Δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία, που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό αποφάνθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδρίασε χθες στον ΟΑΣΠ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.
Προηγήθηκε ένας θόρυβος που ανησύχησε τον κόσμο στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, όπως συνήθως συμβαίνει, με αιτία ελεγχόμενες δεοντολογικά επιστημονικές παρεμβάσεις.
Η επιτροπή συνεδρίασε, μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 4:30 τα ξημερώματα λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Πρέβεζας. Οι κάτοικοι της πόλης και άλλων παραλιακών χωριών, πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ για λίγο επικράτησε πανικός, αφού για περίπου τέσσερα λεπτά, προκλήθηκε γενική διακοπή ρεύματος. Αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό λόγω ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης οι οποίες σταδιακά αποκαθίστανται.
Κλιμάκια του Δήμου Πρέβεζας ξεκίνησαν τους ελέγχους από νωρίς χθες το πρωί, πρώτα από τα σχολεία, ενώ έχουν σημειωθεί κάποιες ζημιές σε παλιές κατοικίες και ρωγμές σε σπίτια. Ευτυχώς, όμως, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού και τόνισε ότι σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.
«Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός» αναφέρει ο κ. Λέκκας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής.
Ο κ. Λέκκας αναφέρει επίσης ότι υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».
Η απόφαση της επιτροπής ήταν σχεδόν ομόφωνη με 19-1. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ζήτησε πιο αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.
ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Ακης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα, καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.
Με δηλώσεις του, χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης, τόνισε πως «τους επόμενους 2-3 μήνες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τη Δυτική Ελλάδα». Ο κ. Τσελέντης ανέφερε σχετικά με τον σεισμό στην Πρέβεζα: «Η περιοχή έχει ενεργά ρήγματα και είναι από τις πιο ενεργές του κόσμου. Η περιοχή διεγέρθηκε από τον σεισμό της Ζακύνθου τον Οκτώβριο. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο κύριος σεισμός».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, Ιόνιο και Πελοπόννησο, η οποία, όπως είπε ο καθηγητής, έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. «Υπάρχουν ενδείξεις και καταγραφές. Εγώ με τον κ. Χουλιάρα κάναμε καταγραφές, συλλέξαμε κάποια στοιχεία και ενημερώθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Τους επόμενους 2-3 μήνες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τη Δυτική Ελλάδα», κατέληξε.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 7 ρίχτερ στη Ιόνιο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι «το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα» υπενθυμίζοντας ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το ’14 και την Κεφαλονιά το ’15 ξεπερνούσαν τα 6,5 ρίχτερ. «Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πηγή: pelop.gr