Αν θέλετε να έχετε υγιή καρδιά, να τρώτε το τουλάχιστον 20% των θερμίδων σας το πρωί. Και να πάψετε να βλέπετε πολλή τηλεόραση.
Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων μελετών με… άρωμα Ελλάδας, οι οποίες θα παρουσιασθούν σε λίγες μέρες στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC).
Και οι δύο βασίζονται σε στοιχεία από 2.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους Έλληνες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις των αρτηριών τους.
Όσοι έτρωγαν πλούσιο πρωινό είχαν σημαντικά λιγότερη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων και ανελαστικότητα στις αρτηρίες της καρδιάς τους, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λίγο ή παρέλειπαν εντελώς το πρωινό.
Το πλούσιο πρωινό παρείχε στους εθελοντές που το κατανάλωναν το τουλάχιστον 20% των ημερήσιων θερμίδων τους. Συνήθως αποτελείτο από γάλα, τυρί, δημητριακά, ψωμί και μέλι.
Το φτωχό πρωινό συνήθως αποτελείτο από καφέ ή λίγων λιπαρών γάλα, μαζί με ψωμί με βούτυρο, μέλι, ελιές ή φρούτα.
Επικεφαλής των μελετών ήταν ο δρ Σωτήρης Τσαλαμανδρής, καρδιολόγος στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Τα αποτελέσματα
Όπως έδειξαν οι εξετάσεις των εθελοντών, απ’ όσους έτρωγαν πλούσιο πρωινό, το 8,7% είχαν αρτηριακή ανελαστικότητα (ή σκληρία).
Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έτρωγαν ολιγοθερμιδικό πρωινό ήταν 9,5% και σε όσους το παρέλειπαν εντελώς 15%.
Επιπλέον, τα υπερηχογραφήματα των αρτηριών του τραχήλου (λαιμού) κατέδειξαν σημαντική αθηρωματική πλάκα:
* Στο 18% όσων έτρωγαν πλούσιο πρωινό
* Στο 26% όσων έτρωγαν ολιγοθερμιδικό πρωινό
* Στο 28% όσων παρέλειπαν το πρωινό
Αρτηρίες χωρίς αθηρωματική πλάκα σημαίνει λιγότερες πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό, λένε οι ερευνητές.
Η τηλεόραση
Όσον αφορά την τηλεόραση, όσοι εθελοντές είπαν ότι έβλεπαν πάνω από 21 ώρες την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν σοβαρή αθηρωμάτωση στις αρτηρίες τους, σε σύγκριση με όσους έβλεπαν κάτω από 7 ώρες την εβδομάδα.
Επιπλέον, όσοι υπερέβαιναν τις 21 ώρες την εβδομάδα, είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση. Είχαν επίσης 50% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη.
Τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, λένε οι ερευνητές.
Ωστόσο, «υπογραμμίζουν τη σημασία της αποφυγής της καθιστικής ζωής», δήλωσε ο δρ Τσαλαμανδρής. «Τα στοιχεία μας δίνουν ένα σαφές μήνυμα ότι πρέπει να πατήσουμε το off στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης και να σηκωθούμε από τους καναπέδες. «Ακόμα και οι δραστηριότητες με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις με φίλους ή οι δουλειές του σπιτιού, μπορεί να παράσχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας».
Όσον αφορά το πρωινό, «τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν πως το πλούσιο πρωινό πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής», είπε. «Μάλιστα αυτό μπορεί να είναι εξίσου, αν όχι πιο σημαντικό από το να ακολουθεί το άτομο πιστά μια συγκεκριμένη διατροφή, όπως η μεσογειακή ή η λίγων λιπαρών».
πηγή:www.iatropedia.gr