Κοινωνικό μέρισμα 2019: 700 ευρώ χωρίς ηλικιακά, εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για τα ΑμΕΑ – Στα 7 αντί για 10 έτη το ελάχιστο όριο κατοικίας στην Ελλάδα
Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα 2019 και το protothema.gr την παρουσιάζουν πρώτα.
Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ
Ανατροπές της τελευταίας στιγμής έκρυβε η Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα, την οποία υπέγραψε εχθές το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μεγάλοι κερδισμένοι βγαίνουν περισσότεροι από 30.000 άτομα με αναπηρία τα οποία -με πάνδημη απαίτηση- θα λάβουν τελικώς σε λίγες ημέρες τα 700 ευρώ, ανεξαρτήτως ηλικίας και όχι μόνον τα παιδιά έως 24 ετών, είτε ζουν με τους γονείς τους είτε μόνοι τους, ή και αν ακόμα είναι οι ίδιοι γονείς.
Βασική προϋπόθεση είναι να λαμβάνουν τακτικό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Από την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του newmoney.gr ότι «ημερομηνία – κλειδί» είναι να επιδοτούνταν από τον ΟΠΕΚΑ κατά τις 30 Νοεμβρίου 2019. Αποκλείονται δηλαδή μόνον ΑμΕΑ που δεν λαμβάνουν το επίδομα ή εφόσον για διάφορους λόγους τους διεκόπη πριν τον μήνα Νοέμβριο.
Αξιοσημείωτο είναι και το εξής: παρόλο που προστέθησαν νέοι δικαιούχοι που χωρίς τις αλλαγές αυτές θα αποκλείονταν (λόγω ηλικίας άνω των 24 ετών), το συνολικό ποσό που διανέμεται αλλά και το ποσόν του επιδόματος που λαμβάνει κάθε δικαιούχος παραμένουν σταθερά. Η απόφαση Σταϊκούρα μιλά για 700 ευρώ και 175 εκατομμύρια συνολικά, που εκτιμάται όμως ότι μπορεί και να ξεπεραστούν ελαφρώς. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγούν στο ΥΠΟΙΚ, γιατί και ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων παραμένει σχεδόν ο ίδιος, παρότι μάλιστα οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής ήταν τελικώς θετικότερες και πιο διασταλτικές, ακόμα και από τις αρχικές εξαγγελίες!
Κερδισμένοι… χωρίς χαμένους!
Πώς έγινε αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, τον χώρο για να περιληφθούν ακόμα περισσότεροι δικαιούχοι φαίνεται ότι δημιούργησε η τελική διασταύρωση που “έτρεξε” το περασμένο Σαββατοκύριακο, με όλους τους «κόφτες» που είχαν αρχικώς εξαγγελθεί.
Η τελική άσκηση έδειξε πως ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων εκ των 253.000 που αρχικά υπολογίζονταν, τελικώς αποκλείονταν για διάφορους λόγους και αιτίες. Κατά κύριο λόγο, αποκλείονταν αυτομάτως χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι λόγω καταθέσεων: σχεδόν το 40% από τους περίπου 160.000 δικαιούχους όπως υπολογιζόταν αρχικά, εμφανίστηκαν να διατηρούν ως νοικοκυριό ένα ύψος καταθέσεων που ξεπερνά τις 20.000 ευρώ ή -όπως για πολλούς συνέβη- θα κόβονταν και λόγω της απαίτησης τουλάχιστον ο ένας γονιός να είναι φορολογικός κάτοικος τουλάχιστον για τα τελευταία 10 έτη.
Από την άλλη πάλι, χιλιάδες δικαιούχοι ΑμΕΑ άνω των 24 ετών, οι οποίοι με βάση την αρχική εξαγγελία θα αποκλείονταν, στην πραγματικότητα θα ελάμβαναν το επίδομα με άλλη ιδιότητα, όπως του πολύτεκνοι γονιού ή του μακροχρόνια άνεργου. Με βάση και τις επικαλύψεις αυτές, το πραγματικό πλήθος και κόστος των δικαιούχων, παραμένει ουσιαστικά το ίδιο.
Τι (άλλο) αλλάζει και για ποιους
Με βάση τα παραπάνω, όπως θα προβλέπει και η υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ την Παρασκευή, το Κοινωνικό Μέρισμα θα δοθεί σε:
Νοικοκυριά (ακόμα και ατομικά) όπου τουλάχιστον ένα μέλος τους λαμβάνει επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Τίθεται όμως και οριο καταθέσεων 20.000 ευρώ, όπως και για τους άλλους δικαιούχους του μερίσματος. Και θα ελέγχεται με βάση τους τόκους που έχουν δηλωθεί στο φετινό Ε1 για τα εισοδήματα του 2018.
Πολύτεκνες οικογένειες (4 παιδιά και άνω) αν το οικογενειακό εισόδημα αλλά και οι τραπεζικές καταθέσεις τους δεν ξεπερνούν το ποσόν των 20.000 ευρώ.
Νοικοκυριά με τουλάχιστον 1 ή και τους 2 γονείς άνεργους –βραχυχρόνια ή μακροχρόνια- εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και οι καταθέσεις τις 20.000 ευρώ.
Οι άλλες σημαντικές αλλαγές που επήλθαν , την τελευταία στιγμή, δεν αφορούσαν τα εισοδηματικά ή περισσότερα κριτήρια, αλλά άλλους “κόφτες” που είχαν τεθεί. Έτσι, μειώθηκαν από 10 σε 7 τα χρόνια που υποχρεούται ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις στη χώρα μας. Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς ή δικαιούχους πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για τουλάχιστον μια 7ετία, αντί 5ετίας που έως τώρα εξεταζόταν σε τέτοιες περιπτώσεις. Στο ακραίο σενάριο για 10ετία δηλώσεων, όπως επιχειρήθηκε να ισχύσει, φέτος, φαίνεται πως θα έχαναν το επίδομα πολλές χιλιάδες αδύναμων οικογενειακών τάξεων.