Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για μια «νέα κλιματική οικονομία», καθώς και οι πιθανοί τρόποι προώθησης της καινοτομίας για βιώσιμη ανάπτυξη, αποτέλεσαν το πυρήνα του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε χτες, 2 Μαΐου 2019, στην Ακαδημία Αθηνών, από το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο NavarinoEnvironmentalObservatory (NEO) και την Πρεσβεία της Σουηδίας υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τ. Βουλευτής Ν. Ηλείας, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Συνεργασίας για το Νερό (GWPO) και Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Νερό της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), απηύθυνε ομιλία κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου με τίτλο «Συνδέοντας την νέα κλιματική οικονομία με τις «υπεύθυνες επενδύσεις».
Στο πλαίσιο του σεμιναρίουδόθηκε έμφαση στις προοπτικές που απορρέουν από τις «κλιματικά έξυπνες» επενδύσεις, καθώς και στο ρόλο της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων για την επίτευξη της κλιματικής μετάβασης. Η Δρ. Αυγερινοπούλου συνέδεσε τις «υπεύθυνες» κοινωνικά και περιβαλλοντικά επενδύσεις (responsibleinvestments) με τις δράσεις για την αντιμετώπιση και τη προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή, ενώ επισήμανε την ανάγκη κινητοποίησης τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών πόρων για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων βιωσιμότητας. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην παρατηρούμενη διεθνή τάση για αποεπένδυση (divestment) από έργα που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα και συμβάλλουν στην προϊούσα κλιματική αλλαγή και τη σαφή επιλογή μεγάλων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών για επενδύσεις που συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση της οικονομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο των θεσμικών επενδυτικών τραπεζών, των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιριών. Τα ποσά τα οποία απαιτούνται ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να μεταβούμε σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακος ανέρχονται σε ύψος τρισεκατομμυρίων και οι διεθνείς αγορές δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν στα σχετικά έργα. Συνεπώς υπάρχουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Παράλληλα με την ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία, θα πρέπει ο δημόσιος τομέας να διαμορφώσει σταθερό και φιλικό νομοθετικό πλαίσιο για αυτές τις επενδύσεις, ώστε να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η προσέγγιση των επενδυτών. Τέλος, η Δρ. Αυγερινοπούλου τόνισετην ανάγκη ανάληψης περαιτέρω πολιτικής πρωτοβουλίας και προσέλκυσης περιβαλλοντικών και κλιματικών επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα φέρουν ισόρροπη ανάπτυξη και νέες και πρόσθετες θέσεις εργασίας, προοπτική που ενσωματώνεται στο πυρήνα του πολιτικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Στο Σεμινάριο συμμετείχαν ηγετικές φυσιογνωμίες του ακαδημαϊκού, πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου. Μεταξύ αυτών ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου NavarinoEnvironmentalObservatory, κ. KarinHolmgren, ο Καθηγητής κ. Ζερεφόςκαι ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υγείας της Στοκχόλμης, κ. GunnarSöderholm.
Μάλιστα, την εκδήλωση παρακολούθησαν εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας, η Πρέσβης της Σουηδίας κα. CharlotteSammelin, εκπρόσωποι της πολιτείας και των κοινωνικών φορέων, επιχειρηματίες, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών και στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.
Επισυνάπτεται φωτογραφία της Δρος Αυγερινοπούλου με την η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας, καθώς και φωτογραφία από την ομιλίας της μαζί με τον κ. GunnarSoderholm, Διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Υγείας της Πόλης της Στοκχόλμης, ενώ στο κοινό παραβρίσκονται η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.