Οι δομές του δικτύου παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια και παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες. Ο ανασχεδιασμός των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποσκοπεί:
-Στη λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης των πολιτών, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στο νέο κορονοϊό
-Στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων νέου κορονοϊού (με ήπια συμπτώματα που δεν χρήζουν νοσηλείας) σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (COVID-19 ΚΥ).
-Στην παραπομπή από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία.
-Στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο, που δεν αφορά σε λοίμωξη του αναπνευστικού, από τις υπόλοιπες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης
Το σχέδιο δράσης για τα Κέντρα Υγείας αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες: O πρώτος άξονας αφορά στη λειτουργία Κέντρων Υγείας (ΚΥ-COVID) επί 24ωρου βάσεως, αποκλειστικά για τη διαλογή/διερεύνηση/διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού, που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο. Τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν Κέντρα Υγείας στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο). Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας που δεν θα ενταχθούν στο δίκτυο των ΚY-COVID και θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις και θα επικοινωνούν με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους που είναι σε απομόνωση το σπίτι για την πορεία της υγείας τους.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού
-Δημιουργείται δίκτυο επαγγελματιών υγείας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κλπ), για τακτική επικοινωνία με τους πολίτες.
-Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 από τους θεράποντες ιατρούς και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας αυτών των ασθενών.
-Οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα Κέντρα Υγείας, όπως ήδη γίνεται για πολλά από αυτά.
-Μπαίνει στις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό. Στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση η οποία θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ.
-Συγκροτούνται άμεσα μικρές και ευέλικτες ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, που θα προχωρούν σε άμεση επίσκεψη στο σπίτι ασθενών για εξέταση. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
-Προβλέπονται επισκέψεις κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς.
-Τα Κέντρα Υγείας θα συνεργάζονται με τους Δήμους, για την ενημέρωση και βοήθεια των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους και των ευπαθών ομάδων που χρήζουν βοήθειας από τις Μονάδες Υγείας.
-Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης.