Σεισμός στην Κυλλήνη: Καθησυχαστικός ο Λέκκας – «Είναι χαρακτηριστικό της περιοχής»

 

 

Ο σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κυλλήνη  προκαλεί ανησυχία, ωστόσο ο καθηγητής μιλά για  τοπικούς σεισμούς με μικρό εστιακό βάθος που δεν μπορούν να δώσουν σεισμούς ανώτερους των  5 Ρίχτερ

Ο νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κυλλήνη προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Ηλείας και των ευρύτερων περιοχών, έπειτα από μια έντονη μετασεισμική ακολουθία τις τελευταίες ημέρες.

Για ακόμη ένα  εικοσιτετράωρο, σε ρυθμούς που επιβάλλει ο Εγκέλαδος, κινείται  η δυτική Ελλάδα, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα σε όλη τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, αλλά πρωτίστως στην περιοχή της Ηλείας.

Την εκτίμηση, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην Ηλεία, διατύπωσε μιλώντας στο protothema.gr, o καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Ο Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε πως πρόκειται για τοπικούς σεισμούς με μικρό εστιακό βάθος και για αυτό το λόγο «γίνονται άμεσα αντιληπτοί», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, «όταν ο κόσμος ησυχάζει». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας επεσήμανε πως δεν πρόκειται για μεγάλα μεμονωμένα ρήγματα, αλλά μικρά που εκτονώνονται το ένα μετά το άλλο.

Σχολιάζοντας, δηλώσεις που κάνουν λόγο για μεγάλη ανησυχία στην περιοχή λόγω των συνεχών μετασεισμών, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Όλα αυτά είναι ηθικώς ανεπίτρεπτα».

Ο σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.54 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κυλλήνη, σύμφωνα με την προκαταρτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και  είχε επίκεντρο 10 χλμ ανατολικά της Κυλλήνης στην περιοχή ανάμεσα στην Ανδραβίδα, τα Λεχαινά και τη Μυρσίνη. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 8 χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Υπενθυμίζεται  ότι από τις 7.00 το πρωί της Τρίτης μέχρι και χθες, την Τετάρτη στις 7.00 το πρωί σημειώθηκαν συνολικά 37 σεισμικές δονήσεις με τέσσερις από αυτές να ξεπερνούν τα 3,4 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε, τέλος, ότι  υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους δήμους και την Περιφέρεια, παρακολουθώντας με σύνεση τα φαινόμενα. Σημείωσε δε, ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί τα κτήρια στην περιοχή αντέχουν τα συγκεκριμένα όρια.

πηγή:www.protothema.gr