Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την έλευση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να έχει τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση για τον σχεδιασμό της έναρξης της διαδικασίας του εμβολιασμού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Τόνισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. Επίσης, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας. Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.
Πώς και πότε θα γίνουν τα εμβόλια στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μετά τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.
Οπως ανέφερε ο ΑΝΤ1 στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου όπου θα προμηθευτούμε 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ δύο εβδομάδες μετά 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολιών για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.
Κορωνοϊός: 1.018 κέντρα εμβολιασμού
Στο Περιστέρι θα είναι ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές αίθουσες που θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την κάθε αίθουσα να υποδέχεται ένα άτομο κάθε 10 λεπτά. Θα μπορούν δηλαδή να γίνονται ταυτόχρονα εμβολιασμοί, όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, άτομα σε κέντρα ειδικής φροντίδας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δυο δόσεις όπου αναμεσά τους θα μεσολαβούν 30 ημέρες, ενώ η Ελλάδα θα παραλάβει 25 εκατομμύρια δόσεις ενώ στόχος είναι να εμβολιάζονται κάθε μήνα δυο εκατομμύρια πολίτες. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Κορωνοϊός: Χωρίς οικονομική επιβάρυνση
Οπως έχει γίνει γνωστό κάθε πολίτης θα μπορεί από τον Ιανουάριο να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, στο εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί σε κάποιον το εμβόλιο είναι να έχει συνταγογραφηθεί και να έχει ληφθεί ιατρικό ιστορικό. Οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, αυστηρά παρουσία γιατρού, ενώ η διαδικασία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Μετά τον εμβολιασμό ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί σταδιακά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού. Η προστασία που παρέχουν εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια περίπου 8 μήνες.
Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, και κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.500.000 άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.