Ζαλίζει ο αριθμός των εργαζομένων που θα μείνουν έστω και προσωρινά χωρίς δουλειά μετά τα λουκέτα που μπαίνουν σε επιχειρήσεις εξαιτίας του κορωνοϊού. Από την Τετάρτη, που θα κλείσουν και τα εμπορικά καταστήματα, περίπου 1.490.000 Ελληνες δεν θα δουλεύουν.
Το κόστος από τις επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω κορωνοϊού θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά πόσοι εργαζόμενοι δεν θα δουλεύουν από Τετάρτη
Μόνο σε καταλύματα και εστίαση εργάζονται πάνω από 410.000 άνθρωποι, στην εκπαίδευση περίπου 320.000, στην ψυχαγωγία γύρω στις 55.000. Με αυτά τα δεδομένα, το μηνιαίο κόστος ενός μηνιαίου επιδόματος ως 500 ευρώ, φτάνει στα 400 εκ. ευρώ.
Μόλις ανασταλεί και η λειτουργία σε χονδρεμπόριο- λιανεμπόριο, θα προστεθούν άλλοι 705.000 εργαζόμενοι, άρα το συνολικό μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος ενός τέτοιου επιδόματος θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος καλύπτει, όμως, μόνο τη μηνιαία έκτακτη επιδότηση κι έτσι αν συνυπολογιστεί η κάλυψη των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, ο πήχης θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων είναι 1.490.000, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών θα συνεχίσουν να εργάζονται, στην περίπτωση που υπάρχει ηλεκτρονικό κατάστημα στην επιχείρηση που δουλεύουν.
Συσκέψεις για το πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους
Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται στο οικονομικό επιτελείο, εν όψει του επόμενου πακέτου μέτρων στήριξης εργαζομένων κι επιχειρήσεων, εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Απόφαση για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που κλείνουν αναμένεται το αργότερο την Τετάρτη. Στην τελευταία ΠΝΠ, προβλέπεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, συμπεριλαμβανομένων:
μέτρων οικονομικής στήριξης
αποζημίωσης ειδικού σκοπού
ασφαλιστικής κάλυψης
έκτακτων επιδομάτων
επιταγών κατάρτισης.
Αντικείμενο των συσκέψεων, μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και του ΓΛΚ, είναι κατά βάση το ύψος της μηνιαίας έκτακτης επιδότησης αυτών των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, επεξεργάζονται το δημοσιονομικό κόστος με βάση τα σενάρια για το πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν ακόμα (πιθανώς θα ανακοινωθούν σήμερα κι άλλες δραστηριότητες που θα αναστείλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους).
Πηγή: iefimerida.gr