Προστασία των κτηνοτρόφων από αθέμιτες πρακτικές στις πωλήσεις γάλακτος

 

 

 

Με δεδομένο ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια περνάει μια από τις δυσκολότερες περιόδους και η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο νομό Ηλείας έχει μειωθεί σημαντικά, ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αθέμιτες πρακτικές στις πωλήσεις γάλακτος.

Ο βουλευτής καταγγέλλει τη μέθοδο συναλλαγής με την “ανοιχτή τιμή”, δηλαδή την απουσία αναγραφής της τιμής στις συμφωνίες πώλησης του προϊόντος με τους μεταποιητές, ενώ αναδεικνύει και το θέμα του συστήματος εξέτασης της ποιότητας και ποσότητας του προϊόντος που γίνεται με ευθύνη του μεταποιητή, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην ασκούν ουσιαστικό έλεγχο επί των όρων της συμφωνίας και να μην αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι συνεργάτες.

Στην ερώτηση του προς τον υπουργό, ζητά νομοθετική ρύθμιση που θα θεσμοθετεί τους όρους της συμφωνίας και την υποχρεωτική αναγραφή της τιμής, ώστε να προστατεύονται και τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων που σήμερα βρίσκονται σε δυσμενή διαπραγματευτική θέση.

Τέλος, δεδομένης της πρόσφατης ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/633 για την απαγόρευση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά την κυβέρνηση ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε η χώρα μας να προσαρμόσει το κανονιστικό και νομοθετικό της πλαίσιο έως την 1η Μαΐου 2021 και να εμποδίσει ανάλογες πρακτικές.

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 31-10-19

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Μέτρα προστασίας από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στο γάλα

Η θεσμοθέτηση συμφωνητικών πώλησης που θα προστατεύουν τα συμφέροντα των παραγωγών και των μεταποιητών είναι ένα από τα πάγια αιτήματα των κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο νομό Ηλείας.

Σήμερα, η σύναψη συμφωνητικών γίνεται με όρους που περιγράφουν μόνο τις υποχρεώσεις του κτηνοτρόφου, καθώς και τις επιπτώσεις που έχει η αθέτηση της συμφωνίας μόνο για την πλευρά του κτηνοτρόφου. Η μέθοδος συναλλαγής με την “ανοιχτή τιμή”, είναι ένα από τα σημαντικότερα κενά στη σύναψη των συμφωνιών, αφού η απουσία αναγραφής της τιμής πώλησης σε συνδυασμό με τις αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούνται, οδηγούν τον παραγωγό σε πολύ δύσκολη θέση και σε αδυναμία διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η απουσία ενός αξιόπιστου, αδιάβλητου και αντικειμενικού συστήματος εξέτασης της ποιότητας, αλλά και της ποσότητας του προϊόντος. Σύστημα βάσει του οποίου θα κοστολογείται πραγματικά η κτηνοτροφική παραγωγή, αφού οι δειγματοληψίες και η ογκομέτρηση του προϊόντος γίνονται, συνήθως, με την ευθύνη του μεταποιητή.

Το αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι να μην ασκούν ουσιαστικό έλεγχο επί των όρων της συμφωνίας και να μην αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι συνεργάτες, κατά τη συναλλαγή τους με τους μεταποιητές.

Οι ανωτέρω συνθήκες ευνοούν την εφαρμογή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων και των κτηνοτρόφων, προκαλώντας παρενέργειες στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Δεδομένης της πρόσφατης ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/633 για την απαγόρευση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η χώρα μας οφείλει να προσαρμόσει το κανονιστικό και νομοθετικό της πλαίσιο έως την 1η Μαΐου 2021 και να εμποδίσει ανάλογες πρακτικές.

Επειδή ο κλάδος της κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια περνάει μια από τις δυσκολότερες περιόδους, και στο νομό Ηλείας η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Επειδή οι κτηνοτρόφοι παλεύουν για την επιβίωση τους την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζονται ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην εφοδιαστική αλυσίδα

Επειδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα θεσμοθετεί τη σύναψη συμφωνητικών μεταξύ κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων επεξεργασίας γάλακτος με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής του γάλακτος και όρους που θα κατοχυρώνουν ισότιμα τα δύο μέρη;
  2. Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα προστατέψει τους κτηνοτρόφους από τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ώστε η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία 2019/633;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης