Η αγορά από την πλευρά της φαίνεται ότι έχει «ακούσει» τις αξιώσεις των ελαιοπαραγωγών και με τα αποθεματικά δεδομένα σε Ιταλία και Ισπανία να μην είναι σε θέση να επιβαρύνουν το εμπόριο, ο ανήφορος στις τιμές φαντάζει πλέον νομοτελειακός. Ενδεικτικό του κλίματος άλλωστε, συνιστά το γεγονός ότι κάθε νέα πράξη για αποθέματα της απερχόμενης ελαιοκομικής σεζόν, προσθέτει στις τιμές επιπλέον 2 με 3 λεπτά το κιλό. Έτσι, τα 2,80 ευρώ το κιλό, φαίνεται πως απέχουν μερικές μόλις ημέρες από την κατάκτησή τους, έχοντας πλέον η αγορά κατοχυρώσει τα 2,75 για πρώτης ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα του 2019.
Αυτές τις ημέρες άλλωστε, οι μεγάλοι τυποποιητές της Ευρώπης διαπραγματεύονται στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας φρέσκα ελαιόλαδα για να αρωματίσουν και παλιά ποιοτικά για να γλυκάνουν τα χαρμάνια τους. Κάπως έτσι, το χαμηλό προφίλ που κρατούσαν άλλοτε οι αγοραστές ενόψει της νέας εμπορικής περιόδου έχει αποβληθεί για τα καλά από το εμπόριο, όσο ακόμη ο καρπός κρέμεται από τα δέντρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδρομή από τα 2,30 στα 2,80 ευρώ το κιλό για τα ελαιόλαδα της Λακωνίας ήταν δύσκολη υπόθεση και αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας, που διατηρεί τη δυναμική της, αφήνοντας παρακαταθήκη μια διαφορετική εμπορική χρονιά για την περίοδο 2020-2021 αλλά και περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης ακόμα και προς τα 3 ευρώ το κιλό για τα περσινά, μέχρι τουλάχιστον η αγορά να δει τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο τον βασικό όγκο της νέας σοδειάς.
Σε αυτό φαίνεται ότι υπολογίζουν και οι παραγωγοί, με τον Συνεταιρισμό Μολάων Πακίων, να προχωρά προ ολίγων ημερών σε πράξη για 85 τόνους ελαιολάδου από τους 280 συνολικά που έχουν φυλαγμένους στις δεξαμενές οι συνεταιριστές. Αυτό που ζητούσαν από τους Ιταλούς αγοραστές, ήταν τα 2,80 ευρώ το κιλό, ποσό που δεν κατάφεραν να το εκμαιεύσουν. Ωστόσο αξιολογώντας την κατάσταση αποφάσισαν να μην διαθέσουν όλο τον όγκο των αποθεμάτων τους, παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν πιέσεις κατά τις συνομιλίες με τους Ιταλούς ώστε να το πουλήσουν.
Όπως εξηγεί στην Agrenda άνθρωπος της αγοράς, αναφορικά με τις ενδείξεις εκκίνησης της αγοράς με τιμές πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό για τα φετινά αγουρέλαια, «είναι κάτι που οι αγοραστές αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν, ωστόσο θεωρώ ότι κάπου εκεί θα διαμορφωθεί η τιμή». Μπορεί άλλωστε αποθέματα να υπάρχουν στα παραγωγικά κέντρα της Απουλίας και δυτικότερα στην Ιβηρική, όμως οι ποιότητες σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές για τις ανάγκες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, που στρέφεται στην Ελλάδα για να βελτιώσει τα χαρμάνια της.
Στο καλλιεργητικό κομμάτι τώρα, η βροχή που έπεσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο και τη Κρήτη, είχε μια μάλλον ευεργετική επίδραση στους ελαιώνες, αφού δρόσισε τις ρίζες των δέντρων και κυρίως ξέπλυνε τους καρπούς από παλαιότερες παρεμβάσεις των παραγωγών στο πλαίσιο της φυτοπροστασίας και της θρέψης των φυτών αλλά και από την σκόνη, καθιστώντας τις πρώιμες ελιές έτοιμες για συγκομιδή τις προσεχείς εβδομάδες.
Αναπτυξιακός κύκλος ανοίγει για το ιταλικό ελαιόλαδο
Αναπτυξιακή κατεύθυνση δείχνει να αποκτά η καλλιέργεια ελαιολάδου στην Ιταλία, μέσα από την συνεταιριστική οργάνωση της παραγωγής, με την κυβέρνηση της χώρας να χορηγεί δάνεια 140 εκατ. ευρώ που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αγορά ελαιοκάρπου και ελαιολάδου από τους παραγωγούς σε υψηλές τιμές. Σύμφωνα με μερικές πρώτες εκτιμήσεις, το πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό στην ιταλική αγορά, ωθώντας τις τιμές παραγωγού σε ανοδική πορεία, επηρεάζοντας έτσι με τη σειρά τους τις τιμές και στις γειτονικές αγορές, δηλαδή στην Ελλάδα. Επιπλέον, αυξάνοντας την ρευστότητα στους πρώτους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας ελαιολάδου, η ιταλική κυβέρνηση φιλοδοξεί να εκκινήσει έναν κύκλο επενδύσεων και ανανέωσης της καλλιέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι τιμές για το ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία, βρίσκονται πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό, με πολλούς παραγωγούς, να στοιχηματίζουν, ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, υπέρ μιας επιστροφής υψηλών τιμών για τα φρέσκα ελαιόλαδα που θα υπερβούν και το ψυχολογικό φράγμα για τους Ιταλούς των 5 ευρώ το κιλό. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει ο ειδικός Τύπος της χώρας, όπου και εκεί αποτυπώνεται ένα αίσθημα αισιοδοξίας περί απομάκρυνσης από τα χαμηλά επίπεδα τιμών που συντάραξαν τους παραγωγούς ελαιολάδου το τελευταίο έτος. Την ίδια στιγμή και στην Ισπανία οι τιμές δείχνουν ότι ανακάμπτουν, με τα ποιοτικότερα ελαιόλαδα του ιβηρικού ελαιώνα, να επιστρέφουν σε τιμές άνω των 2,50 ευρώ το κιλό, έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο. Την τάση ενισχύουν παράλληλα και οι εκτιμήσεις για μικρή παραγωγή σε Πορτογαλία και Τυνησία, που μένει να φανεί και τους επόμενους μήνες.