Το «Σχέδιο Δασών 2019» είναι σε εξέλιξη στη Στροφυλιά, με λήψη προληπτικών μέτρων, κυρίως μετά τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές πέρυσι αλλά και φέτος στην πλευρά του Κουνουπελίου, με την προσδοκία να μην επαναληφθούν στο εναπομείναν χρονικό διάστημα της αντιπυρικής περιόδου.
Οι περιπολίες είναι καθημερινές, υπάρχει πυροφύλακα, αλλά και συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς, ώστε ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας να αυξομειώνονται τα προληπτικά μέτρα, εφόσον χρειαστεί και με επικεφαλής επιχειρησιακό αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Τι συνέβη όμως και τα ίδια μέτρα δεν απέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια; Οι υπεύθυνοι της ΠΥ απαντούν ωμά ότι «οι φωτιές δεν μπορούν να αποκλειστούν οι φωτιές», ωστόσο μιλούν ευθέως για περιπτώσεις εμπρησμών, όπως και έλλειψη πρόληψης με ευθύνη άλλων συναρμοδίων υπηρεσιών.
«Στο δάσος πολλοί ακόμα πάνε κι αφήνουν σκουπίδια. Ακόμα εκεί μέσα δεν γίνεται διαχείριση με αφαίρεση κλαριών κ.λπ., συσσωρεύεται καύσιμο υλικό, με αποτέλεσμα αν πέσει ένα τσιγάρο και φυσάει αέρας, κάθε σχεδιασμός της ΠΥ πέφτει σχεδόν στο κενό. Να βάλεις σε κάθε πεύκο κι έναν πυροσβέστη δεν γίνεται» λέει στην «Π» ο διοικητής στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος.
Ωστόσο, η ΠΥ διαπιστώνει μια διαρκή βελτίωση της κατάστασης, παραπέμποντας ωστόσο στις αρμοδιότητες και στις υποχρεώσεις του ΦΔ, του Δασαρχείου και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας (Πολιτική Προστασία), χωρίς να δείχνει ικανοποιημένη από τη σημερινή εικόνα, σε ένα δάσος με σκουπίδια, αφού ως μη απαγορευμένος χώρος πάει ο καθένας εκεί πετάει ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί (απόμα και μπάζα) και φεύγει ανενόχλητος.
Θίγει επιπλέον και το ζήτημα των αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες ακόμα (μήνα Αύγουστο) δεν ειναι συντηρημένες. Τόσο αυτό, όσο και άλλες παρατηρήσεις έχουν μεταφερθεί κι εγγράφως, αρμοδίως, με συνήθεις απαντήσεις περί ελλείψεων κονδυλίων, χρημάτων και προσωπικού.
«Ασφαλώς και τη φοβάμαι την περιοχή της Στροφυλιάς, όπως βέβαια και πολλές άλλες, γι’ αυτό και είναι στις πρώτες προτεραιότητες που έχουμε ως υπηρεσία, έχοντας και ιδιαίτερη ευαισθησία στο εν λόγω περιβάλλον» σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος, που δεν παραλείπει να υπενθυμίσει πως εξαιτίας αυτού του λόγου είναι όλο το 24ωρο σε ετοιμότητα μέσα στην υπηρεσία και συνεχώς στο Σώμα επιχειρείται η διόγκωση των γνώσεων, που μαζί με τις εμπειρίες δίνουν και καλύτερο αποτέλεσμα.
πηγή:pelop.gr