7,5% και εκλέγει 20 βουλευτές.
Λίγους μήνες μετά τις εκλογές, το κόμμα περνάει την πρώτη του κρίση με πολλά στελέχη να διατυπώνουν δημόσια τη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική του Πάνου Καμμένου, που εκείνη την εποχή φλερτάρει με την ιδέα να καταργήσουμε το ευρώ και να υιοθετήσουμε το δολάριο, ενώ κάνει και περίεργες αναρτήσεις περί ψεκασμών, που θα γράψουν ιστορία!
Αποχωρούν -μεταξύ άλλων- οι Χρήστος Ζώης, Κώστας Μαρκόπουλος, Γιάννης Μανώλης, αλλά και ο τότε γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης. Η συνέχεια θα είναι μια ιστορία διαγραφών και παραιτήσεων. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει στους ΑΝΕΛ τις περισσότερες διαγραφές και αποχωρήσεις, ίσως και από το ΚΚΕ!
Πρόεδρος του κόμματος ο Πάνος Καμμένος
Τον Απρίλιο του 2013 γίνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τη συμμετοχή περίπου 1.700 συνέδρων και εκλέγεται ομοφώνως πρόεδρος ο Πάνος Καμμένος.
Το 2014, όμως, ακολουθούν και νέες διαγραφές από το κόμμα -ο Πάνος Καμμένος τις έχει εύκολες…- και νέες αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μεταξύ αυτών και της πρώην εισαγγελέως -και προσφάτως εκλιπούσας- Χρυσούλας Γιαταγάνα, που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ. Σπεύδει σε βοήθεια, όμως, ο Κώστας Ζουράρις με την «Πυρίκαυστο Ελλάδα».
Παρά το sui generis στιλ του σχεδόν γραφικού Κώστα Ζουράρι, που θα γράψει αργότερα ιστορία ως υφυπουργός Παιδείας με δηλώσεις του τύπου «δεν έχει σημασία να χάσουμε και μερικά νησιά, αρκεί να σώσουμε τη γλώσσα μας», το αποτέλεσμα των εκλογών ανησυχεί τον Πάνο Καμμένο. Στις ευρωεκλογές το κόμμα σημειώνει νέα πτώση. Εχει αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα…
Τα ποσοστά του πέφτουν στο 3,4% και εκλέγει μόνο έναν ευρωβουλευτή, τον Νότη Μαριά, που ήδη είναι και αυτός εκτός ΑΝΕΛ. Τα απογοητευτικά ποσοστά οδηγούν σε παραίτηση ακόμα ένα προβεβλημένο στέλεχος, με διαρκή παρουσία στα τηλεπαράθυρα, τον Βασίλη Καπερνάρο.
Ερχεται ο Νικολόπουλος, φεύγει η Ραχήλ Μακρή
Παρά τη χαμηλή πτήση των ΑΝΕΛ στις εκλογές, ο Νίκος Νικολόπουλος ανακοινώνει τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κόμματος που έχει ιδρύσει, με τίτλο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος. Ο Νίκος Νικολόπουλος έχει παραιτηθεί από την κυβέρνηση και έχει διαγραφεί από τον Αντώνη Σαμαρά ύστερα από δεκάδες tweets που έχει γράψει εναντίον της ηγεσίας του κόμματος, που την κατηγορεί για συμβιβασμό με την τρόικα. Το tweet που κάνει τον Σαμαρά να αποφασίσει τη διαγραφή του ανέφερε: «Εμφανές το στρατηγικό αδιέξοδο. Η σημασία της επαναδιαπραγμάτευσης “όνειρο ήταν”, τη λησμονήσαμε. Ο λαός ξεπνεομένος τι να περιμένει; Την τροϊκανή επιείκεια ή την τιμωρία;».
Τα tweets της Ραχήλ Μακρή
Ορισμένοι ίσως την έχουν λησμονήσει, αλλά η Ραχήλ Μακρή εκείνη την εποχή είναι από τα μεγάλα ονόματα της εγχώριας πολιτικής, βουλευτής των ΑΝΕΛ. Η συνεργασία της όμως με τον Πάνο Καμμένο είναι δύσκολη -και ακόμα πιο δύσκολη η συνεργασία της με τα άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ.
Οταν ο κ. Καμμένος τοποθετεί τομεάρχη Υγείας την κυρία Στεφανάκη, που κατάγεται από το Λασίθι και ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με τους ΑΝΕΛ, η Ραχήλ Μακρή διαφωνεί και γράφει στο Facebook:
«Την αποκατέστησε την κρητικοπούλα. Αυτό το σπουδαίο στέλεχος για τις καλές υπηρεσίες που πρόσφερε στον αγώνα λασπολογίας μαζί με τους υπάνθρωπους. Για να δούμε τι θα γράψετε απόψε στην ομάδα προβληματισμού σας με αρχηγό την βουλευτάρα. Πάντως θα γελάσουμε γιατί τώρα δεν μπορώ λόγω χειρουργείου. Να τις δω και τις δυο έξω από την Αμφίπολη μαζί με τον τρελό του Αιγίου, τον ξάδελφο γυμνοσάλιαγκα, την ομάδα της Χαλκιδικής, την όρκα, την ερωμένη αεροσυνοδό και τι στον κόσμο. Δεν θα κάνουν τις καρυάτιδες πάντως».
Ο Πάνος Καμμένος δεν αντέχει άλλο τις εκρήξεις της και τη διαγράφει. Μαζί της, όμως, πλέον αποστασιοποιείται και ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι πρόωρες εκλογές
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, τον Νοέμβριο του 2014 πραγματοποιείται το 2ο Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στο οποίο χαιρετισμό απηύθυναν, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, μεγάλα «ονόματα», όπως ο υπέρμαχος του Brexit ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ -που τώρα και αυτός είναι στα αζήτητα- και ο Ιταλός εθνικιστής Μπέπε Γκρίλο. Στο συνέδριο αποφασίζεται να ακολουθήσουν στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας «γραμμή ΣΥΡΙΖΑ».
Υπάρχει ήδη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα; Άγνωστο. Πάντως, η απόφαση είναι ότι δεν ψηφίζουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Προκύπτει όμως κι άλλη διαφωνία, κι άλλη παραίτηση. Με την απόφαση διαφωνεί ο Παναγιώτης Μελάς και ανεξαρτητοποιείται. Τελικά, θα επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία.
Οι εκλογές του 2015 και η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Αφού η Βουλή δεν καταφέρνει να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκηρύσσονται εκλογές, τις οποίες κερδίζει -με σύνθημα «θα σκίσει τα μνημόνια» ο ΣΥΡΙΖΑ- ο Αλέξης Τσίπρας. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός Βουλής, ίσως και λόγω μιας πολύ επιτυχημένης καμπάνιας με τρενάκια και με το δεξί χέρι που θα μάθει στον μικρό… συνθήματα (που στέλνουν το μήνυμα ότι και θα συνεργαστεί και θα συγκρατήσει από αριστερές υπερβολές τον Αλέξη Τσίπρα), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βουλή και να αυξήσουν το ποσοστό τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές, στο 4,75%. Εκλέγουν 13 βουλευτές.
Την επομένη των εκλογών ο Πάνος Καμμένος ορίζεται υπουργός Άμυνας, η Έλενα Κουντουρά αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, ενώ από τους ΑΝΕΛ προέρχονται και τρεις υφυπουργοί.
Στο δημοψήφισμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τάσσονται υπέρ του «Όχι», ενώ στις εκλογές που ακολουθούν μετά την υπογραφή του μνημονίου Τσίπρα, αν και χάνουν δυνάμεις σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, καταφέρνουν στο… τσακ να μπουν στη Βουλή, καταλαμβάνοντας την 7η θέση με 3,69% και 10 βουλευτές. Είναι οι ψήφοι που λείπουν στον Αλέξη Τσίπρα για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Έτσι, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες επιστρέφουν στο κυβερνητικό σχήμα, με τα ίδια πρόσωπα που ήταν σε υπουργικούς θώκους και στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα.
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση
Η συνεργασία, παρά τις φωνές από την αντιπολίτευση για την «αφύσικη σύμπραξη» ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με ένα κόμμα που θυμίζει σε πολλές του εκφάνσεις ένα κλασικό ακροδεξιό κόμμα, θα είναι ανέφελη μέχρι σχεδόν το τέλος. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε καν όταν ο Πάνος Καμμένος απευθύνεται στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους φωνάζει «στα τέσσερα» μέσα στη Βουλή. «Είναι θέμα έκφρασης και εκφοράς του λόγου», σχολιάζουν στελέχη και έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά καιρούς, είναι αλήθεια πως ο Πάνος Καμμένος απειλεί με παραίτηση, όταν για παράδειγμα αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά ή όταν προκύπτει πρόβλημα με την Εκκλησία, αλλά η εξουσία είναι γλυκιά -γρήγορα ξεχνάει τις απειλές του.
Τα σύννεφα αρχίζουν και συσσωρεύονται όταν ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμμένος είναι σε αδιέξοδο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα να μην μπορεί να συνέλθει από τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε μνημονιακή κυβέρνηση, ενώ η συμφωνία Αλέξη Τσίπρα – Ζόραν Ζάεφ είναι κόκκινο πανί για τους οπαδούς -όσους έχουν μείνει- των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Αποχωρεί ο Δημήτρης Καμμένος
Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε αποδρομή, οδηγούν τον Δημήτρη Καμμένο στην απόφαση να φύγει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Φεύγει ακόμα ο Γιώργος Λαζαρίδης, τα στελέχη παραιτούνται και τα γραφεία του κόμματος κλείνουν στη Βόρεια Ελλάδα το ένα μετά το άλλο. Η εκτίμηση είναι ότι τα ποσοστά του κόμματος πάνω από τη Λάρισα είναι μηδενικά.
Ο καβγάς με τον Νίκο Κοτζιά
Θα ακολουθήσει ο μεγάλος καβγάς μέσα στο υπουργικό συμβούλιο με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο Πάνος Καμμένος σχεδόν κατηγορεί τον κ. Κοτζιά, που έχει συγγράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, για χρηματισμό από τον Σόρος, για διασπάθιση μυστικών κονδυλίων και χρηματισμό βουλευτών και εντύπων, ενώ οι πληροφορίες θέλουν όλους όσοι τον άκουσαν μέσα στο υπουργικό να έμειναν άφωνοι με το ύφος του Πάνου Καμμένου. Ο κ. Καμμένος κερδίζει τη μάχη με τον Νίκο Κοτζιά, αλλά πλέον το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει. Το μόνο ερώτημα είναι αν θα είναι συναινετικό με τον Αλέξη Τσίπρα.
Τον εγκαταλείπουν οι βουλευτές
Όσο όμως κι αν προσπαθεί ο Πάνος Καμμένος, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες φαίνεται να έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Οι εκλογές πλησιάζουν και οι σημερινοί βουλευτές των ΑΝΕΛ ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να επανεκλεγούν με τη σημαία του Πάνου Καμμένου. Αρχίζουν πλέον και κοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν κρύβει τις προθέσεις του, τα ίδια φαίνεται να ισχύουν και για τον Τέρενς Κουίκ, ενώ, παρά τη σιωπή της, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι και η Έλενα Κουντουρά θα βρει θέση σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη των ΑΝΕΛ με κυβερνητικό πόστο, όπως η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα όσες εντολές κι αν δώσει ο υπουργός Άμυνας. Πλέον, ο Πάνος Καμμένος έχει μείνει με μόνο δύο πιστούς βουλευτές.
Πηγή:iefimerida.gr