Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα (σ.σ. και του Χειμώνα γενικότερα), συνέτειναν στο να αυξηθεί η ένταση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτώντης Ηλείας. Το φαινόμενο έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και με το πέρασμα του χρόνου η θάλασσα «ανεβαίνει» ολοένα και πιο πολύ καταπίνοντας παραλίες, δρόμους, σπίτια, κ.α.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Σπιάτζας όπου η θάλασσα άρχισε να «τρώει» το κτίριο που παλιότερα λειτουργούσε το στέκι «Νταραβέρι» ενώ στην «Γυφτοπάναινα» η «οπισθοχώρηση» της παραλίας τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ολοένα και περισσότερες παραθαλάσσιες κατοικίες… Στην συγκεκριμένη περιοχή είναι δεκάδες τα σπίτια που τα τελευταία χρόνια έχουν –στην κυριολεξία- παραδοθεί στα κύματα, ενώ τα τελευταία 24ώρα στον κατάλογο προστέθηκαν και νέα «θύματα»…
Το γεγονός προκαλεί ανησυχία σε ιδιοκτήτες παρακείμενων κατοικιών που βλέπουν –ανήμποροι να αντιδράσουν- τις καταστροφικές συνέπειες του φαινόμενου, φοβούμενοι παράλληλα ότι δεν θα αργήσει η ώρα που η θάλασσα θα «πάρει» και το δικό τους σπίτι…
Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί πως επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών αναφέρουν πως το πιο ευάλωτο στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κομμάτι της παράκτιας ζώνης είναι οι ακτές σε δέλτα ποταμών. Οι συγκεκριμένες έρευνες καταγράφουν περιπτώσεις «οπισθοχώρησης» παραλιών και εκβολών ποταμών, συχνά σε διάστημα μόλις λίγων δεκαετιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Ηλεία αποτελεί το Δέλτα του Αλφειού (σ.σ. από το οποίο η «Γυφτοπάναινα» απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα), όπου οι ακτές στις εκβολές του Αλφειού έχουν υποχωρήσει κατά 350-400 μέτρα από το 1945! Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως από τα 859,3 χλμ της ακτογραμμής της Δυτικής Ελλάδας, τα 198, δηλαδή το 23%, είναι υπό διάβρωση.
Τέλος, και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, εάν έχουμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 0,48 εκατοστά θα παρουσιαστεί οπισθοχώρηση κατά 20% του μέγιστου πλάτους των ακτών, ενώ σύμφωνα με τα αρνητικά σενάρια περίπου τα 2/3 των ελληνικών ακτών κινδυνεύουν να αποκλειστούν πλήρως, σε περίπτωση μη προσαρμογής και αντιμετώπισης στο φαινόμενο της διάβρωσης.
πηγή:tempo24.news