Κορονοϊός: “Αν δεν συμμορφωθούμε δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown” – Φόβοι για μη τήρηση των μέτρων

 

 

 

 

 

Ανησυχία από την Αναστασία Κοτανίδου για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί με επιτυχία αυτό το δεύτερο lockdown. Τι λέει για το ενδεχόμενο καραντίνας τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τα πρόστιμα δεν θα κάνουν κάτι τονίζει χαρακτηριστικά. Πως θα κινούμαστε από το Σάββατο.

Το lockdown σε όλη τη χώρα από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου είναι γεγονός (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις τελευταίες οδηγίες) στην μεγάλη προσπάθεια για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

Το δεύτερο lockdown θα διαρκέσει μέχρι και τις 30/11, ωστόσο πριν… καλά – καλά ξεκινήσει να εφαρμόζεται, ήδη υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα διαρκέσει όντως τρεις εβδομάδες ή θα παραταθεί.

Και αυτό γιατί ο κορονοϊός απελαύνει στη χώρα μας με χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση. Το ρεκόρ της Πέμπτης με 2.917 κρούσματα ευτυχώς δεν… έσπασε σήμερα Παρασκευή 6 Νοεμβρίου καθώς καταγράφηκαν 2.448 όμως είχαμε άλλο, πιο αρνητικό ρεκόρ, αυτό των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 196.

Θα κινούμαστε με sms

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, στις 6 το πρωί, έως τις 30 Νοεμβρίου, οι μετακινήσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα θα επιτρέπονται, μόνο με την αποστολή sms στο 13033 ή κατ’ εξαίρεση με την συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο.

Οι λόγοι μετακίνησης είναι οι εξής:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας. Μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, ή επίσκεψη στο γιατρό, ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό

 

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 2.

 

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση της επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Στο sms χρησιμοποιείται o κωδικός 3.

 

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς την εργασία του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη ή συνοδεία μαθητή από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία, υπό τους όρους που προβλέπονται από το νόμο, ή για τη μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας παιδιού και γονέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο sms χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα υπό την προϋπόθεση της τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση είναι εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Κωδικός sms 6.

Ανήσυχη η Κοτανίδου για την τήρηση των μέτρων

Για το lockdown και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορονοϊό μίλησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Η κ. Κοτανίδου σε ερώτηση για το αν έπρεπε να υπάρχει τόσος χρόνος από την ανακοίνωση του lockdown μέχρι της εφαρμογή του, με αφορμή και το… φευγιό των κατοίκων της Αττικής προς την επαρχία τόνισε πως “δεν θεωρώ πως είναι καθυστερημένη η έναρξη του lockdown γιατί έπρεπε ορισμένες δομές να προετοιμαστούν. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι και μια απόδειξη το πως δεν συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα που ανακοινώνονται. Είδαμε σήμερα στην Αθήνα με την απίστευτη κίνηση στους δρόμους και στις εξόδους και είναι ένα μικρό δείγμα το πως δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε το παραμικρό από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα”.

Για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στη συγκέντρωση κατά του lockdown και για το κατά πόσο ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην τηρηθούν τα μέτρα στο δεύτερο lockdown τόνισε ότι “ ανησυχώ πάρα πολύ πως σε αυτό το δεύτερο lockdown δεν θα ακολουθήσουν πολλοί άνθρωποι τις οδηγίες γιατί και τα πρώτα δείγματα αυτό λένε. Δηλαδή αυτή η συγκέντρωση μέσω ιντερνετ είναι ένα μικρό δείγμα ανθρώπων που για κάποιο λόγο συμπεριφέρονται εντελώς ανεύθυνα”.

Τα πρόστιμα δεν θα κάνουν κάτι”

Για το πως θα πειστεί η κοινωνία και για τον διπλασιασμό των προστίμων ανέφερε πως “τα πρόστιμα δεν θα κάνουν κάτι. Οι άνθρωποι αυτοί αδιαφορούν και για τα πρόστιμα και για την υγεία των υπολοίπων. Πρέπει να αναλάβουν οι πιο ειδικοί και να προσεγγίσουν αυτές τις ομάδες ανθρώπων ώστε να μην χρειαστούμε και άλλα lockdown”.

 

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια αυτής της καραντίνας η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε πως “πάντα έτσι ξεκινά μια καραντίνα. Για λίγο χρονικό διάστημα και αναλόγως από το πόσοι από εμάς θα ακολουθήσουμε τα νέα μέτρα και τις νέες οδηγίες θα δούμε και μια αποτελεσματικότητα.

Τα Χριστούγεννα και το lockdown

Αν όλοι συμμορφωθούμε και για 10-15 μέρες αποφασίσουμε ότι θα καθίσουμε στα σπίτια μας, δεν πάμε σε κρυφά πάρτι, δεν έχουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια με πάνω από 2-3 συγγενικά πρόσωπα, γνωστά άτομα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε αποτελεσματικότητα.

Αν όμως αποφασίσουμε όλοι να πάμε στην Αράχωβα, στη Χαλκίδα, στο Ναύπλιο τα αποτελέσματα δεν θα είναι ευχάριστα και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown.

“Το ΕΣΥ δεν έχει φτάσει στα όριά του”

Για το ΕΣΥ και την πραγματική του εικόνα και αν αντέχει τόνισε πως “στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ μακριά από την κατάσταση που είδαμε στην αρχή στην Ιταλία, δηλαδή αν κάνουμε επιλογή το ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι. Το σύστημα υγείας πιέζεται όμως δεν έχει φτάσει στα όριά του. Έχουμε δυνατότητες να νοσηλεύσουμε και σε απλές κλίνες ασθενείς και σε ΜΕΘ. Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί περίπου 900 ασθενείς στις ΜΕΘ και ένα 35% έχει πάει στα σπίτια του. Ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει στις μονάδες και ένα 35% με 37% έχει χάσει τη μάχη. Από τα καλύτερα ποσοστά παγκοσμίως. Στην Ευρώπη σε καλύτερη θέση είναι η Σλοβακία και μετά η Ελλάδα”.