Τοξικές οι αρωματικές ουσίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα – Ποιες γεύσεις είναι οι πιο επικίνδυνες

 

 

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Physiology εξετάζει την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε δύο είδη λευκών αιμοσφαιρίων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ενώσεις που δίνουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα την γεύση τους είναι τοξικές, με ορισμένες γεύσεις να είναι χειρότερες από άλλες.

Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) βοηθούν ορισμένους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα των παραδοσιακών τσιγάρων, εντούτοις οι συσκευές περιέχουν πολλές άλλες χημικές ουσίες που δεν περιέχουν νικοτίνη και των οποίων οι επιπτώσεις στην υγεία εξακολουθούν να διερευνώνται.

Μερικές μελέτες έχουν καταλήξει, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να έχουν δυσμενείς καρδιαγγειακές επιδράσεις και ότι μπορεί να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό.

Τούτου λεχθέντος, μερικές από αυτές τις μελέτες είναι είτε παρατηρητικές -και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξηγήσουν την αιτιότητα- είτε προκύπτουν από πειράματα σε ποντίκια.

Πώς έγινε η έρευνα

Έρευνα του 2018, ωστόσο, παίρνει αυτές τις ενδείξεις και τις αναλύει στο… εργαστήριο. Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη έθεσαν ως στόχο να εξετάσουν την υπόθεση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν νικοτίνη θα ήταν λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Για τον σκοπό αυτό, οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Irfan Rahman επικεντρώθηκαν στο “ανοσοτοξικολογικό και οξειδωτικό στρες από αυτά τα αρώματα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε δύο τύπους ανθρώπινων μονοκυτταρικών κυτταρικών σειρών”.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια διαδικασία κατά την οποία παράγονται πλεονάζουσες ρίζες οξυγόνου, με αποτέλεσμα μια σειρά επιβλαβών επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης τοξικότητας, της βλάβης στο DNA, ή ακόμα και τον καρκίνο!

Τα μονοκύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στη φλεγμονή. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης είναι καίριας σημασίας για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Κανέλα, βανίλια και βούτυρο οι πιο επικίνδυνες γεύσεις

Για να εκτιμηθεί η πιθανή απειλή για την υγεία από τις αρωματικές γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (μέσω του οξειδωτικού στρες), οι ερευνητές μέτρησαν την παραγωγή των λεγόμενων αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (reactive oxygen species – ROS).

“Υποθέσαμε, ότι τα αρωματικά χημικά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν φλεγμονώδη απόκριση, κυτταρική τοξικότητα και παραγωγή ROS”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως αναμενόταν, τα τεστ κυτταροτοξικότητας έδειξαν ότι η θεραπεία με αυτές τις χημικές ουσίες αύξησε τη φλεγμονή και τη βλάβη των ιστών. Όλα αυτά έγιναν αυξάνοντας τα επίπεδα οξειδωτικού στρες.

Επίσης, “η ανάμιξη διαφορετικών αρωματικών γεύσεων είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα κυτταροτοξικότητας και ROS σε σύγκριση με τις μεμονωμένες γεύσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάμιξη πολλαπλών γεύσεων είναι πιο επιβλαβής για τους χρήστες”, προσθέτουν οι ερευνητές.

Οι συντάκτες καταλήγουν λέγοντας: “Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι τα αρώματα που χρησιμοποιούνται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορούν να ενεργοποιήσουν μια φλεγμονώδη απόκριση στα μονοκύτταρα, με τη μεσολάβηση της παραγωγής ROS. Αυτό δείχνει μια πιθανή πνευμονική τοξικότητα και βλάβη ιστών στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων”.

“Τα χημικά αρώματα κανέλας, βανίλιας και βουτύρου ήταν τα πιο τοξικά, αλλά η έρευνά μας έδειξε ότι η ανάμιξη υγρών με αρωματικές γεύσεις προκαλούσε μακράν την μεγαλύτερη τοξικότητα στα λευκά αιμοσφαίρια”. δρ. Thivanka Muthumalage, βασική ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης

Ο δρ. Rahman σχολιάζει τη σημασία αυτών των ευρημάτων, λέγοντας: “Επί του παρόντος, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη δεν ρυθμίζονται από κάποια κεντρική Αρχή και τα ‘γοητευτικά’ ονόματα γεύσεων, όπως καραμέλα, κέικ, κανέλα κ.α. προσελκύουν τους χρήστες. Τα επιστημονικά ευρήματά μας δείχνουν ότι οι αρωματικές ουσίες στα ηλεκτρονικά υγρά μπορούν και πρέπει να ρυθμίζονται και ότι οι συσκευασίες στα αρωματικά υγρά πρέπει να αναγράφουν τον κατάλογο όλων των συστατικών. Καλούμε τους ρυθμιστικούς οργανισμούς να ενεργήσουν για την προστασία της δημόσιας υγείας”.