Πολλά γράφτηκαν κι άλλα τόσα ακούστηκαν, υπό τη μορφή ψιθύρων, κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στο Δάσος της Στροφυλιάς (2 Απριλίου) που αναστάτωσε αρχές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ έφερε στο προσκήνιο ουσιαστικά ερωτήματα για τα μέτρα πρόληψης, αλλά και για τα σωρευμένα απορρίμματα που οι πυροσβέστες εντόπισαν στην πυκνής βλάστησης προστατευόμενη περιοχή.
Σήμερα η «Π», φέρνει στη δημοσιότητα τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Δυτικής Αχαΐας, στα οποία αποτυπώνονται έγκαιρες επισημάνσεις, φοβίες, ελλείψεις και κενά, τα οποία καταδεικνύουν αδυναμίες του συστήματος, επίφοβες εν μέσω θέρους.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Είναι ενδεικτική η αρχική επισήμανση του προέδρου το ΣΤΟ και δημάρχου Χρήστου Νικολάου, ο οποίος ζητά «επαγρύπνηση» και εκφράζει «αρκετή ανησυχία σε θέματα πυρκαγιάς».
Αμέσως μετά, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙΠΕ Ανδρέας Στεμπίλης καταγγέλλει πως πολίτες «αφήνουν τις φωτιές και φωνάζουν την ΠΥ να τις σβήσει με αποτέλεσμα να απασχολείται το προσωπικό με καλάμια, ενώ θα μπορούσε να απασχοληθού οι αγρότες, για να αποφευχθούν οι φωτιές».
ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Και το πλέον σημαντικό ο έμπειρος αξιωματικός του ΠΣ προειδοποιεί:
«Θα κινδυνεύουν χωριά. Είναι αδύνατον, σε κάθε σπίτι, να υπάρχει πυροσβεστικό όχημα», ενώ ζητά να επανακαθοριστούν οι δείκτες επικινδυνότητας. Με 5 να είναι πάντα διαθέσιμα τα οχήματα και με 4 και 5 τα χωματουργικά μηχανήματα να είναι διαθέσιμα. Ο κ. Νικολάου απάντησε πως «ότι ζητήθηκε πέρυσι θα ισχύει και φέτος, σε Στροφυλλιά, Μόβρη κ.λπ. που είναι πολύ ευαίσθητα σημεία», ενώ θύμισε πως ο δήμος είναι από τους λίγους που διαθέτει δικό του πυροσβεστικό όχημα-βυτίο!
ΣΤΟΛΟΣ
Αμέσως μετά, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη διάθεση άλλων οχημάτων (1 ντακότα, ο δότης και χωματουργικά σε δείκτη 1 και 2 και σε δείκτη επικινδινότητας 3, τέσσερις ντακότες του δήμου σε περιπολία, κυρίως μεσημβρινές έως βραδινές ώρες, καθώς και χωματουργικά πάντα σε επιφυλακή με τον δήμο). Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Ραυτακόπουλος δεσμεύτηκε ότι «τα συγκεκριμένα μηχανήματα υπάρχουν, ανά πάσα στιγμή, σε καθημερινή βάση, είτε τηλεφωνικώς είτε γραπτώς, παρότι δεν έχει βρεθεί πολιτική λύση στο όχημα που έχει το ΣΕΔΙΠ (Βραχβνέϊκα), οπότε οδηγείται και παράνομα και εάν συμβεί οτιδήποτε δε θα είναι καλυμμένος κανείς εθελοντής, καθότι δεν μπορούν να πάρουν μηχανήματα που δεν είναι κρατικά και μετά από 2 χρόνια, παρά την πολιτική βούληση να αλλάξει με μια τροπολογία (κι έχουν γίνει ενέργειες) αυτο δεν έχει γίνει, όπως ανέφερε ο εθελοντής Γεράσιμος Παναγόπουλος.
ΜΕΤΡΑ
Εν συνεχεία, τίθεται θέμα εάν στο Κουνουπέλι υπάρχει προφύλακας, ότι σε Τζάιλο και Σανταμέρι υπάρχει σοβαρή επικινδυνότητα και εάν
υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να ενημερώνει όποτε έχει φωτιά, να μπει δηλαδή κάποιος φύλακας. Η απάντηση ήταν…«Οχι». Ζητήθηκε επίσης περιπολία από τον Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς, να γίνουν κάποιες ενέργειες από Αγρυλιά μέχρι τα Σαμαρέικα, και χαλίκι στο δρόμο Πράσου έως Σαμαρέικα, να περάσει καταστροφέας όπου μπορεί, ώστε να γίνουν ενέργειες, παραταύτα το Δασαρχείο απάντησε πως χρειάζονται μελέτες!
Ο κ. Στεμπίλης τόνισε, στο σημείο αυτό, πως «καταγράφονται οι δρόμοι, όπου δεν μπορούν να μπούν οχήματα και θα δοθούν συντεταγμένες, ενώ θα σταλεί και έγγραφο». Επίσης, για τη δεξαμενή στο Τζάιλο ρώτησε να μάθει εάν υπάρχει πρόσβαση, λόγω χόρτων (προς Χαραυγή) για να περνούν οχήματα, το ίδιο και για το εάν υπάρχει άλλη δεξαμενή ανοιχτή στο βουνό (στη Χαραυγή) ώστε να είναι γεμάτη νερό.
Επισήμανε δε, ότι «το αγροτικό δίκτυο σε συνεργασία με τον Δήμο, θα πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς».
ΕΜΠΟΔΙΑ
Ωστόσο, ο κ. Ραυτακόπουλος, δεν παρέλειψε να πει πως δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά λόγω δέντρων και ιδιώτες δεν αφήνουν να κοπούν ή να μαζευτούν τα κλαδιά. «Ο Δήμος δεν είναι εισαγγελέας. Ξεκινούν από αδιαφορία κι από αυτούς που έχουν εγκαταλείψει τα οικόπεδα. Ενα θέμα που δεν λύνεται» κατέληξε.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Ο Αργύρης Φαλίδας (εκπρόσωπος του διοικητή της ΠΥ Λεχαινών) ανέφερε πως «στόχος είναι να προστατευθεί το Δάσος Στροφυλιάς» και ρώτησε «αν υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης ξερών κλαδιών, αν υπάρχουν κλαδιά που εμποδίζουν οχήματα και αν σε δύο κεντρικούς δρόμους μπορούν να καλυφθούν γούβες».
«Δεν υπάρχουν οχήματα και ό,τι υπήρχε είναι προς απόσυρση» απάντησε ο Βασίλης Ντεμίρης (εκπρόσωπος του Δασαρχείου Κ. Αχαΐας), με τον κ. Φαλίδα να θέτει ζήτημα υδροστόμιων στο παλιό Μετόχι, ένα λειτουργούν, λέγοντας ότι «δεν δουλεύει κανένα»!
«Την έφτιαξαν στο Μετόχι και στο Λάππα» διόρθωσε ο κ. Ραυτακόπουλος, με τον κ. Φαλίδα να ζητά ελέγχους στις δεξαμενές και να ενημερωθεί κόσμος μέσω της εκκλησίας.