Δύο πολύ σημαντικά θέματα – το ένα δε εξαιρετικά επείγον – τέθηκαν στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, που έγινε για πρώτη φορά με διευρυμένη σύνθεση, απόγευμα (7.30μ.μ) και όχι, ως συνήθως πρωί και για λόγους ευρυχωρίας και αποστάσεων ασφαλείας στο Κλειστό Γυμναστήριο της Κάτω Αχαΐας.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Ταπεινός, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», παρά την εγρήγορση και προετοιμασία που έχει γίνει για την Πυροπροστασία, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ανήσυχος για δύο σημεία στην – μεγάλης έκτασης – πολυσύχναστη παραλία της Καλόγριας, λέγοντας ευθέως πως «αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα, υπάρχει κίνδυνος, σε ενδεχόμενη πυρκαγιά, να υπάρξει επανάληψη του τραγικού σκηνικού στο «Μάτι» το 2018».
Ειδικότερα, το πρόβλημα εστιάζεται στα δύο πάρκινγκ της Καλόγριας, όπου υπάρχει αδιέξοδο, κάτι που σημαίνει πως σε ενδεχόμενη ανάγκη τα οχήματα και ο κόσμος θα παραμείνουν εκεί εγκλωβισμένοι, με τις όποιες συνέπειες έχει κάτι τέτοιο.
Πρόκειται για τις θέσεις «lamer» και «Sandhill cafe», για τις οποίες ο δήμος ζητά να εκπονηθεί μελέτη για παρέμβαση, που όμως θα έχει τη συναίνεση όλων των φορέων , με πιο κρίσιμη αυτές της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Φορέα Διαχείρισης Στροαφυλιάς – Κοτυχίου. Σε ότι αφορά πάντως την Π.Υ φαίνεται να συμφωνεί και να ενθαρρύνει την άμεση υλοποίηση της πρότασης.
«Οι καθημερινά χιλιάδες λουόμενοι, αλίμονο αν δεν έχουν δρόμους διαφυγής. Μην έχουμε κανένα συμβάν, όπως στο «Μάτι» και μετά ρίχνουμε τις ευθύνες από δω κι από κει» τονίζει ο κ.Ταπεινός.
Χθες, καθόλα οργανωμένος, παρουσίασε, για πρώτη φορά και το πρότζεκτ της Πολιτικής Προστασίας, μίλησε για την αντικατάσταση και επιδιόρθωση όλων των πυροσβεστικών κρουνών και ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, με 4 εργολαβίες, προχωρούν οι αντιπυρικές ζώνες προστασίας και ο καθαρισμός τους.
Σημαντικό είναι και το αίτημα, που χθες ετέθη από τον δήμαρχο Σπ. Μυλωνά και τον Κ. Ταπεινό, για αποσυμφόρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙ.ΠΕ, μέσω σύστασης νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στην Κάτω Αχαΐα, κάτι που έγκειται στην πολιτική βούληση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.
Κατά τα λοιπά στο ΣΤΟ αναλύθηκε η οργάνωση, ο συντονισμός και η ετοιμότητα των αρμοδίων Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού, με βάση το ειδικό σχέδιο του δήμου, η εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού και έργων σε συνεργασία με τα Δασαρχεία, η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών τους και η αξιοποίηση των εθελοντών.