Στην ανάγκη διαφύλαξης της σωματικής και ψυχικής μας ευεξίας αναφέρθηκε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας μάλιστα πως είναι χίλιες φορές προτιμότερο «να περπατήσω έξω και να πάρω πρόστιμο, παρά να κάνω κακό σε ένα δικό μου πρόσωπο».
Στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία της έξαρσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 72 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 2.081 καθώς επίσης και 3 ακόμη θανάτους. Ωστόσο, ένα σημείο, στο οποίο θέλησε να σταθεί περισσότερο σήμερα, αφορά στην ψυχική και σωματική μας ευεξία.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας που τυχόν να υπάρξουν, λόγω του αναγκαστικού περιορισμού των μετακινήσεων και του «εγκλεισμού» στα σπίτια μας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε: «Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός που μας περιορίζει, μας κάνει να κρατούμε αποστάσεις. Η έκκληση για ειρήνη στο σπίτι και στα σπιτικά όλου του κόσμου, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, μας θυμίζει κάτι πολύ σημαντικό. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να περπατήσω έξω και να πάρω πρόστιμο παρά να κάνω κακό σε ένα δικό μου πρόσωπο… Τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα δεν έχουν θέση».
Και πρόσθεσε: «Ο ιός αλλάζει τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Ένας ιός μας περιορίζει. Αλλά δεν πρέπει να καταργεί την κατανόηση του διπλανού μας. Φαινόμενα οικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα».
Τριάντα λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι ιδανικά
Επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα της σωματικής άσκησης αλλά και στο πώς μπορούμε να περνάμε τον χρόνο μας μέσα στο σπίτι. «Η άσκηση στο σπίτι, μια καλή μελέτη, μια καλή μουσική, η συμμετοχή στα κοινά» ήταν κάποια από τα παραδείγματα που ανέφερε.
Όσο για την ανάγκη εξόδου και σωματικής άθλησης εκτός σπιτιού, τόνισε πως είναι λογικό, ο κόσμος να θέλει να βγει από το σπίτι, λέγοντας χαρακτηριστικά «Το μήνυμα Μένω Σπίτι δεν αλλάζει. 30 λεπτά, μια φορά την ημέρα, είναι κατ’ εμέ ένα καλό παράδειγμα για να βγούμε από το σπίτι».
Βέβαια, τόνισε την σπουδαιότητα της τήρησης αποστάσεων ασφαλείας από τους δίπλα μας και φυσικά να αποφεύγεται ο συνωστισμός. «Εμείς, οι πολίτες των μεγαλουπόλεων πληρώνουμε το τίμημα. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αν δούμε ότι κάπου υπάρχει πιο πολύς συνωστισμός, θα πρέπει να το αποφεύγουμε».
Πηγή: iefimerida.gr