Ο κορωνοϊός Covid-19 φαίνεται ότι δεν αφήνει απρόσβλητο κανένα όργανο του σώματος. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι σε αρκετούς ασθενείς δημιουργεί πρόβλημα στην ακοή.
Ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί πολλές επίμονες επιπλοκές, αλλά Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν πως ανακάλυψαν ακόμα μία. Ως φαίνεται, εκτός από την όσφρηση και τη γεύση που πλήττονται νωρίς στην πορεία του, επηρεάζει και την ακοή.
Οι επιστήμονες ρώτησαν σχετικώς 121 Βρετανούς ασθενείς, οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι γιατροί ήρθαν σε επαφή μαζί τους οκτώ εβδομάδες μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο. Όπως διαπίστωσαν, σχεδόν ένας στους οκτώ ανέφεραν πως ο κορωνοϊός είχε πλήξει την ακοή τους.
Στην πραγματικότητα, οι 16 από αυτούς (ποσοστό 13,2%) είπαν ότι η ακοή τους είχε επιδεινωθεί μετά την ασθένειά τους. Οκτώ ασθενείς είπαν ότι η ακοή τους είχε μειωθεί και άλλοι οκτώ ότι είχαν εμβοές (βουητό και κουδούνισμα). Οι εμβοές των ώτων είναι ήχοι που «ακούει» μεν ο ασθενής, αλλά δεν προέρχονται από κάποια εξωτερική πηγή.
«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ιοί, όπως της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της μηνιγγίτιδας, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της ακοής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Kevin Munro, καθηγητής Ακοολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι κορωνοϊοί μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα νεύρα που μεταφέρουν πληροφορίες από και προς τον εγκέφαλο. Ενδέχεται ακόμα ο νέος κορωνοϊός να δημιουργεί προβλήματα σε διάφορα τμήματα του ακουστικού συστήματος, όπως ο μέσος ους ή ο κοχλίας».
Η ακουστική νευροπάθεια
Ο κορωνοϊός, συνέχισε, θα μπορούσε να προκαλεί ακουστική νευροπάθεια. Κατ’ αυτήν, ο κοχλίας λειτουργεί μεν, αλλά διαταράσσεται η μετάδοση των μηνυμάτων κατά μήκος του ακουστικού νεύρου. Οι πάσχοντες από ακουστική νευροπάθεια δυσκολεύονται να ακούσουν όταν υπάρχει περιβάλλων θόρυβος, όπως σε μία παμπ.
Με την ακουστική νευροπάθεια σχετίζεται και το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre. Το σύνδρομο αυτό έχει συσχετισθεί με τη νόσο Covid-19. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί πως ακριβώς επηρεάζει ο κορωνοϊός την ακοή, πρόσθεσε ο Dr Munro. Και αυτό, διότι στην διαταραχή της ίσως συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες, όπως:
Το στρες και το άγχος από την μάχη με τον ιό στο κορωνοϊό
Κάποια φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς στο νοσοκομείο
Η χρήση μάσκας που δυσκολεύει την επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας
Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την πολύ βαριά νόσηση
Οι ερευνητές λένε πως πρέπει να γίνουν επειγόντως αναλυτικότερες μελέτες για το θέμα. Και αυτό, διότι ενδέχεται να χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση τα προβλήματα στην ακοή που εκδηλώνουν οι ασθενείς.
Πηγή:iatropedia