Τι ορίζεται ως… βιασμός στην Ελλάδα και τι ισχύει στην Ευρώπη;

 

 

Εκστρατεία με αίτημα την αναθεώρηση του άρθρου 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα και την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, με βάση την απουσία συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη, ξεκινά το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση καλεί σε συλλογή υπογραφών για την έκκλησή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Διεθνής Αμνηστία, μία στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί βιασμό -περίπου 9 εκατομμύρια γυναίκες- ενώ μία στις δέκα γυναίκες έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής βίας.

Την ίδια ώρα σε πολλές περιπτώσεις η απόδοση δικαιοσύνης για τις υποθέσεις βιασμού απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πολλές γυναίκες φοβούνται ή ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια.

Άλλες πάλι δεν καταγγέλλουν έναν βιασμό, επειδή φοβούνται τον στιγματισμό και την δημόσια διαπόμπευση.

«Μεταξύ πολλών εμποδίων, οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με επιβλαβείς νόμους που δεν αναγνωρίζουν την απλή αλήθεια: το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση», σημειώνει η οργάνωση.

Όπως εξηγεί, ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας, και συγκεκριμένα το άρθρο 336, ορίζει ως βιασμό τη συνουσία η οποία προκύπτει μετά από καταναγκασμό με τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Ο ορισμός αυτός αγνοεί το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται χωρίς τη χρήση βίας, αλλά και χωρίς να έχει δοθεί ελεύθερη και εκούσια συναίνεση.

Ο ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση εφαρμόζεται ήδη σε οκτώ χώρες της Ευρώπης.

Μετά τη συλλογή υπογραφών θα σταλεί γράμμα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ζητώντας την αναθεώρηση του άρθρου 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα και την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού.