Η ανησυχία μεγαλώνει την ώρα που οι διασωλημένοι συνεχώς αυξάνονται. Πόσο κοντά στο επίπεδο 4 βρίσκεται η Αττική. Τι λένε οι ειδικοί.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού στην χώρα μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 100 με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων να πιέζονται αφόρητα. Η κατάσταση πλέον βρίσκεται στο «κόκκινο».
Οι ειδικοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς από τη στιγμή που το επιδημιολογικό φορτίο παρέμενε σε υψηλά επίπεδα θα ανέβαινε και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Τα 306 κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (10.10.2020) εντείνουν την ανησυχία, ενώ η Αττική δεν λέει να ξεφύγει από τις «δαγκάνες» του κορονοϊού, καθώς -και σήμερα- πάνω από τα μισά κρούσματα της ημέρας (συνολικά 165) εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο. Το ενδεχόμενο νέων μέτρων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ειδικά στην περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ.
Η κυβέρνηση οχυρώνει τα νοσοκομεία, και -όπως έχει γίνει γνωστό- σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν 50 κλίνες ΜΕΘ στο “Σωτηρία”, την ώρα που η μάχη με τον αόρατο εχθρό συνεχίζεται. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να παραδοθούν και άλλες ΜΕΘ ως το τέλος του χρόνου.
Οι 100 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ συνιστούν ένα θλιβερό αρνητικό ρεκόρ, από την ημέρα που ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 71% των διασωληνωμένων ασθενών είναι άνδρες.
Στη ΜΕΘ βρίσκεται ένας ασθενής με κορονοϊό που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39, ενώ 36 είναι από 40-64 (ετών 28 άνδρες και οκτώ γυναίκες). Οι υπόλοιποι 63 ασθενείς στις ΜΕΘ είναι πάνω από 65 ετών (42 άνδρες και 21 γυναίκες).
«Η Αττική είναι κοντά στο να αλλάξει κατηγορία»
Ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας με τον κορονοϊό και αναφέρθηκε στην εκτόξευση των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 100. «Δεν πρέπει να κολλάμε σε αριθμούς. Τα θέματα είναι κυρίως ποσοτικά και ποιοτικά. Ο αριθμός 100 σίγουρα μας ανησυχεί, αλλά με την καταγραφή που θα γίνει σε κάθε δήμο θα έχουμε την δυνατότητα να μαντέψουμε πως θα είναι η κατάσταση τις επόμενες 14 ημέρες. Αυτό όμως μεταφέρει και την ατομική ευθύνη σε άλλη βάση. Και εννοώ την καταγραφή των τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας που κάνει τον καθένα μας να συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται. Οταν βρίσκεται στο επίπεδο 3 πρέπει να την βελτιώσει, καθώς γνωρίζει μετά ότι ακολουθεί το 4 που σημαίνει ότι θα έχει περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων. Η κατάσταση στις ΜΕΘ δεν είναι σίγουρα ευχάριστη. Το 60% πληρότητας που λέμε αφορά μονάδες αποκλειστικά για Covid. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα μονάδων εντατικής θεραπείας στη χώρα, αλλά το θέμα είναι να το διατηρήσουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά».
Ο κ. Σκουτέλης αναφέρθηκε και στα επίπεδα του χάρτη που παρουσίασε η Πολιτική Προστασία κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική. «Υπάρχουν 17 παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν για την τοποθέτηση ενός δήμου σε κάποιες από αυτές τις τέσσερις κλίμακες. Η Αττική είναι κοντά στο να αλλάξει κατηγορία όπως και άλλες περιοχές που είναι στο επίπεδο 3. Για τη μάσκα υπάρχει ισχυρή σύσταση πλέον να την φοράμε και στους εξωτερικούς χώρους ιδίως όταν υπάρχει συνωστισμός. Καλό όμως είναι να συνηθίσουμε να τη φοράμε στους εξωτερικούς χώρους γενικά. Πρόκειται για σύσταση, όχι για υποχρέωση που θα γίνει αν περάσουμε στο επίπεδο 4. Να μην ξεχνάμε τα βασικά. Το θέμα έχει μεταφερθεί πλέον σε εμάς και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας».
πηγή:https://www.newsit.gr/