Κύπρος: Διά νόμου πόλεμος κατά του μπούλινγκ στα σχολεία

 

 

Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής σε κάθε σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς, προτείνει μεταξύ άλλων πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή και η οποία επιχειρεί να συμβάλει στην ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.

Η πρόταση που τιτλοφορείται «Ο Περί Σχολικού Εκφοβισμού και Ενδοσχολικής Βίας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (μέτρα αντιμετώπισης) Νόμος του 2019», κατατέθηκε από τους βουλευτές Κυριάκο Χατζηγιάννη, Αννίτα Δημητρίου, Γιώργο Κάρουλλα και Παύλο Μυλωνά και επιχειρεί να συμβάλει στην έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των πιο πάνω καταστάσεων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου,  στην πρόταση επίσης προτείνεται η σύσταση Ειδικής Επιτροπής ως ακολούθως:

Κάθε σχολείο στην αρχή κάθε σχολικού έτους σε συνεργασία με το υπουργείο συστήνει Ειδική Επιτροπή για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας και για τη διερεύνηση σχετικών περιστατικών.

Η Ειδική Επιτροπή σε συνεργασία με το υπουργείο καταρτίζει σχέδιο δράσης κατά της παραβατικής συμπεριφοράς και ενσωματώνει σ’ αυτό διάφορες δράσεις για την πρόληψη, τη διαχείριση και καταστολή περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας.

Στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνονται προγράμματα για τη στήριξη και ενδυνάμωση των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου.
Η σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής καθορίζεται με βάση σχετικούς Κανονισμούς.

Η Ειδικής Επιτροπή διερευνά τα περιστατικά με σκοπό την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους.

Η Ειδική Επιτροπή ετοιμάζει σχετική ενημερωτική έκθεση για τα περιστατικά, την οποία διαβιβάζει άμεσα στο υπουργείο ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για προστασία κα στήριξη των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου.

Η Ειδική Επιτροπή αποφασίζει και τη λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των μαθητών που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση τέτοιων περιστατικών.

Η Ειδική Επιτροπή αν κρίνεται αναγκαίο σε συνεργασία με το υπουργείο, αποφασίζει την υποβολή των μαθητών που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση τέτοιων περιστατικών σε θεραπευτικό ή άλλα προγράμματα τα οποία προάγουν τη σωστή κοινωνική συμπεριφορά, τον αλληλοσεβασμό και βελτιώνουν την ψυχική υγεία.

πηγή:www.protothema.gr