Οριστικά έκπτωτος από την πρώτη εργολαβία του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος είναι, με απόφαση του υπ. Υποδομών Κων. Αχ. Καραμανλή, ο όμιλος Καλογρίτσα κι ενώ αναμένεται ανάλογη απόφαση και για την τέταρτη εργολαβία στην οποία μειοδότησε ο επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Η κοινοπραξία εταιρειών συμφερόντων Καλογρίτσα («Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών») είχε καταθέσει ένσταση στην αρχική απόφαση έκπτωσής της από τις εργολαβίες που της είχαν ανατεθεί. Αιτία του αποκλεισμού είναι η αδυναμία της κοινοπραξίας να προσκομίσει τις σχετικές εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υπογραφή των συμβάσεων. Απόρροια της παραπάνω απόφασης είναι η κατάπτωση και των εγγυητικών συμμετοχής, συνολικού ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προστεθεί στο δυσθεώρητο χρέος του κ. Καλογρίτσα, ο οποίος έχει άνοιγμα άνω των 115 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην τακτική που θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός Υποδομών, ο οποίος ναι μεν έχει ανακοινώσει την επανεξέταση του έργου στο σύνολό του, μη αποκλείοντας ακόμα και την ακύρωσή του, ωστόσο η πραγματικότητα ενδεχομένως να είναι διαφορετική, ιδίως από τη στιγμή που πλέον απομακρύνεται από την υπόθεση ο «σκόπελος» Καλογρίτσα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μια πιθανή κίνηση θα μπορούσε να είναι να προσκληθούν οι επόμενοι μειοδότες των συγκεκριμένων εργολαβιών, προκειμένου να αιτιολογήσουν τις προσφορές τους και να επιλεγεί η καταλληλότερη. Εφόσον επιλεγεί η οδός αυτή, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι εφικτό να έχουν ξεκινήσει τα έργα και στις εν λόγω εργολαβίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρονικό περιθώριο σχεδόν τεσσάρων ετών έως το 2023, όταν και λήγει η περίοδος χρηματοδότησης του έργου.
Με δεδομένο ότι για τις υπόλοιπες πέντε εργολαβίες έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις κι έχουν εγκατασταθεί τα εργοτάξια των εργολάβων, ένα πιθανό πράσινο φως από τις υπηρεσίες του υπουργείου θα μπορούσε να δώσει σήμα εκκίνησης του έργου, ήδη από τις επόμενες εβδομάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον προκριθεί το σενάριο της επαναδημοπράτησης του έργου, το υπουργείο θα διακινδυνεύσει όχι μόνο την πολύμηνη νέα καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών, αλλά και αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο, δεδομένης της πρόθεσης των υφιστάμενων αναδόχων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Για το ζήτημα κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον κ. Μιχ. Κατρίνη, βουλευτή Ηλείας με το ΚΙΝΑΛ. Κατά την άποψη του βουλευτή, η ακύρωση των συμβάσεων θα προκαλέσει διελκυστίνδα καθυστερήσεων με προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.