Πάτρα:Η παρατράπεζα και ο χρυσοθήρας – Το ΣΔΟΕ και η έφοδος σε βίλα!

 

 

 

Ηταν καλοκαίρι του 2006, όταν το ΣΔΟΕ είχε κάνει έφοδο στη βίλα ενός 60χρονου στη Ζάκυνθο, μετά από καταγγελίες επιχειρηματιών για έντονη τοκογλυφική δράση. Μετά από 13 χρόνια και δύο δίκες, η υπόθεση που είχε συνταράξει το πανελλήνιο «έκλεισε» χθες στο Πενταμελές Εφετείο Πατρών για τους δύο «πρωταγωνιστές» της, με πολυετείς καταδίκες και με αποκαλύψεις για το «απόστημα» της τοκογλυφίας στο νησί του Ιονίου, που διακινούσε εκατομμύρια ευρώ «μαύρο» χρήμα.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, σε ποινή κάθειρξης 9 ετών και πρόστιμο 15.000 ευρώ, για τις πράξεις της τοκογλυφίας κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος που είχε ρόλο «εισπράκτορα», καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών για άμεση συνέργεια σε δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία μετετράπη σε εξαγοράσιμη, εντός τριών ετών.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!

Στη διάρκεια της δίκης έγιναν συνταρακτικές αποκαλύψεις για την τοκογλυφική δράση στο νησί της Ζακύνθου, η οποία όπως αναφέρθηκε πολλές φορές, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα αδιάλειπτα, αλλά από άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο εισαγγελέας, ο βασικός κατηγορούμενος είχε μετατραπεί σε παρατράπεζα του νησιού, αφού σε αυτόν «κατέφευγαν» όσοι επιχειρηματίες δεν μπορούσαν να δανειστούν από το τραπεζικό σύστημα.

Με το αζημίωτο φυσικά, αφού δάνειζε απευθείας με ρευστό από το χρηματοκιβώτιό του ή προεξοφλούσε επιταγές και συναλλαγματικές επαγγελματιών, παρακρατώντας τόκο 6% το μήνα ή 72% τον χρόνο.

Η δράση του κατηγορούμενου αποκαλύφθηκε μετά από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες ατόμων που είχαν καταστραφεί οικονομικά, στο ΣΔΟΕ, που «στρατολόγησε» έναν συνεργάτη του, ο οποίος παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για περίοδο δύο ετών, ώσπου άνδρες της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων της ΥπΕΕ, έκαναν έφοδο το καλοκαίρι του 2006 στη βίλα του στη Ζάκυνθο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 111 επιταγές αξίας σχεδόν 5 εκατ. ευρώ και συναλλαγματικές αξίας 1.174.000 ευρώ, αλλά και φωτοτυπίες επιταγών αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΛΕΥΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Επίσης, βρέθηκε πλήθος «λευκών» επιταγών (υπογεγραμμένων αλλά χωρίς την αναγραφή συγκεκριμένου ποσού), καθώς και καρτέλες «πελατών» από την επεξεργασία των οποίων, φάνηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε διακινήσει ποσό που προσέγγιζε τα 10 εκατ. ευρώ, όλα «μαύρα» φυσικά.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε, επίσης, μια βυζαντινή εικόνα του 15ου αιώνα ανυπολόγιστης αξίας, για την κατοχή της οποίας ο κατηγορούμενος είχε απαλλαγεί από την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας, καθώς επίσης, χρυσές λίρες, πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα, τα οποία, κατά την εκτίμηση της ΥπΕΕ, αποτελούσαν ενέχυρα παράνομου δανεισμού.

Συνολικά, 12 άτομα συνέδραμαν την έρευνα και κατέθεσαν στοιχεία για την τοκογλυφική δράση του ηλικιωμένου σήμερα κατηγορούμενου, βεβαιώνοντας ότι δανείζονταν από αυτόν μεγάλα χρηματικά ποσά, επειδή είχαν αποκλειστεί λόγω προβλημάτων από το τραπεζικό σύστημα.

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ

Η δραστηριότητα του κατηγορούμενου ήταν ιδιαίτερα επικερδής, καθώς είχε αποκτήσει μια μεγάλη περιουσία και κινητά πράγματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, όπως ένα σκάφος, πανάκριβα οχήματα μάρκας Πόρσε, Μερσεντές, BMW και δίκυκλες μοτοσικλέτες, που όμως είχε στο όνομα άλλων ατόμων, γιατί ο ίδιος δεν μπορούσε να τα δικαιολογήσει στην εφορία από τα επίσημα εισοδήματά του.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είχε τον ρόλο του εισπράκτορα επιταγών και συναλλαγματικών, από τις οποίες παρακρατούσε ποσοστό 2,5%-3% κατά περίπτωση. Επίσης, κατέθετε ποσά σε δανειζόμενους, προκειμένου ο πρώτος κατηγορούμενος να μην εμφανίζεται στα αρχεία κίνησης λογαριασμών των τραπεζών.

ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ Η… ΓΙΑΤΡΟΣ;

Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες που όμως, παρουσίασαν εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες για τον κατηγορούμενο. Δηλαδή, υπήρξαν αυτοί που τον κατήγγειλλαν ως κατ΄επάγγελμα στυγνό τοκογλύφο, που δεν δίσταζε να κατάσχει σπίτια και επιχειρήσεις, αφού είχε παγιδεύσει τα θύματά του, με ετήσιο επιτόκιο πάνω από 60%, όμως υπήρξαν και κάποιοι που κατέθεσαν ότι, απλά έκανε κάποιες διευκολύνσεις. Μάλιστα, ένας μάρτυρας είπε στο δικαστήριο «ήμουν άρρωστος και βρήκα τον γιατρό μου». Ενας άλλος έφτασε κοντά στο φονικό, όταν τράβηξε καραμπίνα δύο φορές όπως ομολόγησε στο δικαστήριο, αλλά τον συγκράτησαν άλλα άτομα και δεν πυροβόλησε τον κατηγορούμενο.

πηγή:pelop.gr