Είναι θλιβερό το φαινόμενο, ο νομός Ηλείας να αποτελεί, σχεδόν καθημερινά, πρώτη είδηση, για αρνητικές εξελίξεις που απορρέουν από καταστροφικούς για τον τόπο μας κυβερνητικούς χειρισμούς.
Σε μόλις πέντε μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, έχουν τελματώσει κορυφαία ζητήματα του τόπου μας, όπως ο εν εξελίξει αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου, ο σιδηρόδρομος και η κατάργηση του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Τελευταία, υπάρχει η είδηση ότι το Τμήμα Μουσειολογίας, με έδρα τον Πύργο, όπως και αυτό της Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, κινδυνεύουν να χαθούν και να μετακινηθούν σε Πάτρα και Αγρίνιο αντίστοιχα. Τα απανωτά χτυπήματα, προκαλούν οργή και απογοήτευση σε όλους τους πολίτες της Ηλείας, ακόμη και σ’ εκείνους που προεκλογικά εμπιστεύθηκαν την ΝΔ.
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις αυτές, το όλο ζήτημα μοιάζει να είναι ένα σκηνοθετημένο κακόγουστο αστείο, που παραβαίνει κάθε θεσμικό πλαίσιο. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε και να κάνουμε διακριτό, για ακόμα μια φορά, σε αυτούς που, κακοπροαίρετα, κάνουν ότι δήθεν δεν καταλαβαίνουν ή αγνοούν, ότι, με το ν.4610/19, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ηλεία απέκτησε για πρώτη φορά τρία πανεπιστημιακά τμήματα: Δύο τμήματα στον Πύργο, Μουσειολογίας και ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και ένα στην Αμαλιάδα (Τμήμα Γεωπονίας).
Έγινε γνωστό ότι, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 θα συνεδρίαζαν τα μέλη της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών υπό τον Κοσμήτορα της, για συζήτηση και λήψη απόφασης μεταφοράς της έδρας του Τμήματος Μουσειολογίας στην Πάτρα. Προφανώς μια τέτοια απόφαση είναι παντελώς αβάσιμη και παράνομη, εφόσον ρητά στο αρ. 36, παρ. 1 περ. ιε΄ του ν.4610/19, η έδρα του Τμήματος Μουσειολογίας ορίζεται ο Πύργος.
Συνεπώς, οφείλουν άπαντες, κυβέρνηση και ηγεσία του Πανεπιστημίου της Πάτρας να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του θέματος. Η μεν κοσμητεία της σχολής οφείλει να μην προβεί σε ενέργειες που αντιτίθενται στον νόμο. Η δε κυβέρνηση υποχρεούται να υποστηρίξει, επιτέλους, το δίκαιο και το θεμιτό, με τη διατήρηση του θεσμοθετημένου και εν ενεργεία Τμήματος Μουσειολογίας, με έδρα τον Πύργο. Επιπλέον, οφείλουν κυβέρνηση και πανεπιστήμιο να το ενισχύσουν και να το καταστήσουν αυτοδύναμο και λειτουργικό, δυναμώνοντάς το με καθηγητές, λοιπό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές.
Το ίδιο, φυσικά, ενδιαφέρον πρέπει να δείξει η κυβέρνηση και για το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, αφού το άρ. 36 παρ. 1 περ. θ΄ τουν.4610/19, ορίζει με σαφήνεια την πόλη ως έδρα του. Επίσης, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη πρόταση αναστολής λειτουργίας του θεσμοθετημένου ΤΕΦΦΑ στον Πύργο, που επρόκειτο να λειτουργήσει από την περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου και με σχετική απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ας αφήσει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία τις καταστροφικές επιλογές που επιδεικνύει σε ζωτικής σημασίας ζητήματα για τον τόπο μας. Οφείλει να διατηρήσει και να ενισχύσει τα πανεπιστημιακά τμήματα που με μεγάλες προσπάθειες ιδρύθηκαν για πρώτη φορά στον τόπο μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει ως κυβέρνηση να δημιουργεί και όχι να εξαλείφει. Η ευθύνη για την κατάργηση ή την υποβάθμιση τους ανήκει ακέραια στην κυβέρνηση της Ν.Δ.