Η αναδοχή τέκνου δεν αποτελεί ενάσκηση ατομικού δικαιώματος αλλά κοινωνική υποχρέωση που προκύπτει από αντίστοιχο λειτουργικό δικαίωμα.
«Η άποψη περί αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αξιοποιεί κάποια στοιχεία από τον χώρο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Έχω μια σοβαρή επιφύλαξη κατά πόσο αυτού του είδους οι ρυθμίσεις θα πρέπει να θεωρούνται εκδηλώσεις που προστατεύονται ως ατομικά δικαιώματα, γιατί στον χώρο του οικογενειακού δικαίου δεν υπάρχουν αμιγώς ατομικά δικαιώματα». Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9» και συνέχισε λέγοντας: «Τα δικαιώματα του οικογενειακού δικαίου είναι λειτουργικά δικαιώματα στη θεωρία του δικαίου, ήτοι δεν αποτελούν εκδηλώσεις της αυτονομίας του προσώπου και ατομικές αξιώσεις περιορισμού αντίστοιχα της κρατικής εξουσίας αλλά ταυτόχρονα αποτελούν κοινωνικά καθήκοντα δηλαδή είναι και υποχρεώσεις απέναντι στη κοινωνία και το γενικότερο συμφέρον.
Ειδικά δε το λειτουργικό δικαίωμα της γονικής μέριμνας, που προσδιορίζεται στο νόμο όχι μόνο ως δικαίωμα, αλλά και ως καθήκον, είναι υποχρεωτικό για τους γονείς και προσωποπαγές, υπό την έννοια ότι δεν είναι δυνατή ούτε η παραίτηση από αυτό ούτε η υποκατάσταση του φορέα του, με μεταβίβαση του σε άλλον. Και από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι η αντίθετη ρύθμιση έχει αντίκτυπο δυσμενή στη λειτουργία των κοινωνικών σχέσεων, έτσι όπως παραδίδονται στα πλαίσια των αξιών και των αρχών της ελληνικής κοινωνίας, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να γίνεται ανάδοχος τέκνου οποιοσδήποτε επιδιώκει να αναλάβει την ευθύνη της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης του, χωρίς να διαθέτει τα ηθικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για τη συγκρότηση και λειτουργία μιας σωστής ελληνικής οικογένειας».
Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Λήμνο και Λέσβο και την ομιλία του, ο Κώστας Τζαβάρας ανέφερε: «Το μεταναστευτικό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που αντιμετωπίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς την Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης πρωτίστως. Χτες ο πρωθυπουργός, μέσα από τη γνωστή πια ικανότητα του να μεταμορφώνει τα πράγματα και να τα εκτρέπει από τη συνήθη και φυσιολογική τους λειτουργία, κατάφερε να το κάνει και αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Αυτά τα πράγματα δεν δείχνουν σοβαρότητα, δεν δείχνουν ότι η χώρα κυβερνάται από υπεύθυνους ανθρώπους, αλλά από έναν όμιλο πλανόδιων θαυματοποιών. Ο Πρωθυπουργός έχει ως μόνο μέλημα την εικόνα του, ομιλών, χορηγών, υποσχόμενος, ψευδόμενος, δημιουργώντας με τα λόγια του μια πλαστή εικονική πραγματικότητα, προσπαθεί κάτω από αυτή να καλύψει τα πραγματικά, τα ζέοντα προβλήματα του ελληνικού λαού». Σχολίασε ότι του κάνει εντύπωση μάλιστα «που τα κρατικά κανάλια πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προβολής και ουσιαστικά δημιουργούν την εντύπωση ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο παρά αυτός τούτος ο πρωθυπουργός και η εικόνα του. Όλοι οι άλλοι έχουν εξαλειφθεί, δεν υπάρχει αντιπολίτευση, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας, όλα τα άλλα πρόσωπα είναι απλώς περιτυλίγματα ή είναι απλώς διακοσμητικά στοιχεία σε ένα πολιτικό σύστημα, όπου κυρίαρχος είναι ο κύριος Τσίπρας. Αυτό δεν προσιδιάζει σε πραγματικές ευρωπαϊκές δυτικές και δικαιοκρατούμενες πολιτείες.»
Αναφορικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον δημόσιο τομέα, ο Κώστας Τζαβάρας επανέλαβε τη θέση του προέδρου και του κόμματος περί αποκομματικοποίησης του κράτους, η οποία άλλωστε αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παρόλα αυτά, επί ΣΥΡΙΖΑ το κράτος «καθημερινά στελεχώνεται με ανθρώπους που κατέχουν μετακλητές θέσεις, που είναι ημέτεροι, που είναι φίλοι, που είναι συγγενείς που είναι κολλητοί που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι που πραγματικά δεν το αντέχει η Ελλάδα. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι επιτέλους οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος στις πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε αυτή την ολέθρια κρίση θεσμών, οικονομικών και πολιτικών πραγμάτων». Σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει δώσει δείγματα γραφής στην οργάνωση του δημοσίου χωρίς να σκεφτεί πολιτικό κόστος και κατέληξε λέγοντας: «Χτες ο πρόεδρος μας ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν είναι υπέρ των απολύσεων μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, είναι υπέρ ενός αποτελεσματικού δημοσίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην αποστολή του και θα αξιοποιεί όλους τους ανθρώπινους πόρους που έχει στη διάθεσή του, υπό τον όρο βέβαια ότι ο καθένας θα απολαμβάνει τη θέση που του αναλογεί κατά την αξία του, όπως ορίζει το Σύνταγμα».