Τα δάκρυα της 13χρονης Φένιας Θεοδώρου, η υπερηφάνεια του 17χρονου Επαμεινώνδα Καγιανά και του 22χρονου πρωταθλητή ποδηλασίας Γιάννη Τριπύλα, καθώς και του Σόλωνα Παπαδόπουλου (άτομο με ειδικές ανάγκες) που βάδισαν, τα 50 χιλιόμετρα που χωρίζουν την περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας με την Αρχαία Ολυμπία ήταν οι στιγμές που ξεχώρισαν στη διοργάνωση του «3ου Δρόμου της Εκεχειρίας». Πεντακόσιοι δρομείς διένυσαν την απόσταση προκειμένου να μεταφέρουν, στα πρότυπα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, το μήνυμα που, σύμφωνα με τον Παυσανία, έγραφε ο χάλκινος δίσκος του Ιφίτου.
Η Φένια Θεοδώρου, μόλις 13 ετών, δεν φοβήθηκε ούτε τα φίδια, ούτε τα κάθε λογής έντομα που συνάντησε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ο στόχος της ήταν ένας: να φτάσει εκεί όπου ο Κλάδεος ενώνεται με τον Αλφειό, στους πρόποδες του Κρόνιου λόφου. Εκεί, όπου «γεννήθηκε» ο αθλητισμός και τιμήθηκε η Εκεχειρία. Και όταν έφτασε εκεί, δεν άντεξε. Τα δάκρυα γέμισαν τα μάτια της και μέσα στους λυγμούς, έλεγε: «Είμαι συγκινημένη που κατάφεραν να περπατήσω τόσο. Είμαι και εγώ αθλήτρια. Κάνω καράτε».
Υπερήφανος για τα αιώνια μηνύματα που στέλνει η ιδιαίτερη του πατρίδα ήταν και ο ποδηλάτης Γιάννης Τριπύλας ο οποίος , παρόλο που είχε γυρίσει από έναν κοπιαστικό αγώνα δρόμου από την Ιταλία, άφησε το ποδήλατο και περπάτησε την απόσταση. Ο 17χρονος Επαμεινώνδας περπάτησε για δεύτερη φορά τα 50.000 μ. Δεν είναι αθλητής, αλλά, όπως δήλωσε στην «Κ», ίσως, μετά τις πανελλήνιες, να ασχοληθεί με το αγώνισμα του μαραθωνίου. Συμβολική ήταν και η παρουσία του στελέχους της Τουρκικής Πρεσβείας Ντογκάν Πεκγκόζ.
Η εκκίνηση δόθηκε από την περιοχή που, όπως γράφει ο Παυσανίας, υπήρχε η Αρχαία Ήλιδα. Ο βασιλιάς της, ο Ίφιτος, μαζί με τους βασιλείς της Πίσας, Κλεοσθένη και της Σπάρτης, Λυκούργο, είχαν υπογράψει στον χάλκινο δίσκο τους όρους της εκεχειρίας, σύμφωνα με τους οποίους κατά της διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σταματούσε κάθε εχθροπραξία. Οι δρομείς συγκεντρώθηκαν σε αυτό το σημείο στις 05.00 και με προπομπό την παγκόσμια πρωταθλήτρια του ταέ κβον ντό Μαρία Καρπαθάκη ξεκίνησαν για να φτάσουν στην Αρχαία Ολυμπία, ύστερα από, περίπου, εννέα ώρες.
Στη διαδρομή πέρασαν από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας (Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος) και σε κάθε χωριό γίνονταν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους. «Η υποδοχή ήταν συγκινητική. Μας υποδέχονταν με τοπικά προϊόντα για κέρασμα. Η εμπειρία μοναδική», μας είπε η παγκόσμια πρωταθλήτρια Μαρία Καρπαθάκη, η οποία για πρώτη φορά βρέθηκε να περπατάει τόσες πολλές ώρες με αποτέλεσμα ένας τραυματισμός μετά το 27ο χιλιόμετρο να μην την αφήσει να ολοκληρώσει την προσπάθειά της.
Ο Δρόμος της Εκεχειρίας δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, αποτελεί μία ιδέα της Συμπολιτείας Ολυμπίας. Δρομείς και διοργανωτές έδωσαν ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου.
πηγή:kathimerini.gr