Η Δίωξη Εγκλημάτων Εμπρησμού στη Στροφυλιά- Προκλήθηκε οικολογική καταστροφή

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πυροσβεστικό έργο για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς στη Στροφυλιά και στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 70 άνδρες με 35 οχήματα και 22 άτομα πεζοπόρο.

Χθες έφτασε στην περιοχή κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού στο πλαίσιο διερεύνησης των αιτίων που προκάλεσαν τη φωτιά με τις υπόνοιες να στρέφονται στην περίπτωση του εμπρησμού εκ προθέσεως. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ως προς την έκταση που έχει καεί δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα με τις πρώτες αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας να μιλάνε για 2.000 στρέμματα , αριθμός ο οποίος απέχει πολύ από την πρώτη ανεπίσημη αποτίμηση της πυροσβεστικής που την εκτιμά από 250 – 400 στρέμματα.

Το γεγονός ότι προκλήθηκε φωτιά σε μια προστατευόμενη περιοχή έχει προκαλέσει αίσθηση. Η φωτιά ξέσπασε σε περίοδο όπου δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος (έναρξη κάθε χρόνο 1η Μαΐου , λήξη 31 Οκτωβρίου) και δεν ισχύουν τα πιο αυξημένα μέτρα επιτήρησης και ετοιμότητας.

Όπως επισημαίνει στο thebest.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος υπάρχει ανάγκη να επανεξεταστούν τα χρονικά όρια της αντιπυρικής περιόδου ή να υπάρχει πιο αυξημένη ετοιμότητα για περιόδους που θεωρούνται «νεκρές» αλλά αποδεικνύεται πως δεν είναι. Τονίζει δε, πως δεδομένου ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ημέρα εκτός επίσημης αντιπυρικής περιόδου είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην επέμβαση των εναέριων μέσων, καθώς δεν είναι στις βάσεις τους , διάσπαρτα, που καθορίζονται με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

«Σηκώθηκαν δύο εναέρια από την Ελευσίνα, τα οποία δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις πτήσεις τους προς εμάς. Στη συνέχεια ήρθαν δύο καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη. Προφανώς  χάθηκε χρόνος. Θα πρέπει και θα το πω συνεδρίαση του Συντονιστικού και θα ζητήσω να ληφθεί απόφαση, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να ξαναδούν τον σχεδιασμό. Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα. Το  βλέπουμε κάθε χρόνο και με τις πλημμύρες και με τις πυρκαγιές. Να ξεκινά η αντιπυρική πιο νωρίς; Nα υπάρχει πιο αυξημένη ετοιμότητα σε αυτές τις νεκρές υποτίθεται περιόδους;».

Για την προστασία του δάσους ερωτηθείς σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για αυτή αναφέρει ότι “υπάρχει Φορέας Διαχείρισης από τη μία και από την άλλη το τι γίνεται με την προστασία με τις αντιπυρικές ζώνες, με την πυκνότητα τους,  το πλάτος τους κλπ εκεί αρμόδιο είναι και ο Φορέας και φυσικά και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική το δασαρχείο. Εμάς αν μας ζητηθεί η αρωγή μας για λόγους πολιτικής προστασίας, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε κάποια μηχανήματα, ενδεχομένως και κάποια χρήματα που δεν μας δίνονται ποτέ εμάς για πολιτική προστασία. Δίνονται στα Δασαρχεία και τους Δήμους. Οι περιφέρειες δεν χρηματοδοτούνται για θέματα πολιτικής προστασίας. Δεν μπορεί να σχεδιάσει η αυτοδιοίκηση πώς προστατεύεται μια ιδιαίτερη περιοχή όταν μάλιστα έχει Φορέα. Μπορεί επικουρικά να συνδράμει, αλλά δεν μπορεί να έχει επιστημονική άποψη, για το τι αραιώσεις  , εσωτερικοί καθαρισμοί εσωτερικά πρέπει να γίνουν και πώς κλπ.».

 

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ

Στις 2 Απριλίου και λίγο πριν τις 16.00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε τμήμα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και συγκεκριμένα στο δάσος Στροφυλιάς στην περιοχή Κουνουπέλι. Η πυρκαγιά έκαψε κατ’ εκτίμηση πάνω από 1.500 στρέμματα Χαλεπίου Πεύκης (Pinus halepensis). Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με το χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας έως αργά το πρωί της επόμενης μέρας, που τέθηκε η φωτιά υπό έλεγχο.
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου με αφορμή το γεγονός αυτό θέλει να τονίσει τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε για το μοναδικό δασικό οικοσύστημα, δυστυχώς για άλλη μια φορά.
Η περιοχή που πλήγηκε από τη φωτιά χωροθετείται εντός της Ζώνης Α-Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς (ΚΥΑ 12365/2009 {ΦΕΚ 159/Δ}). Ακόμα βρίσκεται εντός περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» και συγκεκριμένα εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ-SPA) για τη διατήρηση των άγριων πτηνών με βάση την Οδηγία 2009/147/EC, με κωδικό GR2320011 «Υγρότοποι Καλόγριας – Λάμιας και Δάσος Στροφυλιάς» και εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ-SCI) σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, με κωδικό GR 2320001: Λ/θ Καλόγριας. Δάσος Στροφυλιάς και έλος Λάμια, Άραξος» (Ν.3937/2011). Περιλαμβάνεται επίσης στην περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar (Ν.Δ. 191/74).
Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς είναι η μεγαλύτερη απειλή για το δάσος γιατί απειλεί άμεσα την ύπαρξη του με πλήρη ή μερική εξαφάνιση. Οι πιέσεις που δέχεται, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν είναι λίγες. Οι καταπατήσεις, η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, η υπερβόσκηση, η χωρίς σχεδιασμό τουριστική ανάπτυξη έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς το μοναδικό αυτό οικοσύστημα. Κάθε ιδιωτική ή δημόσια πρωτοβουλία και κάθε μελλοντικός σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το καθεστώς προστασίας της περιοχής.
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί μηχανισμό επιτήρησης από την ελληνική πολιτεία ώστε να διασφαλίζει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή ευθύνης του. Ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει την ανάγκη έγκρισης ενεργειών και λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να διευκολυνθεί η αποκατάσταση του οικοσυστήματος.
Η προστασία της φύσης και η διατήρηση των αξιών της για τις επόμενες γενιές είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων”.

πηγή:http://www.thebest.gr