Πάτρα: Για 8τ.μ δημόσιου κτήματος θέλουν να γκρεμίσουν μια ολόκληρη πολυκατοικία με 40 διαμερίσματα!

 

 

Θέλουν να γκρεμίσουν μια ολόκληρη πολυκατοικία 40 και παραπάνω διαμερισμάτων, για να διεκδικηθεί μια έκταση μόλις 8 τετραγωνικών μέτρων; Είναι το πρώτο ερώτημα που τίθεται από έμπειρους νομικούς, με αφορμή το θέμα που αποκάλυψε την Δευτέρα η «Π» για τη δικαστική διεκδίκηση, από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, οικοδομημένης έκτασης της Ηρώων Πολυτεχνείου, με την αιτιολογία ότι βρίσκεται εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Στην υπόθεση παρεμβαίνει ο πατρινός δικηγόρος Θανάσης Καφέζας αναφερόμενος στον νόμο 3127/2003 ως παράθυρο διεξόδου στους θιγόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στο άρθρο 4 του νόμου τίθεται εξαίρεση από προηγούμενο καθεστώς ιδιοκτησίας δημοσίων κτισμάτων και έτσι, αναγνωρίζεται σε ιδιώτες το δικαίωμα να επικαλεστούν, (ως τρόπο κτήσης κυριότητας), την τακτική ή έκτακτη χρησικτησία σε βάρος του Δημοσίου.

Βέβαια αυτή η νομική διάταξη βρίσκει εφαρμογή σε ακίνητα που το εμβαδόν τους δεν ξεπερνά τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως (αφορά τις περισσότερες περιπτώσεις στην Πάτρα).

Χρήση του ίδιου νόμου γίνεται και για ακίνητα εντός οικισμού που προϋφίσταται του έτους 1923 ή οριοθετημένου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων.

«Ο κύριος του ακινήτου θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου εφόσον νέμεται, μέχρι το 2003, αδιατάρακτα και για δέκα έτη το ακίνητο, με νόμιμο τίτλο που έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο μετά την 12/2/1945», επισημαίνει ο κ. Καφέζας, μιλώντας στην «Π».

ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 2.000τ.μ.

Για όσες περιπτώσεις δεν εντάσσονται στον ανωτέρω νόμο (3127/2003), δηλαδή αφορούν ακίνητα μεγαλύτερα των 2.000 τ.μ., οι ιδιοκτήτες μπορούν να επικαλεστούν χρησικτησία από το 1885.

Το πρώτο παράδοξο

Στην περίπτωση της Ηρώων Πολυτεχνείου, ο κ. Καφέζας επισημαίνει πως στο ελληνικό Δημόσιο αναλογούν μόλις 8 τ.μ.! Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα που διατυπώνεται στην αρχή. Και που δίνει στη διεκδίκηση μια διάσταση που κινείται στα όρια του παραλόγου, (αν όχι φαρσοκωμωδίας). Σύμφωνα όμως με τον πατρινό δικηγόρο, υπάρχει και η παράμετρος της σύγκρισης των συνεπειών. Και εξηγεί: «Οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, εν αντιθέσει με το ελληνικό Δημόσιο που θα απολέσει 8 τετραγωνικά μέτρα»..

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Κοντά στο πρώτο έρχεται και το δεύτερο παράδοξο, στο οποίο εστιάζει κάποιος. Στην παράμετρο δηλαδή του πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα, κατά την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ηρώων Πολυτεχνείου. Γιατί σύμφωνα με τη διεκδίκηση, ο αιγιαλός οριοθετείται πάνω από τον δρόμο! «Συνεπώς, ο δρόμος είναι μέσα στη θάλασσα! Η αιγιαλίτιδα ζώνη περνά από την πάνω πλευρά του δρόμου, άρα θα πρέπει η παραλιακή οδός να καταστραφεί, το ίδιο και μέρος των Πελεκανεΐκων», αναφέρει.