Οι σύγχρονες ανάγκες των πολιτών αλλά και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για την ποιότητα ζωής, τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και την μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας, απαιτούν να εναρμονιστούμε σε μία νέα λογική σχεδιασμού, εκπόνησης μελετών – προτάσεων για βιοκλιματικές αναπλάσεις- αναβαθμίσεις ιστορικών κέντρων – κοινόχρηστων χώρων – πλατειών.
Σε μία νέα λογική σχεδιασμού και προτάσεων που θα περιλαμβάνει αλυσίδα βιοκλιματικών πάρκων σε κεντρικές αλλά και σε περιφερειακές πλατείες και κοινόχρηστους χώρους με πράσινο, δενδροφυτεύσεις εκατοντάδων δένδρων , συρμούς νερού, φωτοβολταικά πάνελ για σκίαση, φωτισμό και παροχή ρεύματος για φόρτιση κινητών, λάπτοπ κλπ. καθώς και ειδικά υλικά υψηλής αντανάκλασης που περιορίζουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών.
Στα πλαίσια της επικείμενης αναθεώρησης του Προγράμματος Ο.Χ.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συνδικαιούχος είναι και ο Δήμος Πύργου , θεωρώ απαραίτητο τον σχεδιασμό, την εκπόνηση μελέτης και την κατάθεση πρότασης προς έγκριση, για τη δημιουργία αλυσίδας βιοκλιματικών πάρκων σε περιφερειακούς, κοινόχρηστους χώρους και πλατείες της πόλης, όπως (Πάρκο ΣΠΚ, Πλατεία Δεξαμενής, Πλατεία Ηφαίστου, Πλατεία Ξυστρή, Πλατείες Ανδιάρα- Αυγερινού- Κύπρου, κοινόχρηστος χώρος Κούβελου κλπ.).
Πρότασης που θα περιλαμβάνει δράσεις και έργα που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες , θα μειώνουν τη θερμοκρασία ειδικά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα αποτελούν και χώρους αναψυχής και δραστηριοτήτων στις γειτονιές της πόλης μας.
Απαραίτητες και αναγκαίες οι παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, αρκεί να συνδυαστούν με παρεμβάσεις στις γειτονιές και περιφερειακούς κοινόχρηστους χώρους που θα καταστήσουν την πόλη ελκυστική σε όλους μας αλλά και στους επισκέπτες μας.
Λάμπης Αριστειδόπουλος