Κορωνοϊός: Θα μπορούσαν τα σκυλιά να εντοπίσουν τους φορείς του ιού;

 

 

 

 

Τα λαμπραντόρ και τα κόκερ σπάνιελ μπορούν να «μυρίσουν» την ελονοσία στους ανθρώπους και επιστήμονες στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και τον κορωνοϊό

Ο εντοπισμός φορέων του κορωνοϊού, ειδικότερα αυτών που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τι θα γινόταν, όμως, αν τα σκυλιά μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά αυτή για τους ανθρώπους, με ταχύτητα και ακρίβεια;

Eπιστήμονες στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να φέρουν «επανάσταση» στη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού, μυρίζοντας ελαφριές μυρωδιές που παράγονται από τον ιό όταν βρίσκεται και αναπτύσσεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Συγκεκριμένα, το London School of Hygiene and Tropical Medicine χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση σκύλων ώστε να ανιχνεύουν τους υγιείς, φαινομενικά, ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι, στην πραγματικότητα, είναι φορείς. Εάν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε οι σκύλοι – ανιχνευτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμους βοηθούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας μέχρι το καλοκαίρι.

«Βρισκόμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια του προγράμαμτος», λέει ο επικεφαλής του Τμήματος Ελέγχου Νόσων του LSHTM, James Logan. «Γνωρίζουμε ότι οι λοιμώξεις παράγουν οσμές – συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών ασθενειών όπως η γρίπη – και ότι αυτές οι οσμές είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικές. Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα η Covid-19 να έχει μια συγκεκριμένη μυρωδιά, και αν αυτό συμβαίνει, είμαι πραγματικά σίγουρος ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να μάθουν αυτή τη μυρωδιά και να την ανιχνεύσουν» πρόσθεσε.

Τα σκυλιά με πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση οσμής χρησιμοποιούνται ήδη για τη διάγνωση πολλών ιατρικών παθήσεων, όπως η νόσος του Πάρκινσον και διάφοροι τύποι καρκίνου. Το LSHTM έχει ήδη εκπαιδεύσει ζώα – λαμπραντόρ και κόκερ είναι τα πλέον κατάλληλα – για την ανίχνευση της ελονοσίας. Το ποσοστό επιτυχίας τους υπερβαίνει κατά πολύ τα απαιτούμενα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λέει το κέντρο.

Εάν το project αποδειχτεί λειτουργικό, τα σκυλιά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να ελέγξουν το προσωπικό σε νοσοκομεία και κέντρα φροντίδας και, μόλις επιτραπούν ξανά τα τακτικά ταξίδια, να μυρίσουν τους «απρόσεκτους» μεταφορείς του ιού σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Έχοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης χιλιάδων ανθρώπων σε καθημερινή βάση, τα σκυλιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό εργαλείο για να επανέλθει η καθημερινή ζωή σε κανονικούς ρυθμούς, γρήγορα και με ασφάλεια.