Επικοινωνία με τον Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Μάνο Κόνσολα, πραγματοποίησε η Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για το μεγάλο ζήτημα της βιωσιμότητας του τουριστικού κλάδου το επόμενο διάστημα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η επόμενη ημέρα αφήνει ανοιχτά ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας σειράς τομέων και πρωτίστως του τουρισμού τόσο για το σύνολο της χώρα, όσο ειδικότερα και για τον Ν. Ηλείας, ο οποίος είναι από τους πλέον σημαντικούς για τον τουριστικό κλάδο Νομούς.
Η κα Βουλευτής και ο κ. Υφυπουργός συζήτησαν εκτεταμένα τα επόμενα βήματα επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και τον οδικό χάρτη εξόδου του τουρισμού από την κρίση του COVID-19, ενώ η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες: τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Πρώτος άξονας: Υγειονομικός χάρτης και στον τουρισμό
Ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε λεπτομερώς την κα Βουλευτή για την υποβολή από την χώρα μας του σχεδίου αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στον τομέα του τουρισμού, το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από τις χώρες της ΕΕ και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων για τον τουρισμό και ειδικότερα την υιοθέτηση α) πρωτοκόλλου ασφαλείας εισόδου και διελεύσεως στην Ελλάδα, καθώς και β) πρωτοκόλλου διαμονής. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα θα διενεργούνται εκ των προτέρων τεστ για την ανίχνευση του κορονoϊού, προκειμένου να εκδοθεί, εν συνεχεία, το πιστοποιητικό υγείας ήδη από τη χώρα προέλευσης του επισκέπτη πρωτού εισέλθει στην χώρα μας. Επιπλέον, θα γίνονται πρόσθετες εξετάσεις στις πύλες εισόδου της χώρας μας (λιμάνια και αεροδρόμια), ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαμονής θα υιοθετηθεί και σύστημα παρακολούθησης στα καταλύματα, όπου θα υπάρχουν συγκεκριμένοι υγειονομικοί κανόνες για την ασφαλή διαμονή των επισκεπτών και των εργαζομένων στον χώρο του τουρισμού. Ομοίως, αντίστοιχες υγειονομικές ρυθμίσεις θα υιοθετηθούν και για τους κοινόχρηστους χώρους, όπως τα αξιοθέατα και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, ώστε να παραμείνουν όλοι ασφαλείς και υγιείς.
Ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς
Η κα Αυγερινοπούλου συζήτησε και για τη σημασία ενίσχυσης των δομών υγείας, καθώς δεν είναι μόνο τα τουριστικά καταλύματα που θα φέρουν την άνθηση του τουρισμού στην Ηλεία, αλλά και η συνύπαρξη σειράς άλλων υποδομών, όπως τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, και αιτήθηκε την ενίσχυση των δομών υγείας, δεδομένου ότι ο Νομός δέχεται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες.
Ο κ. Κόνσολας ενημέρωσε την Δρ. Αυγερινοπούλου ότι υπάρχει πράγματι σχετικός σχεδιασμός του Υπουργείου για περαιτέρω ενίσχυση των κέντρων υγείας και των περιφερειακών δομών στις τουριστικές περιοχές που σχετίζονται άμεσα με την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την διαχείριση των επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης.
Δεύτερη δέσμη μέτρων: Ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων – αμειβόμενα προγράμματα εκπαίδευσης των εργαζομένων στον τουρισμό
Εκτεταμένη ήταν η συζήτηση του κ. Κόνσολα με την Δρ. Αυγερινοπούλου για το «προστατευτικό δίχτυ» της Κυβέρνησης για τους εργαζομένους στον χώρο του τουρισμού και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Τα υφιστάμενα μέτρα ενίσχυσης, εφόσον χρειαστεί, θα παραταθούν περαιτέρω και θα καλύψουν το σύνολο του χρονικού διαστήματος μέχρι την εκ νέου δραστηριοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων. Δευτερευόντως, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κατάρτισης των εργαζομένων με νέες δεξιότητες, έχει εισηγηθεί να δοθούν ευρωπαϊκοί πόροι σε νέα αμειβόμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στους εργαζομένους του κλάδου του τουρισμού. Είναι μια πρόταση που το Υπουργείο Τουρισμού έχει σχεδιάσει εδώ και καιρό, καθώς τα προγράμματα αυτά προσφέρουν γνώσεις ουσίας, όπως την διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό και νέες θεματικές τουριστικές, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά εφόδια για την απασχόληση τους στο μέλλον.
Τρίτος άξονας: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος – το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ
Σημαντικό σημείο συζήτησης ήταν, δε, και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, διότι ναι μεν η χώρα μας παρέχει υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες και η ορθή διαχείριση της κρίσης έχει συμβάλει τα μέγιστα στην συστηματική βελτίωση του ονόματος της χώρας (brand name) και αναμένεται στο μέλλον να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερο τουρισμό, αλλά η Κυβέρνηση σχεδιάζει και την ουσιαστική ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης, του ανοίγματος νέων αγορών και της ενίσχυσης νέων θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός τουρισμός που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις παρόχθιες περιοχές, όπως η Ηλεία.
Κλείνοντας, σημαντικές για τον τομέα του τουρισμού, αλλά και τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο, θα είναι οι ανακοινώσεις που θα γίνουν για την υποστήριξη των επιχειρήσεων από την Κομισιόν, ενώ έχει γίνει σχετική εισήγηση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους Ευρωβουλευτές, κ.κ. Β. Μεϊμαράκη και Μ. Κεφαλογιάννη, για στήριξη του τουρισμού και την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα συνεχιστεί, δε, η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ως μέσα στήριξης της επιχειρηματικότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η κα Αυγερινοπούλου προσκάλεσε τον κ. Κόνσολα να επισκεφτεί τον Νομό Ηλείας και ο ίδιος επιβεβαίωσε, δε, για άλλη μια φορά, την πρόθεση του να επισκεφθούν το Νομό Ηλείας τις επόμενες εβδομάδες, αφότου λήξουν τα περιοριστικά μέτρα.
«Η Κυβέρνηση δείχνει πόσο αποτελεσματικά και υπεύθυνα χειρίζεται την υγειονομική κρίση και φροντίζει για όλες τις περιοχές της χώρας, για το σύνολο των τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας και τους εργαζομένους. Έχουμε εμπιστοσύνη στη διαχειριστική ικανότητα της Κυβέρνησης για την επιτυχή διαχείριση της οικονομίας της χώρας μας.» δήλωσε η κα Αυγερινοπούλου.