Διάγνωση σχιζοφρένειας με τη βοήθεια ενός κινητού

 

 

 

Μια εφαρμογή για κινητό υπόσχεται να διαγιγνώσκει με ακρίβεια τους πάσχοντες από σχιζοφρένεια, αλλά το μικρό δείγμα των εξεταζομένων στο οποίο έχει δοκιμαστεί είναι ο λόγος που έχει ήδη δεχθεί αυστηρή κριτική

Τα smartphones θα μπορούν μια μέρα να εντοπίζουν εάν κάποιος πάσχει από σχιζοφρένεια σύμφωνα με μία ομάδα προγραμματιστών που δημιούργησαν την εφαρμογή AICure με σκοπό την ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου και της εκφοράς του λόγου ενός ανθρώπου.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Isaac Galatzer-Levy εξέτασαν την δυνατότητα της εφαρμογή να αξιολογήσει τα συμπτώματα σχιζοφρένειας σε 21 ασθενείς. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά ιατρικής εξέτασης.

Ωστόσο, ασκώντας κριτική, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η μελέτη ήταν υπερβολικά μικρή από άποψη συμμετεχόντων και δεν αποδεικνύει τίποτα, με ορισμένους μάλιστα να ανησυχούν πιστεύοντας πως οι άνθρωποι θα αρχίσουν να διαγιγνώσκουν τη νόσο στους εαυτούς τους.

Σήμερα η διάγνωση της σχιζοφρένειας πραγματοποιείται από μία εξειδικευμένη ομάδα ψυχικής υγείας αφότου οι ασθενείς εκδηλώσουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα για ένα μήνα. Η εφαρμογή AICure θα παρατηρεί τις εκφράσεις του προσώπου του χρήστη ενώ θα αξιολογεί και τον τόνο της φωνής του. Ακολούθως θα αξιολογεί τη σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων, πριν στείλει μία βαθμολογία στον θεράποντα ιατρό.

Η AICure δεν θα υπολογίζει τα πιο «κλασικά» συμπτώματα σχιζοφρένειας, όπως οι παραισθήσεις.

Για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, 21 άνθρωποι με σχιζοφρένεια και εννέα υγιείς χρησιμοποίησαν μία φορά κάθε επτά μέρες την εφαρμογή, για 12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είχαν σημαντικά γνωρίσματα στη φωνή και στις εκφράσεις του προσώπου τους συγκριτικά με τους υγιείς συμμετέχοντες.

Κάθε συμμετέχων ελέγχθηκε επίσης από ένα γιατρό στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης στην αρχή και το τέλος της μελέτης.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη έδειξαν ότι τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την εφαρμογή ήταν πολύ κοντά στα αποτελέσματα που εξήγαγε ο γιατρός.

Η εφαρμογή AICure αν και είναι διαθέσιμη για downloading, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες και η λειτουργία για τη σχιζοφρένεια δεν έχει εισαχθεί.

Η υπάρχουσα έκδοση της εφαρμογής αξιολογεί τη λήψη της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής «υποχρεώνοντας» τους ασθενείς να λάβουν τα φάρμακά τους ενώ κοιτάζουν την κάμερα του κινητού. Επίσης αξιολογεί τα συμπτώματα των ασθενών ζητώντας τους παραδείγματος χάριν να κρατήσουν το χέρι τους μπροστά στην κάμερα για να παρακολουθηθεί ενδεχόμενο τρέμουλο.

«Οι ανεπαίσθητες διαφορές από μέρα σε μέρα πολλές φορές είναι αδιάγνωστες δείχνοντας νέους τρόπους μέτρησης και πρόβλεψης της κλινικής εξέλιξης. Δίνουμε στον ιατροφαρμακευτικό κλάδο τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα συμπεριφορικά δεδομένα επιτρέποντάς τους να κατανοήσουν και να προβλέψουν ποιες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές», εξηγούν οι δημιουργοί.