Παρόντες στην τελετή για το μνημείο συγγενείς των θυμάτων και επιζήσαντες της τραγωδίας – «Συγγνώμη» από Μπακογιάννη γιατί «έπρεπε να το έχουμε κάνει χρόνια»
Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην οδό Σταδίου στο κτήριο στο οποίο το 2010 έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, εργαζόμενοι στην τράπεζα Marfin, από την πυρκαγιά που προκάλεσαν άγνωστοι πετώντας βόμβες μόλοτοφ.
Παρόντες στην τελετή για την τοποθέτηση επιτοίχιας πλάκας μετά από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, συγγενείς των θυμάτων αλλά και αρκετοί από τους επιζώντες.
Για ξεκάθαρο συμβολισμό της σημερινής τελετής έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού μίσους και της βίας που δεν μπορεί να δικαιολογηθέι ιεδολογικά από όπου και αν προέρχεται».
Η κυρία Σακελλαροπούλου η οποία και αποκάλυψε την πλάκα ήταν εμφανώς συγκινημένη στη δήλωσή της:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην οδό Σταδίου ένα τέταρτο πριν την προγραμματισμένη τελετή προκειμένου να μιλήσει χωρίς κάμερες με τους συγγενείς και τους εργαζόμενους που ήταν μέσα στο κτίριο τότε. Επίσης μετά την τελετή μίλησε – και πάλι χωρίς κάμερες – με την 10χρονη κόρη της εργαζόμενης που βρισκόταν μέσα στο κτίριο και ήταν έγκυος τότε μαζί με την άτυχη Αγγελική Παπαθανασοπούλου.
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι ««οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα απέναντι στην πόλωση και τον διχασμό που γεννούν τη βία. Για αυτό είμαι σήμερα εδώ, γιατί αυτή είναι η θέση της δημοκρατικής παράταξης»
Ανοίγοντας την τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες». Ζήτησε επίσης συγγνώμη «γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια». «Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι» είπε ακόμα ο κ. Μπακογιάννης.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε στη δήλωσή της ότι αυτή η συμβολική χειρονομία αποτελεί «ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή» των θυμάτων της τραγωδίας του 2010. Τόνισε, μάλιστα, σε μια αποστροφή με μήνυμα για την απουσία των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών από την τελετή ότι «η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού».
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, ακόμα, ότι «θα έπρεπε να είναι παρών σύσσωμος ο πολτιικός κόσμος στην τελετή ώστε να στείλουμε μήνυμα ότι έχουμε αφήσει πίσω μας στιγμές διχασμού. Δεν τα καταφέραμε όπως θα ήθελε η κοινωνία, κρίμα».
«Σε κάθε περίπτωση προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας τις εποχές αυτές άλλα διατηρώντας στη μνήμη μας τις εικόνες μιας εποχής που μας πλήγωσε και περισσότερο πλήγωσε τις οικογένειες των θυμάτων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η συνάντηση Σακελλαροπούλου-Μητσοτάκη με τους συγγενείς και τους επιζήσαντες
Μετά την σύντομη δήλωσή της η κυρία Σακελλαροπούλου απευθύνθηκε στους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζήσαντες της τραγωδίας εκφράζοντας αρχικά την λύπη της γιατί «δεν μπορώ να σας χαιρετήσω» λόγω των περιορισμών ασφαλείας για τον κορωνοϊό. «Να είστε πάντα καλά, να τους θυμάστε και να μην ζήσουμε ξανά τέτοιες στιγμές» πρόσθεσε η κυρία Σακελλαροπούλου.
Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει ως εξής:
Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους.
Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.
Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε.
Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας.
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:
Σήμερα, σε μία λιτή τελετή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, τιμήσαμε τη μνήμη τριών συμπολιτών μας: Της Παρασκευής, της εγκυμονούσας Αγγελικής, του Επαμεινώνδα, οι οποίοι δολοφονήθηκαν τραγικά πριν από δέκα χρόνια σε αυτό ακριβώς το κτίριο.
Ο συμβολισμός της σημερινής κίνησης είναι σαφής και ξεκάθαρος: Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας, η οποία -δυστυχώς- δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πότε και από όπου κι αν προέρχεται ιδεολογικά.
Θα έπρεπε, σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να είναι παρών σε αυτήν την τελετή, ώστε να στείλουμε ενωμένοι ένα μήνυμα ότι αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο μας τις έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να είμαστε εδώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πιστεύω ότι θα το επιθυμούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κρίμα.
Σε κάθε περίπτωση προχωράμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές. Με ζωντανές, όμως, τις μνήμες, χαραγμένες για πάντα στην ψυχή μας, μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ. Και πόνεσε περισσότερο από όλους τις οικογένειες των θυμάτων που και σήμερα αναζητούν, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, την τελική δικαίωση.