Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα συμπάσχει με τους κατοίκους της Ηλείας που έπαθαν σοβαρές ζημιές, είτε πρόκειται για κατοίκους πόλεων όπως ο Πύργος και η Ζαχάρω, είτε για αυτούς αγροτικών περιοχών όπως το Επιτάλιο.
Θεωρούμε όμως ότι είναι ώρα να επαναλάβουμε ότι μόνο η οικολογική αποκατάσταση των υδάτινων συστημάτων προσφέρει σήμερα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Η αποκατάσταση των πλημμυρικών πεδίων των ποταμών, η ανασύσταση αποξηραμένων λιμνών είναι δύο πρακτικές που πλέον εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εδώ, ωστόσο, μένουμε στα παλιά μηχανικά έργα του εγκιβωτισμού των ποταμών και της ανύψωσης τοίχων: μέτρα που προλαβαίνουν μικρές πλημμύρες προκαλώντας (ολοένα συχνότερα) μεγάλες καταστροφές.
Η παλαιά και πάγια πρότασή μας για επαναπλλημυρισμό της Μουριάς και (έστω μέρους) της Αγουλινίτσας, αποτελούν έργα τα οποία, πέραν των άλλων ωφελειών, είναι ΚΑΙ αντιπλημμυρικά: Λειτουργούν και ως αποθήκες ανάγκης για το πλημμυρικό νερό, σε περιπτώσεις απότομων νεροποντών όπως η πρόσφατη, οι οποίες αναμένεται να είναι όλο και πιο συχνές.
Ο σεβασμός στις ισορροπίες που η ίδια η φύση διαμόρφωσε, μας συμφέρει κατά ένα άμεσο και ορατό τρόπο.
Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας