Mε το πρώτο φως της ημέρας, συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους που κατέπεσε χθες το μεσημέρι στην θαλάσσια περιοχή του Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας μαζί με τον χειριστή του, Παναγιώτη Κεφαλά ο οποίος αγνοείται.
Ο Διοικητής της ΠΥ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Πετρούτσος κινητοποίησε ειδική ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ η οποία με βάρκα θα κάνει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, στο κομμάτι από Λακκόπετρα μέχρι Καλογριά.
Ο αγνοούμενος είναι απόστρατος μηχανικός αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ξεκίνησε μια πτήση ρουτίνας χθες το μεσημέρι, από την αερολέσχη Μεσολογγίου, για να πετάξει μέχρι την Πάτρα και να γυρίσει πάλι πίσω, με το μονοκινητήριο αεροσκάφος του.
Ο πιλότος φέρεται να είχε επικοινωνία για τελευταία φορά με τον πύργο ελέγχου της Ανδραβίδας, στις 12:30 χθες το μεσημέρι.
Στις 13:20 και καθώς δεν είχε επιστρέψει ακόμα στο αεροδρόμιο Μεσολογγίου, δόθηκε συναγερμός, ενώ στις 13:24 οι αρχές τέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης.
Στο μεταξύ, αυτόπτης μάρτυρας φέρεται να είδε την πτώση του μονοκινητήριου αεροσκάφους στη θάλασσα, σε απόσταση 1,5 μιλίου από το Κρυονέρι. Ο κ. Κώστας Τριανταφυλλίδης καθόταν στην άκρη της θάλασσας και είδε το αεροσκάφος να περνά από την περιοχή. Γυρίζοντας το βλέμμα του, είδε το αεροσκάφος να ακουμπάει με το φτερό στην επιφάνεια της θάλασσας και στη συνέχεια να ανατρέπεται και να χάνεται μέσα στα κύματα.
«Ασημί, μάλλον, ήταν το χρώμα του, σήκωσε πολύ κύμα και δεν το είδα καθαρά. Πήρα αμέσως τηλέφωνο στο Λιμεναρχείο, ήρθε αμέσως η Αστυνομία. Αυτό σε πέντε δευτερόλεπτα είχε πάει στον πάτο. Δεν έμεινε καθόλου στην επιφάνεια έτσι ώστε μια βάρκα, κάτι, να προλάβαινε να το προσεγγίσει», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας στα ΜΜΕ.
Στην περιοχή πετούσε μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στο σημείο που εντοπίστηκε μια κηλίδα καυσίμου, έπεσαν πέντε δύτες, τρεις του Λιμενικού και δύο ιδιώτες από μια λέσχη καταδύσεων της περιοχής, αλλά χωρίς να βρουν την άτρακτο του αεροσκάφους και τον χειριστή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο εύρημα που εντοπίστηκε χθες, ήταν ένα μικρό τμήμα πλαστικού, από την περιοχή του τροχού.
Οι έρευνες επικεντρώνονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρυονερίου και εκβολών Ευήνου.
Χθες συμμετείχαν από θαλάσσης ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού Μεσολογγίου, ένα σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης που απογειώθηκε από τον Αραξο. Στην ξηρά, έρευνες πραγματοποιούσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ Πατρών.
Σήμερα οι υποβρύχιες έρευνες θα συνεχιστούν με επτά δύτες των ΟΥΚ που θα έρθουν στο Κρυνονέρι από την Αττική, ενώ από αέρος θα κάνει αναζητήσεις ένα ελικόπτερο «σούπερ πούμα» και από θαλάσσης έχει κληθεί να συμμετάσχει και ένα αλιευτικό σκάφος από την Πάτρα που φέρει σόναρ βυθού.
Ο ΠΙΛΟΤΟΣ
Ο αγνοούμενος χειριστής του αεροσκάφους, λέγεται Παναγιώτης Κεφάλας. Είναι απόστρατος μηχανικός αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και πρόσφατα συνταξιούχος, καθώς και μεταδιδακτορικός ερευνητής – επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Είναι παντρεμένος, πατέρας δύο μικρών παιδιών και με την οικογένειά του, μένουν στην Αγυιά.
Ο Παναγιώτης Κεφάλας ήταν πιστοποιημένος ιπτάμενος μαχητικών αεροσκαφών, ενώ είχε λάβει και εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.
Τα τελευταία χρόνια, στον ελεύθερο χρόνο του, προσέφερε εθελοντικά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Μαζί με άλλους απόστρατους και εν ενεργεία ιπτάμενους, ο Παναγιώτης Κεφάλας συμμετείχε στην εθελοντική ομάδα «Flying Librarians» που προσφέρει δωρεάν σεμινάρια πτήσης και είχαν παρουσιαστεί από την «Π» στο φύλλο της 23ης Ιουνίου. Κάθε καλοκαίρι, τα μέλη της ομάδας κάνουν πτήσεις πυρανίχνευσης στη Δυτική Αχαΐα, και συγκεκριμένα πάνω από το δάσος της Στροφυλιάς και την Καλογριά, υποστηρίζοντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, γι΄αυτή την πρωτοβουλία τους, είχαν βραβευθεί πρόσφατα από την Πυροσβεστική, μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης.
πηγή:pelop.gr