Με παρέμβαση της Εύας Καϊλή μπορούν να προστατευθούν οι γυναίκες που έχασαν τις συντάξεις τους από τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς παραβιάζει το Δίκαιο της ΕΕ
Αποκαλύπτεται η αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο του νόμου 4387/2016, με την απάντηση που έλαβε από την Επιτροπή στην ερώτηση που κατέθεσε για το ζήτημα των συντάξεων χηρείας μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, ευρύτερα γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα, η κ. Thyssen, αρμόδια Eπίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα του Εργατικού Δυναμικού, απαντώντας εκ μέρους της Επιτροπής ως προς τα ζητήματα της ίσης μεταχείρισης και των διακρίσεων που έθεσε η Εύα Καϊλή, αναφέρει ότι στο άρθρο 51§1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει πρόβλεψη μόνον εφόσον το κράτος μέλος εφαρμόζει το δίκαιο της Ένωσης. Και τονίζει ότι στην περίπτωση του νόμου 4387/2016, το δίκαιο της Ένωσης δεν εφαρμόζεται. Εν τέλει αποδεικνύεται ότι οι αξίες και οι συνθήκες, οι οποίες κι αποτελούν τον πυρήνα της ΕΕ, επιδέχονται παρεκκλίσεις – αποκλίσεις, δίχως να λαμβάνονται ουσιαστικά υπόψη οι συνέπειες για τους πολίτες αλλά και δίχως συνέπειες για τα κράτη μέλη που τις πράττουν, τονίζει η ευρωβουλευτής.
Εν μέσω των τριγμών που υφίσταται το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα εξαιτίας της αναλγησίας της σημερινής κυβέρνησης, η Ευρώπη καλείται από τους πολίτες της να εκπληρώσει το ρόλο της ως υπερασπιστής του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, επισημαίνει, τέλος, η Εύα Καϊλή.
|